B) Teknik Bilgi: İnsanın temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ve günlük yaşamını kolaylaştırmaya yönelik araç gereç yapımı ile ilgili bilgidir. Teknik bilgiye örnek: Bilgisayar ikilik sayma sistemini kullanan sayısal bir işlemcidir.
Amacı insanın temel gereksinimlerini karşılamak ve yaşamını kolaylaştırmak için araç-gereç üretmek olan teknik bilgi, insanlığa ve çevreye zarar verecek bir nitelik de kazanabilir. Silah teknolojisinin yol açtığı savaşlar ve içten yanmalı motorların çevreye verdiği zarar teknik bilginin zararlı durumlarına örnektirler.
Teknik bilgi
Teknik bilginin iki türü vardır: Gündelik bilgiye dayalı teknik bilgi: İnsanın gündelik yaşantısındaki tecrübelere dayanarak araç gereç yapmasıdır. Bilimsel bilgiye dayalı teknik bilgi: Bilimsel verilerden yararlanarak araç gereç yapılması ve insan hayatının kolaylaştırılması ile ilgili bilgidir.
6: Teknik Bilgi: İnsan hayatını kolaylaştıran yetenek ve beceriye dayanan bilgi. 1: SELİM AKIL: İnsanı iyiye ve doğruya yönkendiren kötülükten uzaklaştıran akıl. 2: DOĞRU HABER: A) VAHİY: Allahın(c.c.) Cebrail(a.s.) aracılığıyla peygamberlerine gönderdiği mesajlardır.
Gündelik bilgi, yaşantı sırasında algılarımız yoluyla elde ettiğimiz tecrübe bilgisidir. ''Limon ekşidir'', ''Çay suyu kaynamışsa dili yakar'', ''Hava bulutlu galiba yağmur yağacak'' gibi bilgiler gündelik bilgiye örnektir.
İlgili 34 soru bulundu
c) Teknik Bilgi: Alet ya da gereç yapma bilgisine teknik bilgi denir. Yunanlılara göre teknik (techne), doğada olmayan fakat insanın kendi aklı sayesinde doğadan aldığı malzemeyi kendi hayatını kolaylaştıracak alete çevirmesidir.
Somut verilere dayalı enformasyonlara bilgi denir. Bilgiler, özelliklerine ve kaynaklarına göre birçok türe ayrılır. Örneğin dini bilginin kaynağı kutsal kitaplar ve hadislerdir.
Gündelik bilgi, yaşantılardan elde edilen pratik bilgilerdir. Bu bilgi belli bir yönteme dayanarak, neden-sonuç ilişkisi sonunda elde edilen genelgeçer bilgi değildir. Gündelik bilgilerin her zaman işe yarar bilgiler olduğu söylenemez.
3) Teknik bilgi: Teknik, doğadaki nesneleri insanlara yararlı araç-gereç haline getirme etkinliğidir. Bu araçgereçlerin yapımının bilgisi teknik bilgidir. Bilimsel ve gündelik bilginin pratik alana uygulanması sonucu oluşur. Yani kaynağı gündelik ve bilimsel bilgidir.
Gündelik Bilgi Nedir
Bu bilginin oluşumunda denemelerin, tecrübelerin ve gözlemlerin etkisi büyüktür. Belirli bir yönteme dayanılarak kazanılmış bir bilgi değildir, genel geçerliliği de yoktur. Örnek: birkaç yeşil elmanın ekşi olduğunu görünce; "elmalar ekşidir" genellemesine ulaşılabilir.
Teknik personeller genel anlamda üretim faaliyetlerini yürüten kişilerdir. Teknik personel kime denir, sorusuna cevap olarak ustabaşları, teknisyenler, mimarlar ya da mühendisler sayılabilir. Teknik faaliyetleri sürdürmekle yükümlü oldukları için teknik personeller tam donanımlı olmak zorundadırlar.
Teknik bilgi, temelde yaşamı kolaylaştırmak amacıyla çeşitli aletlerin yapılması ile birlikte başlayan bir bilgi türüdür.
Teknik ise öğretimin etkinliğini yükseltmek amacıyla seçilen beceri, işlem ya da yol olarak tanımlanmaktadır.
Bilginin türü taşıdığı özelliğe ve elde ediliş yöntemlerine göre farklılaşır: gündelik bilgi, dinsel bilgi, teknik bilgi, sanatsal bilgi, bilimsel bilgi ve felsefi bilgi (Çüçen, 2012: 20).
Kolayca belgelenmeyen veya kodlanmayan ancak buluşların ticarileştirilmesinde çok önemli olan bir zımni bilgi türüdür. Teknik bilgi, belirli bir teknolojiyi geliştirmek ve sürdürmek için gerekli olan teknik spesifikasyonları, üretim süreçlerini, kalite kontrol prosedürlerini ve diğer kritik bilgileri içerebilir.
Örneğin, bilimsel bilgi yalnızca geçerli ve güvenilir bilimsel yöntemler kullanılarak elde edilen bilgidir.
Bilimsel bilgi her ne kadar deney ve gözlemlere bağlı olarak elde edilen bir bilgi türü olsa bile değişkendir. Buna bağlı olarak da bilimsel bilgi mutlak doğru değildir. Zamana bağlı olarak ortaya çıkan yeni deliller sayesinde de bilimsel bilgi değişikliğe uğrayabilir.
Gündelik bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi ve felsefi bilgi gibi. edilir.
Gündelik bilgiye dayalı teknik bilgi: İnsanın gündelik yaşantısındaki tecrübelere dayanarak araç gereç yapmasıdır. Bilimsel bilgiye dayalı teknik bilgi: Bilimsel verilerden yararlanarak araç gereç yapılması ve insan hayatının kolaylaştırılması ile ilgili bilgidir. Mühendislik ve tıp bu alana girerler.
Dinsel bilgi, bilenle bilinen arasındaki bağın, bu iki unsurun dışında aşkın bir varlığa olan itikatla, inançla kurulan bilgi türüdür. Bu bilgi, tanrı ile inanan arasında bir inanç bağı olması bakımından özneldir.
Kesin, doğru ve evrensel bilginin kaynağı akıldır. Akıl kökenli bilgiler / doğrular a prioridir ve bu nedenle değişmez ve zorunludur. İnsan zihni doğuştan boş değildir.
Felsefe; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.
Bilimsel bilgi, bilimsel yöntemler ile elde edilen bilgidir. Bilimsel yöntem akıl, deney ve gözleme dayalıdır. Bir bilginin bilimsel olmasının ölçütü yöntemsel olmasıdır. Bilimsel bilgi objektif, sistemli, tutarlı ve eleştiriye açık bilgidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri