Buna göre, Sahiplenici aşk (mania), 'tutkulu aşk' ve 'oyun gibi aşk' türlerinin biraraya gelmesiyle ortaya çıkar. Kıskançlık, güvensizlik ve sahipleniciliğin hakim olduğu bu aşk türünde yoğun duygular ön plandadır. Mantıklı aşk(pragma), 'arkadaşça aşk' ve 'oyun gibi aşk' türlerinin bir bileşimidir.
Eski Yunanlılar sevginin dört biçimini tanımlamışlardır: akrabalık veya yakınlık (storge), arkadaşlık ve/veya platonik aşk (philia), cinsel ve/veya romantik arzu (eros) ve kendinden vazgeçme veya ilahi sevgi (agape). Modern yazarlar romantik aşkın başka çeşitlerini de ayırt etmişlerdir.
Sahiplenici aşk (Mania): Tutkulu aşk ve oyun aşkın birleşiminden ortaya çıkan aşk tutumudur. Kıskançlık, güvensizlik ve sahiplenicilik gibi yoğun duygular hâkimdir. Takıntılı bir biçimde âşık oldukları kişiyle meşguldürler. Mantıklı aşk (Pragma): Arkadaşça aşk ve oyun aşkın birleşiminden ortaya çıkan aşk tutumudur.
'Tutkulu aşk' ve 'Arkadaşça aşk'ın bir araya gelmesiyle ortaya çıkan Özgeci aşkta (agape) kişi aşkı bir görev gibi görür. Bu aşk türünde kişi karşıdakini kusurlarına rağmen sever; bağlayıcı ve destekleyiciyidir (Lee, 1973; 1988).
İlgili 45 soru bulundu
Tutkulu aşk, hiçbir zaman karşılıklı olmaz. Mutlaka taraflardan biri diğerine yoğun duyguları yüzünden hükmetmeye, onu kendine ait kılmaya çalışır. Tutkulu aşkın, ilgiyle şefkatle ve de seks ile bir ilgisi yoktur. Duyguların karşılıklı değil de tek taraflı olması, istenmeyen, hoşa gitmeyecek sonuçlara yol açar.
Sternberg, aşk üçgeni teorisini, sevginin üç ana bileşenini olan samimiyet, tutku ve bağlılık ile tanımlar. Her biri farklı duyguları kapsar ve üçü de Sternberg'in mükemmel aşk dediği şeyle sonuçlanır. Bu teoriye göre aşk; yakınlık, bağlılık ve tutku durumlarının farklı kombinasyonlarıyla farklı boyutlara ayrılıyor.
Platonik/Eflâtûnî aşk, maddeyle ilgisi olmayan, maddî tatmin aramayan, hayalde yaşatılan aşk, sevgi demektir. Bir başka ifade ile seksüellikten arındırılmış (müberrâ olmuş), derin sevgi.
Aşka ve ilişkiye bağlılığın ömrünün kadınlarda ve erkeklerde farklı olduğu ortaya çıktı. Online bilim dergisi Scientifiz Reports'da yayımlanan araştırmaya göre kadınlarda ilişkiye bağlılık süresinin 14 yıl, erkeklerde ise sadece 7 yıl olduğunu tespit edildi.
Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.
Gerçek aşkta, üçüncü kişilere yer yoktur. Kişinin aklında da kalbinde de hayatında da sadece aşık olduğu kişi vardır. Sadakat ve güven gerçek aşkın meyveleridir. Bunun dışında tutku ve şefkat da gerçek aşk ile birlikte hissettiği duygular arasında yer alır.
Aptalca Aşk: Yakınlık faktörünün olmadığı, ilişkinin tutku ve karar/bağlılık ile sürdürüldüğü aşk çeşididir. Tanıştıktan kısa bir süre evlenme kararı alan çiftlerin genellikle aptalca aşk çeşidine sahip olduğu görülür. Bir süre sonra tutkunun da azalmasıyla boş aşka dönüşür.
Aşkın üç maddesi vardır: yakınlık, tutku ve sadakat. Sternberg'e göre, ilişkiler bu maddelerin en az iki tanesi üzerine kurulur. Bir ilişkide bu üç madde de varsa o ilişki mükemmel bir aşk içeriyor demektir. Hepsini içeren ilişki en uzun süre ayakta kalan ve yolunda giden ilişkidir.
Mükemmel aşk: Aşkın en dengeli ve sağlıklı olduğu türdür. Yakınlık, bağlılık ve tutku öğelerini dengeli şekilde içerir. Sternberg'e göre mükemmel aşka ulaşmış çiftler, ilişkilerinin üzeriden ne kadar zaman geçerse geçsin kendilerini başka biriyle daha mutlu hissedebilecekleri ihtimalini göz önünde bulundurmazlar.
Kırmızı...Aşkın ve arzunun rengidir.
En büyük aşklar nefretle başlar deriz. Yani aşkın içinde nefreti de barındırdığını biliriz. Tüm zıtlıklar aşkın içindedir.
Sizi dikkatle dinler.
Sizi tüm dikkatiyle dinler ve ne diyeceğinizi ya da ne konular hakkında konuşacağınızı merak eder ve anlamaya çalışır. Ortak konular bulmaya çalışır ve sizi güldürmeye çalışır. Bu yüzden de sürekli espriler yaparak sizi güldürmeye çalışır.
Hayatımız boyunca yaşadığımız ilişkiler sonucunda birçok tecrübe kazanırız. Ancak psikologların dediğine göre insan, gerçek anlamda tam üç kere aşık olur. Bu tecrübelerden her birisi kendine göre, önemli ve hatta gereklidir.
Sunday Times'ta yer alan habere göre, kadının erkeğe duyduğu aşk en fazla dört yıl sürüyor. Kadının âşık olmasını sağlayan beyin kimyasalları üç yıl içinde tükeniyor. Dördüncü yılda ise kadın yeni bir aşk bulmak üzere çevresine bakınmaya başlıyor. Kadın erkeği neden yedekliyor?
Platonik aşk ne demek sorusunu soran kişiler için duyulan masum ve tamamen karşılıksız, tek taraflı yaşanılan aşk şeklinde yorumlanmaktadır. Platonik aşk hakkında detayları derledik. Platonik aşk kavramı birine karşı kişinin kendi duyguları ve hayal gücü ile bağlanması ona aşk hissi duyması olarak bilinmektedir.
Karşılıksız aşk, bir tarafın diğer taraftan arzuladığı karşılığı göremediği aşk türüdür. Bu durum insanda genellikle kederli ve kaygılı bir ruh haline yol açmakla birlikte, depresyon ve öfori arasında ani duygusal kaymalara da sebep olabilir.
Halk arasında “Karşılıksız Aşk Sendromu” ve “Eros Hastalığı” olarak bilinmekte olan erotomani; kişinin yüksek statü sahibi bir kişi tarafınca sevildiğine inanmasına yönelik sanrıları içerisinde barındıran bir sendromdur.
Aşk üçgeni, genellikle üç veya daha fazla kişiyi içeren romantik bir ilişkidir. İki kişinin bağımsız bir üçüncü kişiyle olan bir ilişkisine atıfta bulunurken genellikle üç kişiden her birinin diğer iki kişiyle bir ilişkisi olduğunu ima eder. İlişkiler arkadaşlık, romantik ya da ailevi olabilir.
Boş Aşk (Empty Love): Yalnızca bağlılık öğesini içeren, kişinin bir nevi kendini bu aşka adadığı aşk türüdür. Uzun süre boyunca devam eden ama zamanla duygusallığın ve fiziksel çekiciliğin yitirildiği ilişkiler bu aşk türüne girer.
Üçgen formasyonu bir süre zıt yönlerde seyreden iki trend çizgisinin sıkışarak bir noktada birleştiğini ifade etmek için kullanılan bir teknik analiz yöntemidir. Sıkışma tamamlandığında formasyon tamamlanmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri