Ref durumunda olan kelimeye “merfu” denir. Nasb durumunda olan kelimeye “mansub” denir. Cer durumunda olan kelimeye “mecrur” denir ve cezm durumunda olan kelimeye de “meczum” denir.
1. Çekilmiş, sürüklenmiş. 2. dilb. Arapça gramere göre son harfinin harekesi esre olup “ı, i” şeklinde okunan (kelime); “Harf-i cerle mecrur.” “İzâfetle mecrur.”
Nasbolunmuş, me'muriyete konulmuş. Konulmuş, dikilmiş. Gr: Sonu fetha (üstün) kılınmış kelime.
Arapça kökenli bir kelime olan merfu kelimesi yükselmek anlamına gelen bir kelimedir. Merfu kelimesi yükselmek anlamına gelmesinin yanında Arapça cümlelerin öğelerinde de kullanılan bir kelime ayrıştırıcı olarak kullanılmaktadır.
ARAPÇADA İSİMLER (Merfû, mansûb, mecrûr) القواعد : الأسماءُ) المرفوع و المنصوب والمجرور ) Herhangi bir varlığı ya da kavramı gösteren sözcüklere isim diyoruz. Arapçada isimleri kimi zaman bir cümlenin öznesi, kimi zaman nesnesi olarak, kimi zaman da bir tamlama içinde görürüz.
İlgili 21 soru bulundu
İsm-i tafdîl; “ef'al” vezninde kullanılan, genelde iki şey arasında ortak bir özelliğe ve bu özelliğin iki şeyden birinde diğerine göre daha çok olduğuna delâlet eden müştak (türemiş) bir isimdir. meselesi)”nin temel kaynaklar çerçevesinde ele alınması ve konuyla ilgili yapılmış özel çalışmaların tanıtılmasıdır.
Ma'rife kelimesinin zıttı olan nekre, sözlük anlamı itibariyle 'tanınmayan, bilinmeyen' anlamında bir sıfattır. Terim olarak kelimenin ma'rife formlarından arınmış yalın halidir. Bu yalın yapı anlam itibariyle tek unsura(müfred) yönelik olabileceği gibi tür'e (cins) de yönelik olabilir.
sm-i mensûb ülke, din, mezhep, kabile vb. gibi bir unsura âidiyet ifade eder. Örneğin denildiğinde Bağdat şehrinden olan bir kişi anlaşılır. Bunun dilimizdeki karşılığı “Bağdatlı”dır.
- Mufred: Tek varlığı gösteren isimler - Musennâ: ki varlığı gösteren isimler - Cemî: Üç veya daha fazla varlığı gösteren isimler. Bir tek varlığı gösteren sözcük yapısına müfred (tekil) adı verilir. Aşağıdaki kelimeler müfred yapıdadır. Aynı cinsten iki varlığı gösteren sözcük yapısına müsennâ (ikil) adı verilir.
Kat'i niyet edilmiş, cezmolunmuş. Kat'i karar verilmiş.
Arapça ṭlb kökünden gelen maṭlūb مطلوب "istenen, talep edilen, dilek" sözcüğünden alıntıdır.
Cevap. Arapçada الأَسْمَاءُ الخَمْسَةُ denen beş isim vardır ki, bunlar و ile merfu, ا ile mansup, ي ile mecrur olurlar.
Haber bir fiil cümlesi olabilir. Bu durumda mübteda mutlaka başta gelir ve marife olur. Haber konumunda olan fiil ise cinsiyet ve sayı bakımından mübtedaya uyar. Haber isim cümlesi olarak da gelebilir.
Arapçada kelimelerde sonlarında bulunan harf ve hareketlerin değişmesi İrab olarak bilinmektedir. Bu durum genel olarak Arapça içerisinde yer alan bir kalıp şeklinde anlatılır. Yani kelimeler Arapçada kullanılırken bu değişimler meydana gelmektedir.
Car ise Arapça'da, bizdeki "ismin hal eklerine" benzeyen bazı harflere denir. "Bi" harfi cerri önündeki "İsmullah" tamlamasını etkileyerek "ismillâhi" yapmıştır. Bu cihetle, "bi" car, İsmillahi ise mecrurdur.
Nöbet bekleyen, nöbetle gelen. Vekil, birinin yerine geçen, kadı vekili, şeriata göre hükmeden hakim.
DÜZENLİ ÇOĞUL (Cem'-i Sâlim): Arapça isimlerde cinsiyet (erkeklik- dişilik) söz konusudur. Erkek (eril) isimlere müzekker isimler, dişi (dişil) isimlere müennes isimler denilir. Bir isim düzenli olarak çoğul yapılırken ismin erkek (müzekker) veya dişi (müennes) olduğuna bakılır.
melhuz / melhûz / ملحوظ / مَلْحُوظْ
Mülâhaza ve tefekkür olunmuş olan veya olunabilen. Düşünülebilen. Akla gelebilen.
En az iki ismin yan yana gelerek oluşturduğu tamlamaya isim tamlaması denir. Arapçada tamlamanın ögelerinden tamlanana muzâf (فاضُم), tamlayana muzâfu'n-ileyh ( هيلإ فاضُم) adı verilir. Türkçedekinin tersine Arapçada önce tamlanan, sonra tamlayan kullanılır.
Diğer yandan Hamudi, Araplarda Muhammed adının sevgi biçimidir. Hz. Muhammed'in unvanlarından biridir. Peygamber Kuran'ın Saff suresi 6. ayette Ahmed olarak adlandırılır.
Sözlükte “önemli bir şeye davet ve teşvik etmek, ölüye ağıt yakarken onun iyiliklerini sıralamak” gibi mânalara gelen nedb kökünden türemiş bir ism-i mef'ûl olan mendûb kelimesi “istenen, arzulanan, kendisine çağrılan şey” demektir.
Arapça kökenli bir sözcük olan mendup, nedb kökünden türetilmiştir. Nedp, kişiyi bir eylem için özendirmek, teşvik etmek ve isteklendirmek anlamına gelir.
Marife (Belirli): Belirli bir şey için konulmuş isimdir. Nekre (Belirsiz): Belirsiz bir şey için konulmuş isimdir. İsim ve sıfatların belirli olduğunu göstermek için, başlarına ال takısı getirilir. Bu takıya, belirlilik takısı veya belirtme takısı denir.
Bu başlıkta tek öğrenmemiz gereken bilgi şudur: zamirler marifedir; çünkü zamirler belli bir ismin yerini tutarlar. Marife olan isimlerin dördüncüsü işaret isimleridir.
ʼĒl (aynı zamanda ' Il, Ugaritikʾil ; Fenike dili ʾil ; İbranice: אֵל -ʾēl ; Süryaniceʾyl ; Arapça ʾīl veyaʾilāh ; Akad ile aynı kökten), "tanrı" veya " ilah " anlamına gelen, birçok büyük antik Yakın Doğu tanrısından herhangi birine atıfta bulunan Kuzeybatı Semitik bir kelimedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri