Mangala bireylerde analitik düşünce, hafıza, geleceği planlama, esneklik, hızlı karar verme gibi yeteneklerin gelişimini sağlar.
Mangala, bir Türk zeka oyunu olan Köçürme; dünyadaki yaygın adıyla Mankala oyunudur. Gaziantep, Urfa, Hatay gibi illerde oynanan Köçürme oyununun adıdır.
Mangala öğrenmek insanlara ne kazandırır
# Matematiksel hesaplama yeteneğine katkı sağlar. # Kişinin öngörebilme kabiliyetini geliştirir. # Zorluklar karşısında pratik ve doğru karar verebilme yeteneği kazandırır. # Rakibi karşısında direnme ve mücadele gücünün gelişmesini sağlar.
Mangala (Osmanlı) Oyununun Özellikleri
Amaç, hazinesinde 25 taş toplamaktır. Belirlenen oyuncu, kuyularının birindeki taşları eline alır, önce taşların birini, taşları aldığı kuyuya, sonra sırayla diğer kuyulara, sağa doğru, birer birer dağıtır.
Geleceğin öğrenme metodu olarak kabul edilen akıl ve zeka oyunlarını altı ana kategoriye ayırmak mümkündür. Bu kategoriler; akıl oyunları, işlem oyunları, strateji oyunları, karma zeka oyunları, mantık oyunları ve mekanik oyunlardır. Akıl oyunlarında en bilinen örnekler Sudoku, Bölgesel Sudoku ve Sihirli Piramit'tir.
İlgili 42 soru bulundu
Milli Eğitim Bakanlığı Zeka Oyunları Seçmeli Dersi Müfredatında yer alan Mangala Oyunu'nun yeniden kültürümüze kazandırılması, yaygınlaştırılması, tarihçesi, oyun kültürü ve nasıl oynandığının anlatıldığı
MANGALA TİLKİ KURALI
Mangala da oyun sırası gelen oyuncunun elindeki son taş kendi tarafındaki boş kuyuya düşer ise hem o taşı hem de boş kuyunun karşısındaki rakip kuyudaki taşları hazinesine gönderir. Bu durumda tilki kuralı adı verilen bu hamle oyunun gidişatını her an değiştirme gücünü barındırmaktadır.
TEMEL KURAL: Kura neticesinde başlama hakkı kazanan oyuncu kendi bölgesinde bulunan istediği kuyudan 4 adet taşı alır. Bir adet taşı aldığı kuyuya bırakıp saatin tersi yönünde, yani sağa doğru her bir kuyuya birer adet taş bırakarak elindeki taşlar bitene kadar dağıtır.
Bu da o kültürlerin ziraatçı bir toplum olduklarını göstermektedir. Oysa Türk Mangalasında taşlar “asker” olarak görülmektedir. Ayrıca günümüze “hazine” olarak aktardığımız bölüme Türkler “orda” yani “karargâh” demişlerdir; bu da oyunumuzun bir çiftçilik oyunu değil, savaş oyunu olduğunu ortaya koymaktadır.
Mangala iki kişi arasında oynanan basit bir taş oyunu gibi gözükse de düşünme gerektiren bir strateji oyunudur.
Türklerden Araplara Mangala adıyla, oradan da dünyaya Mangala, Mankala, Mancala adıyla dağılmıştır. Oyunun 4000 yıllık bir taşı Kazakistan'da Dastarbaşı'nda bulunmuştur. Tarihi araştırmalar Mangala Oyunu'nun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığını göstermektedir.
Elindeki taşların bittiği yerdeki rakibin kuyusundaki taşları çift yaparsa (2,4,6,8) o taşları kendi hazine kuyusuna aktarır. Oyunculardan birinin bölgesindeki taşlar biterse oyun biter. Taşlarını ilk bitiren oyuncu rakibin kuyularındaki taşları da kendi hazinesine aktarır ve taşlar sayılır.
Dünya Etnospor Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Nalcıoğlu, "Mangala çok eski dönemlere dayanan, Osmanlı döneminde de çok yaygın bir şekilde oynanan, günümüzde de yaygınlığını sürdüren bir Türk zeka ve strateji oyunudur." dedi.
Binlerce yıllık bir oyundur. Türk zeka oyunları içinde önemli bir yeri vardır. Kaşgarlı Mahmut, Divanü Lügat'it-Türk adlı kitabında oyunun en eski adını "Köçürme" olarak vermektedir. Köçürme oyunu, dünyada Mankala adıyla, Türk dünyasında ise Dokuz Kumalak, Dokuz Korgol, Mangala gibi yüzlerce adla tanınmaktadır.
1. çocuk mandalları alıp belirtilen süre içinde arkadaşının giysisine, saçına vb. takar, 2. çocuk ise arkadaşının mandalları takması için ayakta bekler. Gruplardaki tüm yarışmacılar oyuna katıldıktan sonra oyun biter ve öğretmen her oyun sonunda kaydedilen mandal sayılarını toplar.
Oyunun amacı alan çevirmektir. Oyuncular bir yandan kendi alanlarını genişletmeye, bir yandan da rakibin alanlarını bozmaya çalışır. Taş grupları arasında yaşanan savaşların ardından, iki taraf da alanları kesinleşip tahtada alınacak daha fazla puan olmadığına kanaat getirerek pas geçince oyun sona erer.
Bilimsel olarak da kanıtlanan ve eski tarihlerden beri oynanan mangala oyunu pek çok insanın favorisidir.
Oyuncular sırayla bir taşı bir kareden diğer bir kareye taşımaya çalışırlar. Taşlar yalnızca çapraz veya yatay olarak hareket edebilir, taşların üzerinden atlamak veya geriye gitmek mümkün değildir. Oyunun amacı, rakip oyuncunun taşlarını hareketsiz hale getirmek veya tahtadaki taş sayısını azaltmaktır.
Oyuncunun kuyusunda tek taş varsa, sırası geldiğinde bu taşı sağındaki kuyuya taşır. Hamle sırası rakibine geçer. Her seferinde oyuncunun elinde kalan son taş oyunun kaderini belirler.
Bu oyunda ortada bulunan aşık kemikleri vurulup, çizilen halkanın dışına çıkarılmaya çalışılmaktadır. Halka dışına çıkarılan kemikler, başarılı bir atış yapan oyuncu tarafından itilir. Bu oyun bütün kemiklerin, halkanın dışına vurularak çıkarılması ile birlikte son bulur.
Nasıl Oynanır
Burada amaç rakibin stratejisini bozmak ya da kendi lehine bir durum oluşturmaktır. Oyunculardan hangisi kendi renginden topu yatay, dikey ya da çaprazda 5'li şekilde dizerse oyunu o kazanır. Eldeki toplar bittiği halde kimse 5'li dizilim gerçekleştirememişse oyun berabere biter.
Elindeki son taş hazinesine denk gelirse, oyuncu tekrar oynama hakkına sahip olur. Oyuncunun kuyusunda tek taş varsa, sırası geldiğinde bu taşı sağındaki kuyuya taşıyabilir. Hamle sırası rakibine geçer. Her seferinde oyuncunun elinde kalan son taş oyunun kaderini belirler.
Hedef 5 oyunu genellikle 7 yaş ve üzeri oyuncular için uygundur.
Mankala veya Mangala belirli bir oyunun adı değil, oyunların genel adıdır. Üzerinde farklı sayılarda çukurlar bulunan, genelde tahta bir tabla üzerinde, sayılı misket veya taşlarla oynanır. Katlanır, ahşap Mankala oyun tahtası.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri