Midede yanma, ekşime, ağız içine acı-ekşi su gelmesi, ses kısıklığı ve uykuda solunum bozukluğu ile kendini gösterebilen mide fıtığı, doğru tedavi planlaması ve yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol altına alınabiliyor.
Mide fıtığı başlangıçta genel olarak bir belirti vermemektedir. Belirti verdiği durumlarda ise midede eğilme, ağır kaldırma veya tuvalet düzensizlikleri sebebiyle oluşan basınç sebebiyle göğüs kemiği arkasında yanma ve ekşime meydana gelebilir. Mide fıtığı hastalığının seviyesine göre de belirtiler değişiklik gösterir.
Normal mide fıtığı bazen hiç bir belirti vermeyebilir. Ancak dev mide fıtığının belirti vermeden ilerlediği nadir görülmektedir. Dev mide fıtığının belirtisi genellikle reflü şeklinde ortaya çıkmaktadır. Nefes darlığı gibi belirtilerle dev mide fıtığı ortaya çıkabilir.
Mide fıtığı belirtileri arasında yer alan ağız kokusu, mide yanma ve ses kısıklığı gibi sorunlarla fark ediliyor.
Mide fıtığı ağrısı, göğüs kemiğinin arka kısmına vurarak midede yanma, ekşime, boğazda ağrı şeklinde vurabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Mide Fıtığı Tedavisi
Sindirim sisteminde anatomik yapı bozulmaya uğramış olduğu için sadece ilaçla tedavi uygulaması başarı sağlamamakta bu nedenle mutlaka hastanın yaşam tarzında birtakım değişiklikler uygulaması gerekmektedir.
Oluşma nedeni ne olursa olsun, fıtığın kendiliğinden iyileşmediğine işaret eden Genel Cerrahi Uzmanı, fıtıkların zaman kaybedilmeden, konusunda uzman bir hekim tarafından tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Kıvrandıran mide ağrısı sırta, göğüs bölgesine ve bazı durumlarda da sağ yan ağrısına neden olur. Sırta vuran mide ağrısı, midede yaşanan ağrılar mideyi kasılmaya zorlar ve bu durum mide spazmına neden olur. Mide spazmı ise sırt ve bel bölgesinde ağrı yaratır.
Göbek Fıtığı: Genellikle çocukluk çağı hastalığı olarak tanımlanır. İleri yaşlarda da görülür ve tedavi edilmesi gereken rahatsızlıktır. Mide Fıtığı: Midenin diyaframın üzerine çıkması sonucu oluşan fıtıktır. Çeşitli cerrahi operasyonlarla düzeltilebilir.
Şayet mide fıtığı, mide kaslarına baskı olmasından kaynaklanıyorsa, öksürme, kusma, tuvalet ihtiyacını giderirken ıkınma, ağır eşyaları kaldırırken midede kramp benzeri bir his uyanması gibi belirtiler ortaya çıkar.
İleri zamanlarda göbek fıtığına bağlı olarak kabızlık, ağrı, şişlik, kusma, gaz, bulantı, kusma görülebilir. Bunun dışında fıtıkta boğulma olursa acil cerrahi müdahale gerekir. Bunlara fıtık boğulması belirtileri de denebilir. Sıkışan bağırsağın kan akışı tamamen kesilirse, doku ölümüne yol açabilir.
Mide fıtığı ameliyatı öncesi fıtığın konumu ve büyüklüğü belirlenmelidir. Mide fıtığı hastalığında ilaçla tedavi olumlu sonuç vermediyse ameliyat olmak gerekir. Mide fıtığı ameliyatında midenin fıtıklaşan bölümü eski haline getirilir. Bazı durumlarda fıtığın tekrarlanmaması için o bölgeye yama yapılabilir.
Mide Fıtığı Ameliyatı Riskli Bir İşlem midir? Mide fıtığı ameliyatı sıklıkla gerçekleşir. olumlu sonuç alınır. Her ameliyatta çok küçük de olsa bir risk bulunur. Ameliyat sonrasında düzenli olarak sağlıklı beslenmek gerekir.
Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Ağır kaldırma esnasında veya yemeklerden sonra basınç hissi, rahatsızlık ve acıya yol açabilir. Kimi durumlarda kasık fıtığı kusma, mide bulantısı ve kabızlığa yol açabilir.
Masaj, bel fıtığı tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir. Masaj, kasların gevşemesine ve kan dolaşımının artmasına yardımcı olur.
Mide fıtığı çoğunlukla mide ekşimesi, göğüs ağrısı ya da üst karın ağrısı sebebini saptamak amacıyla yapılan birtakım testler neticesinde ortaya çıkmaktadır. Hastalığın teşhisi için öncelikli olacak şekilde üst sindirim sisteminin röntgeni çekilir.
Fıtık hastalarına doğru açı ve doğru egzersiz programı ile spor yaşamı devam ettirilebilir. Yapılan bir çok araştırmaya göre doğru egzersiz programı ile bir çok fıtık iyileştirilebilmektedir.
Mide fıtığı ameliyatı genellikle 45 dakika ile 1 saat arası sürebilir.
Kasık fıtıkları şiddetli olarak patlamasa da zaman içerisinde boğulma durumları meydana gelir. Bu durum da içerisinde biriktiği sıvının dışarı çıkmasına ve iltihaplı sıvının her yere yayılmasına neden olur. Bu durumda kişi acil olarak ameliyata alınır.
Mide Ağrısı Sırta Vurur Mu? Bazen mide ağrısı sırt bölgesine yayılabilir veya sırt ağrısı ile birlikte görülebilir. Bu, mide ağrısının altta yatan nedenine ve kişinin anatomisine bağlı olarak değişebilir. Özellikle mide ülserleri veya reflü hastalığı gibi durumlarda sırt ağrısı mide ağrısının bir belirtisi olabilir.
Aşağıdaki genelde egzersizler mide fıtığı için güvenli kabul edilir: Yürüyüş Jogging.
Ağır yük kaldırma, şiddetli öksürük mide fıtığı nedeni
Ağır yük kaldırma, şiddetli öksürük gibi nedenlerle karın içi basıncın yükselmesiyle ortaya çıkan mide fıtığı, obezite ve hamilelik döneminde batın içerisinde bulunan serbest sıvı nedeniyle de oluşabilir.
Hastalığın hayati bir tehlikesi söz konusu değildir. Birçok hastada da yalnızca ilerleyen safhalarda belirti gösterir. Ancak mide fıtığı olan hastalarda reflü görülme olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesi daha sağlıklı bir yaşam için gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri