İçine süt, salça, sarımsak rendesi, yoğurt ve baharatlarını atıp elimiz ile iyice harmanlayalım. Ağzı sıkı kapalı saklama kabında veya üzerine streç çekip en az 2 saat buzdolabında bekletelim. Süre sonunda etlerimizi şişlere saplayıp mangalda pişirelim.
Sarımsak rendelenir, üzerine tuz atılır. Soğan ince rende ile rendelenip, süzgeçten süzülür ve suyu konulur. Salça, yoğurt, sıvı yağ eklenip karıştırılır. Salça biber salçası olursa, daha lezzetli olur.
Derin bir kaba zeytinyağı dökülerek soya sosu, sarımsak, tuz ve kişinin damak tadına kalmış diğer baharatlarla birlikte güzel bir karışım elde edilir. Mangal için hazırlanmış olan etler bu karışıma güzelce yedirildikten sonra belirli bir süre bekleyerek mangal için hazır hale gelmiş olacaktır.
Uzmanlar, etleri yumuşatmak için de limon suyunu tavsiye ediyor. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pişirilirse, hem yumuşak ve lezzetli olur, hem de çabuk pişer. Dana eti alırken yağına bakmak lazım. Yağı hem beyaz olmalı hem de dokununca sımsıkı olduğu hissedilmeli.
Kereviz sapı, patates, soğan ve havucu iri parçalar halinde bölün. Malzemeleri tereyağının içerisine alarak 5 dakika kavurun. Kavrulan sebzelerin üzerine et suyu, karabiber, tuz ve domates püresini ekleyin. Sosu koyulaşıncaya kadar pişirdikten sonra tülbent ile süzerek servis edin.
İlgili 28 soru bulundu
Derin bir kabın içine zeytinyağı, soya sosu, sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etleri ekleyebilirsiniz. Mangallık etleri karışımda gezdirdikten sonra bir süre dinlendirebilirsiniz. Ardından mangal partisi yapmaya hazır duruma gelirler.
Mangala gitmeden önce eti kesinlikle terbiye ettirmelisiniz. Mümkünse yoğurt, zeytinyağı ve pul biberi bir kapta karıştırın ve isteğinize göre salça, sarımsak ekleyin. Bu şekilde terbiye ederseniz et çok güzel bir lezzete kavuşur.
Derince bir kaba kuşbaşı doğranmış etlerimizi koyalım. İçine süt, salça, sarımsak rendesi, yoğurt ve baharatlarını atıp elimiz ile iyice harmanlayalım. Ağzı sıkı kapalı saklama kabında veya üzerine streç çekip en az 2 saat buzdolabında bekletelim. Süre sonunda etlerimizi şişlere saplayıp mangalda pişirelim.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri mangala koyacaksınız en önce mutlaka onları yapın. Ardından sırasıyla balık, tavuk, kırmızı et, en sonda da illa ki tüketecekseniz sucuğu koyun.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Etin hangi kalınlıkta kesildiği de önemli bir konu. 1,5 ya da 2,5 parmak kalınlığında kesilmiş etler hazırlanan sosu hem daha kolay emecektir hem de et, daha çabuk pişecektir. Eti soda içinde bekletmek de bir diğer yöntem. Yine bir gün öncesinden pişireceğiniz eti soda içinde bekletirseniz yumuşatmış olursunuz.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Etinizin daha sulu olmasını istiyorsanız 1 şişe maden suyu daha dökebilirsiniz. Maden suyu etinizin daha kısa sürede pişmesini ve daha yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Eti marine etmede yoğurt, soğan suyu ve süt kullanabiliriz. Bunların içerisindeki asit etin sert dokusunu parçalayarak ete lezzet katar.
En basit olarak zeytinyağı, tuz ve biber ile etinizi bir süre marine edebilirsiniz. Bu hem lezzetli, hem de yumuşak olmasını sağlar. Et piştikten sonra biraz limon suyu ilavesi yapabilirsiniz. Bu hem yağ oranını dengeler, hem de daha yumuşak olmasını sağlar.
Kırmızı etin terbiyesi için genellikle zeytinyağı, bitkisel yağ, salça, yoğurt, süt, soğan, sarımsak ve bazı baharatlar kullanır. Çünkü bunlar çok güçlü asitlerdir ve Özgür Şef'in deyimiyle etin lezzetini alan, çiğnedikçe ağızda büyümesine neden olan sinirlerin canına okur!
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Et marine ederken süt mü yoğurt mu? Eti marine etmek için yoğurtta kullanılabilir. Eti marine ederken kesinlikle soda, kola, limon kullanmamalıyız, çünkü bunların içinde asit değil gaz vardır. Eti marine ederken süt, soğan, soğan suyu, yoğurt kullanabiliriz.
Süt Eti yumuşak tutmasını sağlıyor. Dinlendirilen etleri soğanlarını kullanmıyoruz. Döküm Bir tavayı önceden ısıtıp etlilerimizi mühürlüyoruz. Bu sayede etlerimiz suyunu kaybetmediği için sertleşmemiş oluyor.
Marinasyonda tuz konulmaması gerektiği, çünkü tuzun eti sertleştireceği söylenir. Oysa bu yaygın bir yanlıştır. Etinizi marine ederken tuz koyabilirsiniz. Ayrıca limon, balsamik sirke ya da elma sirkesi gibi bir asit eklemeyi de unutmayın.
Kuzu eti ise daha yumuşak ve yağlı olduğu için mangallık etlere oldukça uyum sağlıyor. Özellikle, kuzu sırtı, pirzola ve küşleme mangal için en çok tercih edilen etler arasında geliyor. Kasabınızdan alacağınız kuzu sırtından külbastı veya kuzu şiş yaptırabilirsiniz.
Gerekli malzemeler şöyle: 1,5 yemek kaşığı kaya tuz, çeyrek yemek kaşığı sarımsak, 50 ml. su, 50 ml. zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber. Hepsini karıştırın ve etinizi afiyetle marine edin. Yaklaşık 4-8 saat marine süresi yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri