Manipülatif beceriler, bir nesnenin kullanımını içeren hareketlerdir. Bu beceriler, nesneyi elle kullanılarak geliştirilir. Manipülatif hareketlerin ortaya çıkması uzun ve sıralı gelişim aşamalarından geçmektedir. Temel manipülatif beceriler, uzanma, yakalama ve bırakmadır.
Nesne kontrol (manipülatif) yeteneklerin gelişmesi çocuğun çevredeki nesnelerle ilk anlamlı bağının kurulmasını sağlar. becerilerin kazanıldığı dönemdir. Bu temel beceriler koşma, atlama, sıçrama, sekme, yakalama, fırlatma, topa ayakla vurma gibi hareketlerdir.
Manipülatif beceriler; bireyin, bir nesne ile ilişkisini gerektiren hareketlerdir. Bu beceriler küçük kas becerilerinin gelişimini destekler. Atma, tutma, fırlatma, vurma, sürme vb.
Manipülatif materyaller çocukların el ve parmaklarındaki küçük kasları geliştirmeye ve ayrıca basit kavramlar, el-göz koordinasyonunu geliştirmeye yarayan materyallerdir. Manipülatif oyuncaklar ayrıca el ve parmak kaslarının kontrollü kullanılmasını sağlayarak ince motor beceri gelişimini destekler.
Manipülatif beceriler: bireyin, bir nesne ile ilişkisini gerektiren hareketlerdir.
İlgili 21 soru bulundu
Manipülasyon başkalarının duygu, düşünce ve davranışlarını çeşitli yöntemlerle ona hissettirmeden değiştirmeye çalışmaktır. Manipülasyon yapan kişi kendi çıkarları ve istekleri doğrultusunda karşısındakini etkilemeye çalışır.
Manipülatif insanlar gözlem yetenekleri gelişmiş kimselerdir. Bu sebeple ilk olarak karşısındakinin konuşmasını sağlar ve onu analiz ederek kişiliği hakkında bazı ipuçlarına erişmek ister. Daha sonra kullanmak üzere onun korkuları ve zayıf noktaları hakkında bilgi edinir.
Manipülasyon, bir kişinin kendi düşünce, davranış ve istekleri doğrultusunda karşısındaki kişinin düşüncelerini, davranışlarını veya isteklerini değiştirmeye çalışması şeklinde tanımlanmaktadır.
Manipülasyon; bir kişinin başka bir insanın inandığı doğruları, istek ve arzularını hatta davranış şekillerini kendi istek ve düşünceleri çerçevesinde yönlendirmeye, değiştirmeye çalışmasıdır.
Manipülatif insanların ayırt edici özellikleri, onların çıkarlarının her zaman önde olduğu, diğer insanların duygularını ve düşüncelerini göz ardı ettiği, kendileri hakkında olumsuz bir şey söylememek için herkesi kontrol altına almak istediği ve başkalarını suçlayarak kendilerini aklamaya çalıştıklarıdır.
Manipülatif davranış belirtileri aşağıdaki gibidir: Karşısındakini duygusal olarak manipüle eden kişi, ısrarla kendi isteklerinden bahseder. Bunu yaparken karşısındakinin ihtiyaçlarını hesaba katmaz.
Nesne kontrol becerisi: Top sürebilme, top atabilme, fırlatma ve vurma gibi hareketler.
Duygusal Manipülasyonun Temel Tanımı
Manipülatörler, karşı tarafın duygusal tepkilerini yönlendirmeye ve istedikleri sonuçları elde etmeye çalışırlar. Duygusal manipülasyon, bir ilişkide sağlıklı iletişimi ve güveni zayıflatabilir, bu nedenle bu konuyu anlamak ve tanımak önemlidir.
İnce motor beceriler' veya 'manipülatif beceriler' olarak da adlandırılmaktadır. Elleri ve ayakları kullanma becerileri ile nesne kontrol becerilerini kapsar. Piyano çalma, topu havada ya da yerde elle, raketle, sopayla ya da ayakla kontrol altına alma...
Çocukların hayal güçlerini ve zihinsel becerilerini kullanarak istediklerini yapabildikleri oyuncaklara manipülatif oyuncak denir. Tak-çıkar oyuncaklar, bloklar manipülatif oyuncaklara verilecek örneklerdir.
En basit tabiriyle manipülasyon; davranışları, duyguları ve ilişkileri kontrol etmek için dolaylı taktikler kullanmaktır. Bu taktikler arasında yalan söylemek, aldatıcı davranmak, duygusal şantaj yapmak, suçlamak, korku ve kaygı uyandırmak, suistimal etmek, sıkıştırmak, tehdit etmek ve benzeri davranışlar yer alabilir.
İnsanları kendi bilgileri dışında ve istemedikleri bir duruma yönlendirmek ya da etkilemek şekilde ele alınabilmektedir. Manipüle hem resmi kaynaklarda hem eğitim kitaplarında hem de gündelik yaşamda kullanılan sözcükler arasında yer almaktadır. ''Bizim manipüle etmeden önce hemen buradan uzaklaşalım.''
Manipülasyon, diğerlerine karşı kendi çıkarlarının gözetilmesi dolayısıyla genellikle dürüst olmayan bir sosyal etki biçimi olarak kabul edilir. Manipülatif eğilimler, borderline kişilik bozukluğu, narsisistik kişilik bozukluğu veya antisosyal kişilik bozukluğu gibi kişilik bozukluklarından kaynaklanabilir.
Narsist manipülatörler, kendilerini sürekli olarak ilişkinin kurbanı olarak gösterirler; oysa ilişki sonunda parçalanacak olan eşleridir. Sevdiklerini iddia ederler ancak eşlerinin iradelerini yok sayarlar. Saydıklarını iddia ederler, ancak eşlerinin özsaygısını önemsemezler.
kendi istediğini elde edebilmek adına, karşılıklı iletişim için yararlı bilgileri saklamak. bu iletişim türünde; kendi argümanlarını desteklemeyen verileri saklayarak, kendi duruşunu destekleyen bilgileri uydurmak câizdir.
Bu sözcük zamanla, kişileri kandırmaya yönelik komutlar verme ve hile yapma manasında kullanılmaya başlanmıştır. Manipülasyon yapan kişilere ise manipülatör denir. Bu kişilerin amacı karşısındaki kişiyi kandırarak maddi çıkar elde etmektir. Manipülatörler doğrudan doğruya yalan söylemez.
Herhangi bir yükü bir noktadan başka bir noktaya taşımak amacı ile kullanılan, mekanik kollardan oluşan sıkıştırılmış hava (pnömatik) ile çalışan mekanik sistemlerdir. Manipülatörler sistemsel özellikleri sayesinde en ergonomik taşıma imkânını bize sağlar.
TDK sözlüğüne göre manipülasyon; "yönlendirme, yönlendirim" ve "seçme, ekleme ve çıkarma yoluyla bilgileri değiştirme" anlamlarında kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri