Bu meyvenin en çok tüketilebileceği dönem yaz mevsimidir. Mango sıcak iklimlerde yetişir. İkliminin elverişliliği sayesinde ülkemizde yetiştirilmeye de oldukça uygundur.
Tropik meyve olarak bilinen mango don görmeyen tropik ve ılıman iklim bölgelerinde yetişir. Yüksek sıcaklık ve kuraklık koşullarına karşı dayanıklı olan mango ağacı 30 derecenin üzerindeki hava sıcaklıklarından etkilenir.
Ülkemiz de Akdeniz bölgesinde özellikle Manavgat ilçemizde yetiştirilen mango ağacı soğuklara dayanıksız bir bitki oldu için ortam sıcaklığının -1 derecenin altına düşmesi durumunda mango ağacı ölür.
Yetiştirilmesi basit ama ve doğru adımlarla ilerlenmesi gereken mango fidanında aşılı olan çeşitler 3 yaşında meyve vermeye başlar. 5 yaşına gelmiş bir mango ağacından yaklaşık 100 mango meyvesi alınır. 10 yaşına gelmiş bir mangodan ise yaklaşık 1000 mango alınır.
Mangolar eğer olgunlaşmış ise buzdolabında 3 gün kadar bekletilebilirler. Ancak mango meyvesi olgunlaşmamış ise olgunlaşması için 3-4 gün oda sıcaklığında bekletilmelidirler.
İlgili 35 soru bulundu
Mango meyvesi birçok vitamin, potasyum ve antioksidan madde barındıran bir meyvedir. Yetişirken yeşil renge sahip olurlar. Ardından sarıdan kırmızıya kadar farklı renklere bürünürler. Tadı genellikle tatlı olan bu meyvenin tat olarak benzerlik gösterdiği avokado meyvesiyle aynı ağaç türünden meydana geldiği düşünülür.
Mangoyu hafifçe elinizle bastırın. Eğer etli kısmı yumuşaksa, olgunlaşmış demektir. Mangonun çok açık renklerde ve sert olması olgunlaşmadığını gösterir. Olgunlaşmamış mangolar, tüketime hazır değildir.
Ağaç meyvelerin olgunlaşması 3 ila 6 ay kadar sürebilir. Doğal olarak mango meyvesi hangi mevsimde olur diye düşünülecek olursa olursa yaz aylarında olgunluğa erişir.
Ekonomik değeri büyük olan mango meyvesi, ülkemizde yetiştirilmeye de uygun bir meyve olmaktadır. Ağacı yetiştirmek ise son derece basit olmakla birlikte ağaçların boyları 40 metreyi bulabilmektedir.
Mango toprak yapısı olarak, nemli toprakları tercih etmektedir. Mango ekimi için fide veya tohum tercih edilebilmektedir. Mango fidanı derin topraklarda yetişir. Çukur kazıldıktan sonra, toprağın içine fidenin dik bir şekilde yerleştirilmesi gerekir.
MANGO, %100 İspanyol sermayesiyle kurulmuş bir aile şirketidir.
Tropik bir meyve olan mangoyu evde saksıda yetiştirmemiz de mümkündür. Saksıda yetiştirmeye uygun mangolar genellikle cüce mangolardır. Evde saksıda ya da kapalı balkonlarda yetiştireceğimiz mango ağacı için 15-20 litrelik saksı uygundur.
12 Ay dikim yapılabilir. Güneş ışığını sever, özellikle Mersin , Adana , Hatay , Antalya , İzmir , Muğla gibi sıcak iklimler ve Karadeniz bölgesi ile ılıman iklimlerde süper verim verir.
Uygun şartlarda yetişen mango fidanı ise genel olarak 3 yaşında meyve vermeye başlar. 5 yaşına geldiğinde bir mango bitkisinden 100 mango meyvesi alınır.
Gazipaşa ve Alanya'da bir süredir üretilen longon ve meyvelerin kraliçesi olarak bilinen mangostan tezgahtaki fiyatlarıyla herkesi şaşkına çeviriyor.
Ülkemizde mango da fidancılık işlemleri serada yürütülür.
Tekin, bu yıl 12 mango ağacından, 500 gram ile 1 kilo 650 gram arası değişen ağırlıkta 2 bin meyve hasadı yaptı.
MANGO fidanı ılıman ve sıcak iklimleri tercih eder. Ülkemiz şartlarında 200 metre rakıma kadar denemeleri yapılmıştır. Aşısız mangolar 4 yılda meyve verir.
Mango ağacının çiçeklenme dönemi ilkbahar aylarındadır.
Peki mango meyvesi hangi mevsimde olur? Bu meyvenin en çok tüketilebileceği dönem yaz mevsimidir. Mango sıcak iklimlerde yetişir.
Mango ağacı genel olarak tropikal bölgelerde yetişen özel ağaç türleri içerisinde yer alır. Daha doğrusu tropikal iklimleri seven bir ağaç olduğunu söylemek mümkündür. Son dönemlerde ise Türkiye'de yetiştirilmeye başlanan, özellikle Akdeniz Bölgesi'nde değerlendirilen özel bir ağaç türüdür.
Mango fidanı dikildikten 3 yıl sonra meyve vermeye başlıyor. Beş yaşına geldiğinde ise yaklaşık 100 mango alınıyor. 10 yaşına gelen 1 mango ağacı ise yaklaşık bin adet meyve vermiş oluyor.
Mangolarınızı ne zaman satın aldığınıza bağlı olarak olgunlaşmaları 8 güne kadar sürebilir. Olgun mangoları buzdolabında saklayın, böylece lezzetlerini daha fazla korurlar. Mangolar olgunlaştıktan sonra buzdolabı gibi daha soğuk bir depoya koyabilirsiniz. Buzdolabında taze mangolar 6 güne kadar dayanabilir.
Meyveler: Ahududu meyvesi, çilek, yaban mersini, böğürtlen, kuş üzümü, kızılcık gibi meyveler buzlukta muhafaza edilebilir. Bu meyveler ile birlikte; muz, mango, ananas, şeftali, yeşil erik, kırmızı erik ve kiraz gibi sert çekirdekleri olan meyveler de derin dondurucuda muhafaza edilebilir.
Mango, Hindistan kökenli olup, sert çekirdekli bir meyvedir. 35 – 40 metre yüksekliğe erişebilen mango ağaçlarını tüm dünyada 100'den fazla çeşidi vardır. En çok bilinen ve tercih edilen mango çeşitleri Kent ve Keitt'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri