Türkiye'de gördüğümüz yaygın dans formları arasında halay, zeybek, bar, horon, hora, köçek, Kafkas dansı, karşılama gibi biçimleri sayabiliriz.
Folklor olarak da bilinen halk oyunları türleri, 4000'in üzerindedir.
Halk oyunları, çok eski ve genel bir oluşumdur. Bunlara “halk dansları” da denilmektedir. Halk oyunlarında esas, ritmik, gösterişli ve zaman zaman dramatik unsurlar taşıyan, ilk çıkış kaynağı bilinmeyen ve bu nedenle anonimleşmiş toplu veya bireysel bir dans biçimidir.
Milli kültür denilen kültür değerleri de folklordan kaynaklanmaktadır. Türk folklorunun en önemli dallarından biri olan halk oyunları, halkımızın ortak duygularını taşıması itibarı ile millet olma özelliğini oluşturan unsurlar arasında yer almaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Milli kültürü oluşturan ana unsurlar olarak dil, din, gelenek-görenek, sanat, dünya görüşü ve tarih sayılabilir. Bu unsurların her biri, toplumların sosyal yapılarını, dini inançlarını, edebi eserlerini, ahlaki özelliklerini, düşünce sistemlerini ve mimari yapılarını şekillendirir.
Dolayısıyla bu çalışmada, Türk kültürünün tanınan faaliyetleri arasında yer alan Atlı Cirit, Çevgen, Kök Böri, Mangala, Âşık Oyunları ve Güreş (yağlı, şalvar ve aba güreşi) sporların-oyunlarının Türk kültürlerindeki yerine yüzeysel bir bakış açısı ile bakılmak amaçlanmıştır.
Yöre oyunlarını kadın ve erkekler ayrı mekanlarda oynamaktadırlar.Halk oyunlarımız en az iki kişi tarafından oynanıp,kadınlarda bu sayı altıdan fazla olmaz. Oyunlar karşılıklı ve yön değiştirerek daire ve çizgi formunda oynanır. Oyunlar bireysel olup son ve komut veren gibi özel kişiler yoktur.
KARAKUM. Türk gölge oyunu Karagöz, geleneksel kültürümüzün özgün bir simgesi, bizi biz yapan dünya mirası bir markamızdır. Ülkemiz coğrafyasında gelmiş geçmiş binlerce medeniyetin oluşturduğu bir alaşım olan kültürümüz, devraldığımız bir mirastan çok gelecek nesillere devretmemiz gereken bir emanetimizdir.
MENGİ: İzmir'in Naldöken ve Narlıdere (şimdi İzmir'in ilçesi) köylerinin düğünlerinde erkekler sabaha karşı halka olur ve zurnasız olarak davulcuyu ortaya alıp oyuna geçerler, el ele sıçraşıp dönerler. Zaman zaman halkadan kimi şunun, kimi bunun aklına gelişigüzel bir l'f gelir.
Günümüzde Türklerin düğün, asker uğurlama, sünnet şenlikleri gibi kolektif törenlerinde halay ve bunun baş icracısı olan halay başları etkin bir rol üstlenmektedir.
Tarihin en eski dönemlerinde dinî inanışlar, büyüsel işlemler, doğayı taklit vb. sebeplerle insanların birtakım hareketler yapması, zamanla bu hareketlere müzik, ritim, ses gibi öğelerin katılması, bir halk eğlencesi türündeki bu olayın gelişmesini ve yaygınlaşmasını sağlamıştır.
Halk Oyunları, bir bireye estetik, yaratıcılık ve ritim duygusu (müzik kulağı) kazandırmakla birlikte, oynadığı yörenin kültürünü, giyimini, müziğini de kazandırır. Ayrıca bireyde bedensel, zihinsel ve motorsal gelişimi de destekler.
Türkiye'de gördüğümüz yaygın dans formları arasında halay, zeybek, bar, horon, hora, köçek, Kafkas dansı, karşılama gibi biçimleri sayabiliriz.
Modern toplumlarda halk oyunları geçmişe özgü kültür değerleri olarak görülmektedirler. Kültürün gerçek anlamda yansıması olan halk oyunları, kültür mirası olarak kuşaktan kuşağa devredilmektedir. Halk oyunları işlev, içerik, estetik ve iletişim bakımından ait olduğu zamanın ve toplumun aynası olma özelliğini taşırlar.
Yöre çalgıları davul, zurna, tef, bağlama, mızıka, tulumdur.
Gölge oyunu aslında iki çeşit olarak bilinir. Birincisi en çok bilinen Hacivat ve Karagöz oyunudur. Diğeri ise, evde de herkes tarafından rahatlıkla oynanabilen basit bir gölge oyunudur. Gölge oyununu oynamak için küçük bir ışık kaynağı bulunması gerekir.
Karagöz adı ile yaygın olarak bilinen bu oyuna, halk arasında “Hacivat” denildiği de bilinmektedir. Teknik olarak obje yansıtma tiyatrosu olarak da tanımlanabilmektedir. Akademik ortamda ise günümüze kadar gölge oyunu olarak ele alınmıştır.
Geleneksel Türk tiyatrosu içerisinde gölge oyunu olarak Karagöz önemli bir yer teşkil etmektedir.
Halk Oyunlarını amacı çocuklarda müzik ve ruh duygusunu bedensel hareketler ile kazandırmak ve kendi kültürümüzün bir parçasını sevdirerek öğretmektir.
İnsanları birbirine yaklaştıran, ar kadaşlığı, dostluğu, sevgiyi, saygıyı öğreten milli birlik ve beraberlik duy gularının gelişmesini sağlayan halk oyunlarıdır ve insan hayatında önemli bir yeri vardır. Oyun; neşenin, sevincin ve haya tın kaynağıdır.
Kaynağını Türk kültüründen alan diğer spor dallarına gelince bunlar; güreş (yağlı, karakucak, aba, palvan, apan, karsak şalvar ve bayrak), tomak, okçuluk, matrak, kılıç-kalkan, tepük (futbol), gürz kaldırma, kızgıntaş, çelik-çomak, kale yıkma, urgan çekme, taz süzüştürü, kösküç (koskuç) vb oyunlardır (Güngör,1986).
Öztek, Türklerde spor kültürü bağlamında güreş, okçuluk, avcılık, binicilik, at yarışları, cirit, çöğen (polo), gökbörü, tepük, kayak, matrak ve tomak sporları üzerinde incelemelerde / belirlemelerde bulunmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri