Mantı, Türkiye'nin en güzel, en çok sevilen yöresel yemeklerinden biri. Mantı deyince akla önce Kayseri geliyor.
Kayseri ile özdeşleşen mantı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve 2009 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır.
Kayseri ile özdeşleşen 'Mantı'nın 36 çeşidinin bulunması ve her birinin diğerinden lezzetli olması mantının haklı şöhretinin kaynağı olsa gerekir. Etli Mantı,Börek Aşı,Tepsi Mantısı, Peynirli Mantı,Yağ Mantısı, Şebit Yağlaması hamur ağırlıklı ev yemeklerinin önde gelenleri arasında yer alır.
Mantının kökeni Çin'e dayanır ve adını Çin-Kore kökenli “mantou” sözcüğünden almıştır. Bizim şu anda mantıyı seviyor ve yiyor olmamızın nedeni ise Orta Asya Türkleri... Çünkü, mantıyı Çinliler'den 13. yüzyılda öğrenenler Orta Asya Türkleri... Zaten mantının Anadolu'ya kadar uzanan serüveni de orada başlamış.
Mantı adı anıldığında akla ilk gelen ilin Kayseri olması, mantının orijininin Kayseri ili olduğunun bir göstergesidir ve tüm Anadolu'ya Kayseri ilinden yayılmıştır. Bu bağlamda Kayseri mantısının ününü duymayan kalmamıştır.
İlgili 18 soru bulundu
Mantı, Türkiye'nin en güzel, en çok sevilen yöresel yemeklerinden biri. Mantı deyince akla önce Kayseri geliyor.
KAYSERİ MANTISI
Güzelliklerle dolu ülkemizin en meşhur ve Kayseri ilimizin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan mantı, adeta bir kaşığı kendine hayran bırakıyor. Yurt dışından gelen turistlerin odak noktası olan mantının ev yapımı olan tadı bir başka.
Mantı Moğol İmparatorluğu topraklarında da ortaya çıkmış olabilir. Mantının bazı türleri Çin'in kuzeybatısında yaşayan Uygurlara dayanmaktadır. Mantadan bahseden en eski kaynağın 1330'da Hu Sihui tarafından yazılmış Yinshan Zhengyao adlı eser olduğu düşünülmektedir.
Moğolca mantu "bohça biçiminde hamur parçalarıyla yapılan yemek" sözcüğünden alıntıdır.
Mantının adı dumpling olarak karşımıza çıkar.
KAYSERİ MANTISINA RAKİP 👍 Üçgen Mantı Tarifi / Sivas yöresinden nefis lezzet - YouTube.
Bosna Hersek'te yaklaşık 6 asırdır sofraların vazgeçilmezi olan ve ünü ülke sınırlarını aşan Boşnak böreği, hem vatandaşların hem de ülkeyi ziyaret eden turistlerin en çok aradığı lezzet.
Nohutlu Mantı - Bilecik
Hazırlanan parçalar yağlanan tepsiye sırayla dizilir, daha sonra hafif ateşin üzerine konulur, pembe kıvamına geldikten sonra ateşten alınır. Kaynamış su, mantıların üzerini kaplayıncaya kadar dökülür. Mantı suyu çekinceye kadar ateşte bekletilir.
Mantı üretim işletme sahibi Emine Özkan ise şunları söyledi: "Mantının içine kıyma, karabiber, tuz ve ceviz koyuyorum. Maliyetler gerçekten çok fazla arttı.
Mantı ya da daha genel bir ifadeyle içi dolgulu hamur işleri Çin'den İtalya'ya çok geniş bir coğrafyada büyük bir zevkle tüketiliyor. Özellikle Kafkasya bölgesinin mantılarının lezzetine doyum olmuyor. Bunlardan biri de Ahıska mantısı…
İncecik açılmış yufkanın, kıyma ve baharatlarla doldurulmasıyla hazırlanan mantı, Anadolu'nun en sevilen yemeklerinden biridir. Türk mutfağının vazgeçilmezi haline gelen mantı, Orta Asya ülkelerinde de büyük bir ilgi görür.
5. Köfte. Farsçadan dilimize giren bu kelimenin anlamıysa 'Dövülmüş, ciğnenmiş'tir.
Japon Mantısı (Gyoza) - Nefis Yemek Tarifleri.
MANTI KELİMESİ DİLİMİZE HANGİ DİLDEN GEÇMİŞTİR? Mantı'nın bilinen kökeni Moğolcadır ve oradaki anlamı "bohça biçiminde hamur parçalarıyla yapılan yemek" demektir.
Dünyanın mantıları: 15 farklı ülkeden 15 mantı çeşidi.
Çerkes mantısı tarifi
Etlisi de tavuklusu da çok lezzetli olan mantının patateslisi tam bir efsane. Çerkes mutfağına ait bu enfes mantı tarifini siz de evinizde yapabilirsiniz.
Mantı yemeği tüm Anadolu'ya Kayseri'den yayılan olan bir lezzet olmuştur. Kayseri mantısının içinde kıyma bulunur. Elde hazırlanan hamur yuvarlak açıldıktan sonra küçük küçük karelere bölünür. İçine kıyma ile hazırlanan harç koyulur.
Kayseri mantısının diğer etli mantılardan farkı, büküm şekli ve boyutunun küçük oluşudur. Kayseri mantısı bohça biçiminde şekillendirilir. Bu nedenle yufkası tam kare olarak kesilir ve içi doldurulduktan sonra, karenin köşeleri birbiri üzerine yapıştırılır.
Kayseri denildiğinde ilk akla gelen lezzet, Kayseri mantısıdır. İç harcı kıyma ile doldurulan bu mantı, küçük küçük bohça şekli verilerek kapatılır. Üzerine yoğurt ve pul biberli sos dökülerek servis edilir. Bazlama hamuru ile hazırlanan yağlama yapımında, hamurlar üst üste konur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri