Vazgeçilemeyen mangalda pişmiş et, uzmanlar tarafından onaylanmamaktadır. İnsan sağlığını olumsuz etkilediği; kanser, bağışıklık sisteminde sorunlar, solunum yolu hastalıkları, vücuttaki sıvı oranın azalması ve kısırlık gibi ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkabileceği vurgulanmaktadır.
Kanser yapıcı maddelerin ızgara, dumanlama ve kızartma işlemleri sırasında oluşabildiğine dikkati çeken Önal, etin, odun ateşinin alevine doğrudan tutulması durumunda yüksek düzeyde, kor üzerinde pişirildiğinde ise daha düşük düzeyde tehlike oluşturduğunun saptandığını belirtti.
Et ızgara için dananın en çok sırt kısmı tercih edilir. Mangallık ve ızgaralık etler dana pirzola, dana antrikot, kontrfile ve bonfile olarak sıralanabilir. Tavuk ve balık gibi beyaz etler de ızgara et kategorisinde kırmızı et tüketmeyenler için iyi bir alternatiftir.
Antrikot. Yüksek kaliteli biftek türlerinden biri olan antrikot dananın sırt bölgesinden elde ediliyor. Yağlı ve yumuşak yapısı sayesinde mangalda pişirmeye de uygun.
İlgili 17 soru bulundu
Mangal üzerinde yüksek ateşte uzun süre duran gıdalarda kanserojen maddeler açığa çıkabiliyor. Mangal sırasında, polisiklik aromatik hidrokarbon gibi kanser yapıcı maddeler yüksek düzeye çıkıyor. Özellikle pişirme sırasında, kömür tozları besinlerin üzerine yapışabildiği için kanser riski oluşuyor.
Mangalda pişen etin suyu ve yağının kömüre damlamasıyla oluşan dumanların yeniden etin üzerine yapışmasının kanserojen etkiye yol açtığını vurgulayan Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Ata, aynı nedenle, sacda pişirilen ette de kanser riskinin arttığını kaydetti.
Et için en iyi pişirme yöntemi üzeri kapalı olarak kendi nemi ya da domates gibi sulu besinlerle ve orta altı sıcaklıkta pişirmedir. Yüksek ısıda (fırın, ızgara, yağda kızartma) pişirilen etlerde ısının etkisi ve kaybolan su ile birlikte B vitaminleri kaybı artmaktadır.
Izgara ve mangal
Izgara ile mangal arasındaki başlıca fark kullanılan malzemeler, ısı ve süredir. Izgara yüksek ısıda (200-260 derece) ve kısa sürede (birkaç dakika) pişirilir. Mangal ise etin görece düşük ısıda (95-150 derece) ve uzun sürede pişirildiği, bir yandan da dumanlanarak lezzetinin artırıldığı bir metotdur.
MANGALDA ET PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI
-Mangalda en iyi pişecek et, kuzunun kaburgasından çıkan kalem pirzoladır. Dana etinde ısrarcıysanız antrikot ve bonfileden şaşmayın. -Gelelim köfteye. Eğer mangalda köfte pişirecekseniz unutmamanız gereken, köfteyi ne kadar sık çevirirseniz o kadar lezzetli olacağı.
Kebaplık olarak kullanılacak et sert durumdaysa bir süre yoğurt eşliğinde marine edilmesi şarttır. Böylelikle yumuşak hale gelmesi sağlanır. Kebaplık etin terbiyesinde pul biber yerine toz biber kullanmak daha iyi bir seçenektir.
Mangala gitmeden önce eti kesinlikle terbiye ettirmelisiniz. Mümkünse yoğurt, zeytinyağı ve pul biberi bir kapta karıştırın ve isteğinize göre salça, sarımsak ekleyin. Bu şekilde terbiye ederseniz et çok güzel bir lezzete kavuşur.
MANGALDAKİ KÖMÜR KANSERE NEDEN OLABİLİR
Mangalda pişirilen yiyeceklere de dikkat çeken Kemik, "Mangaldaki kömür ve kömür tozları, pişirilen besinlerin üzerine sinerek kanserojen etki yapmakta, başta mide kanseri olmak üzere yemek borusu ve kalın bağırsak kanserlerine neden olabilmektedir.
Olgunlaşmış odun yandığında dahahafif bir koku yayar. Mangala yeni başlayanlar, tamamen odun ile yakılanateşle başlamamalı; bunun yerine bir mangal kömürü ve odun bileşimikullanmalıdır. Birçoğu tüm odunu kullanarak eti aşırı tütsüleme hatasına düşer,bu ise mangalda pişen yiyeceğin keskin bir tat almasına sebep olur.
"Orman Yasasının 31 ve 32. maddesi kapsamında olan köyler/mahalleler başta olmak üzere; orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyler/mahallelerde anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliği gibi nedenlerle ağaç, dal ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaktır.
Izgara tavuk, protein alımınızı artırmanın hızlı ve sağlıklı bir yolu olabilir. Besinlerinizi tamamlamaya yardımcı olması için yanında biraz sebze de tüketin. Fırında tavuk. Özellikle kilo vermeye çalışıyorsanız, tavuğunuzu fırınlamak harika bir seçenektir.
Barbekü aynı zamanda ızgara et pişirmekte kullanılan ve balkonlarda duvar içine gömülmüş ocak demektir. Açık alanda et ve deniz ürünlerini pişirme aracı olarak da tanımlanabilmektedir.
Barbekü kelimesinin ve günümüz modern barbekü tasarımlarının temeli aslında İspanyollara dayanıyor. Karayipler'den Orta Amerika'ya, Güney Amerika'dan Filipinler'e kadar agresif bir keşif ve sömürme içinde olan İspanyollar Yeni Dünya'ya da sığır, domuz, koyun, keçi ve Avrupa yemek yollarını açtı.
EN YÜKSEK PROTEİN DANA ETİNDE
Koyun ve dana etinin 100 gramında bulunan protein oranlarına bakıldığında en yüksek değerin dana etinde olduğu karşımıza çıkıyor. Zira dana etinde 28 gram protein varken koyun etindeki protein 17 gram.
Uludüz nedeni ise şöyle açıkladı: “Salam, sucuk gibi işlenmiş kırmızı etler kalp ve şeker hastalıkları riskini artırırken, doğada otlayan hayvanlardan elde edilen işlenmemiş kırmızı et ise sağlıklı ve besleyicidir.
Az pişmiş et birçok yararlı maddeyi hala korur, yüksek ısıya tabi tutulmadığı için yapısında çok fazla bozulmalar olmaz. Bu sayede vücudun ihtiyacı kadar et tüketildiğinde etten beklenen tüm faydalar da alınmış olur.
Pişen Etler Nasıl Saklanır? Pişen etlerin saklama süresi 3 günü geçmemelidir. Eti pişirdikten sonra uygun boyuttaki saklama kaplarına konulmalı ve buzdolabında 2 gün saklanmalıdır. 2-3 günün ardından pişmiş et kesinlikle tüketilmemelidir.
Sağlıklı pişirme yöntemleri arasında değerlendirilen ızgara yöntemi, özellikle de et, tavuk ve balık gibi besinlerin oldukça lezzetli ve sağlıklı bir şekilde tüketilmesine olanak sunmaktadır. Her ne kadar meşakkatli bir yöntem olsa da sağlık açısından oldukça faydalı olmasıyla dikkat çekmektedir.
Mangalda Verimlilik
Önce mühürlenecek kırmızı et varsa, örneğin biftek ya da antrikot atılır. Ateşin en harlı zamanına denk gelince daha kolay mühürlenir ve çok yağlı olmadığı için ateşi söndürmez. Sonra tavuk, tavuk daha yağlı olduğu için ikinci atılır. Ardından köfteler atılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri