1- Öncelikle kirlenen döküm ızgarayı ılık su ile yıkamalısınız. 2- Yıkarken hiçbir kimyasal kullanılmamalıdır. Tel fırçadan yardım alınabilir. Tel kullanmak döküm ızgarada bir kaplama olmadığından dolayı sorun oluşturmayacaktır.
Bir su bardağı sirkeyi sıcak su ile karıştırın. Daha sonra ızgarayı bu suyun içerisinde bekletin. Bu şekilde yarım saat beklettiğinizde ızgaraya yapışan kalıntılar ve yağlar yumuşayacaktır. Yumuşayan kalıntıları bir sünger yardımı ile rahatlıkla temizleyebilirsiniz.
Mangal ızgarasının ve tavasının döküm demirden olması, kullanıldıktan sonra ve kullanmadan önce iyice temizlenmiş olması sağlık açısından yararlı olacaktır.
Tel fırçanız bulunmuyorsa bir miktar alüminyum folyoyu top hâline getirip dikkatlice temizlik yapabilirsiniz. Ardından bitkisel yağa batırılmış kâğıt havlularla telleri tek tek temizlemelisiniz. Bundan sonra da sıra hem mangalın içini hem de ızgara telini bulaşık teli yardımıyla deterjanla yıkamaya geliyor.
Tuzu bulaşık bezine bir miktar, ızgaraların üzerine bir miktar döktükten sonra bezin yumuşak yüzeyiyle ızgaralar silinir. Izgara temizlendikten sonra çok sıcak olmayan suyla yıkanmalı ve ardından muhakkak kurulanmalıdır. İkinci önerimiz sirke kullanımı olacaktır. Bu yöntem için elma sirkesi tavsiye edilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Ilık su ile döküm ızgaramızı yıkıyoruz. Yıkarken kimyasal kullanmıyoruz ama tel fırça kullanabilirsiniz. Herhangi bir kaplama olmadığından dolayı sorun olmayacaktır. Zeytinyağı, susam yağı ya da başka çeşit bir bitkisel yağ ile döküm ızgaramızı yağlayıp yağın fazlasını kuru bir bez ya da peçete yardımıyla alıyoruz.
Evet, Philips ızgaranızın ızgara tepsileri bulaşık makinesinde yıkanabilir. Ayrıca bunları sıcak suda bir miktar bulaşık deterjanıyla yıkayarak da temizleyebilirsiniz.
Özellikle mangalı daha önce kullandıysanız soğan antiseptik özelliğiyle ızgaradaki mikropların kırılması için birebir. Yine patates gibi soğan da mangalda pişireceğiniz et gibi yiyeceklerin ızgaraya yapışmamasını sağlıyor.
Sirke ve Tuz
Paslı ızgaralarınızı büyük bir çöp torbasına yerleştirin. Torbaya sirke ve tuzu dökün ve kapatın. Torbayı yere düz bir şekilde koyun ve ızgaranın gece boyunca ıslanmasına izin verin. Ertesi gün teli eski bir bezle pası silin.
1- Öncelikle kirlenen döküm ızgarayı ılık su ile yıkamalısınız. 2- Yıkarken hiçbir kimyasal kullanılmamalıdır. Tel fırçadan yardım alınabilir. Tel kullanmak döküm ızgarada bir kaplama olmadığından dolayı sorun oluşturmayacaktır.
Demirin eritilmesiyle yapılan bu tavalar zararlı bileşenler barındırmadığı için gönül rahatlığıyla kullanılır. Söz konusu materyalin içeriğinde bulunan demir minerali, pişirme esnasında yemeklere nüfuz eder. Dolayısıyla vücudun ihtiyaç duyduğu bu mineral yemekler aracılığıyla alınabilir.
Mangal ızgarası yaparken temel kural şu: Kömürler, yiyecekleri pişireceğiniz yüzeyden sağa ve sola doğru onar santim daha fazla yayılmalıdır. Daha sonra kömür eklemek yerine en baştan bu kuralı uygulayın ve kömür miktarını bol tutun. Mangal ızgarası, 'yüksek ısı' ile pişirme yöntemidir.
Etin içinde doymuş yağlar bulunur, bu nedenle pişirirken ayrıca yağ ilave etmemeye özen gösterin. Eti önceden terbiyelemeniz daha yumuşak olmasını ve lezzetli olmasını sağlar. Eti terbiyelerken kuru soğan ve sarımsaktan, baharatlardan, taze kekik ve defneyaprağından, yoğurt ve zeytinyağından yararlanabilirsiniz.
Dökümün lezzeti ayrıdır ancak bakımı da ayrıdır. Izgaranızda bıraktığınız yağ ve yemek kalıntıları zamanla küflenir, nemlenir ve bu sebeple de hızlıca paslanır.
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Mangalı dumansız yapmak isteyenler için marketlerde tutuşturucu jel satılmaktadır. Bu jeli ilk defa kullanacaklar jel ile mangal nasıl yakılır diye düşünebilir. Mangal jeli mangalın kokusuz ve dumansız olmasını sağlar. Tıpkı kağıt tutuşturur gibi bu jeli de ateş ile yakabilirsiniz.
En az 15 dakika oda sıcaklığında bekletin. - Etleri ızgaraya koymadan 15 dakika önce tuz ve karabiberle ovun. - Pişireceğiniz et kalınsa ızgarayı ateşin 15-20 santim üstüne koyun. Köfte veya tavuk kızartacaksanız bu yükseklik 40 santim olmalıdır.
Mangal ızgaraları alüminyum ve kromdan da üretiliyor. Ancak her iki malzeme de pek dayanıklı değil. Hem çok sayıda et aynı anda pişirilemiyor hem de temizleme esnasında tel gibi sert malzemeler aşınmaya neden oluyor. Genellikle tek kullanımlık mangal gibi bir kere kullanılacak türlerde tercih ediliyor.
Sizin için Trendyol aracılığıyla sunulan krom mangal modelleri, sağlığa zararlı madde içermez. Krom mangal fiyatları, ürünlerin tüm özellikleri göz önünde bulundurularak belirlenir. Krom çelik mangal uzun süreli kullanım ömrüne sahiptir. Krom tekne mangalı balık, et, tavuk ve sebze pişirmek için uygundur.
Döküm ızgara yapısı itibariyle yüksek miktarda ısıyı bünyesinde tutar. Böylece siz etinizi ızgara üzerine attığınız anda kolay bir şekilde soğumaz ve etin mükemmel bir şekilde mühürlenmesini sağlayarak dışı çıtır, içi sulu kalacak şekilde pişmesini sağlar.
Karbonatın üzerine limon suyu dökün. Kirlerin kabararak yavaş yavaş çıkmaya başladığını göreceksiniz. Sıcak suyla ıslattığınız sünger ile köpükleri biraz ovalayarak temizleyin. Son aşamada da nemli bir bezle temizliği bitirebilirsiniz.
Kıymanızı derin bir kaba alın; soğan, yumurta, karbonat, elma sirkesi, tuz ve karabiberi ekleyin, azar azar soda ilave edip yoğurun. Elinize küçük parçalar alıp avucunuz ile sıkın ve porsiyonlayın, dinlenmeye alın. Soğanları, biberleri ve domatesleri mangalda pişirin. Ardından köfteleri mangala dizip pişirin.
Mangal iyice yanmadan etleri ızgaraya almamak da önemli. Mangalı iyice ısıttıktan sonra etleri ızgaraya alın ve üstlerine bir kapak kapatın. Etlerinizin ani ısıyla karşılaştığında mühürlenir ve suları içlerinde kalır. Bu şekilde hem en ideal kıvama, hem de en ideal lezzete ulaşılabilir.
Karbonat. Karbonat belki de hem bulunması hem de herhangi bir yüzeyden pas çıkarmada kullanılması en kolay malzemedir. Tek yapmanız gereken paslı alana bol miktarda karbonat serpmek ve sonrasında birkaç saat beklemek. Birkaç saat geçtikten sonra sodayı ovalayarak çıkarın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri