Mantar zengin besin değerlerine sahip, lezzetli ve sağlıklı bir gıdadır. Protein açısından zengin olan mantarın yağ ve kalori oranı düşüktür. Sağlık için birçok faydası vardır. Vücuda B grubu vitaminleri ve protein sağlamak için önemli bir kaynaktır.
Diyet yaparken mantar çorbasını tüketmenin bir sakıncası yoktur.
Mantar oldukça faydalı bir besindir. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi sayesinde, kişilere çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlar. Mantar; A, B, D ve K vitaminleri, kalsiyum, potasyum, bakır ve fosfor mineralleri bakımından son derece zengin bir besindir.
Yapısındaki selenyum, D vitamini ve C vitamini bağışıklık sisteminin gücünü artırmada etkili olmaktadır. Mantardan yapılan mantar çorbası da son derece besleyici ve yararlı bir çorba olarak tercih edilmekte yemek listelerinde yerini almaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Mantar doğal bir antioksidan etkisi görse de aşırı tüketimi sonucu bazı rahatsızlıklar ortaya çıkarabilir. Gereğinden fazla miktarlarda mantar tüketilmesi, yorgunluk, halsizlik, mide sorunları ortaya çıkarabilir. •Çok fazla tüketiminde ayrıca alerji, cilt alerjisi ve baş ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkarabilir.
Doğada bulunan zehirli mantarlar:
Gyromitrin alımdan sonra ilk 5-10 saat içinde karında kramp şeklinde ağrı, bulantı, kusma, sulu ishal olur. Geç belirtilerinden halsizlik, sersemlik, nöbet, koma görülür. Böbreklerin ve karaciğerin iflasına neden olur.
Herkes arasında meşhur olan mantar özellikle çok tüketildiğinde sizi rahatsız edebilir ve gaz oluşmasına yol açabilir.
Mantar zehirlenmesine maruz kalan kişi kesinlikle ilaç veya süt, yoğurt gibi ürünler tüketmemelidir. Hemen bir tıbbi kuruluşa başvurmalı ve mümkünse gidilen tıbbi kuruluşa yenen mantarın bir örneği götürülmelidir. Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir.
Mantarın dokusu sümüklenmeye başladıysa, kesinlikle tüketilmemelidir. Yapışkan, sümüksü kaplama mantarın lezzetini ve besin değerini kaybettiğini gösterir. Bu nedenle tüketilmesi sakıncalıdır.
Mantar Çorbası
Ayrıca mantarda A, B, D, P ve K vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor ve bakır mineralleri de bulunur. İçerdiği Protein değeri sayesinde etin yerini tutar. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci arttırır. Göze ve vücuda kuvvet verir.
Küp küp doğranmış soğanlar, sarımsaklar ve mantarlar yağda sotelenir. Mantar suyunu salıp çektikten sonra üzerine sıcak su eklenir. 15 dakika kadar kaynatılır. Sonra üzerine süt eklenir. 5 dakika daha karıştırıldıktan sonra blenderla çekilerek püre kıvamına getirilir.
Kremalı Mantar Çorbası kaç günde bozulur? Buzdolabında saklıyorsanız 3 gün boyunca sorunsuzca tüketebilirsiniz.
İyi bir lif kaynağıdır. Bu sebeple bağırsakları rahatlatması da mantarın faydaları arasındadır. Tokluk hissi uyandırır. Bu sayede kolay acıkmamanızı ve az yemek yemenizi sağlar.
Mantar, kolesterolü ve şekeri düşürür ancak sindirimi zor bir besindir. Sindirim ve mide rahatsızlıklarını önlemek için haftada yarım kilodan fazla mantar tüketmeyin.
Kültür mantarından başka mantar tüketmeyin
Ancak mantar zehirlenmesi veya toksik ilaçlara maruziyet durumunda belirtiler çok kısa sürede ortaya çıkabilmektedir. Zehirlenmenin 2-3 günü geçtiği ve toksik maddelerin karaciğere ulaştığı durumlarda karaciğer yetmezliğine kadar götüren tablolar yaşanabilmektedir.
Daha önce dediğimiz gibi Türkiye'de yaklaşık 100 farklı zehirli mantar türü mevcuttur. Gelin mantarı ve sinek mantarı olarak bilinen kırmızı şapkalı ve beyaz benekli mantar, zehirlidir. Ülkemizde yetişen zehirli mantarlardan biri de kuzugöbeği ebesi mantarıdır.
1 kase mantar çorbası kaç kalori: 139 kalori. 1 kepçe mantar çorbası 99 kalori olacaktır.
Bizim ihtiyaçlarımızı karşılamamız için dört temel besin grubundan tüketmemiz gerekir. Mantar ise sebze grubunda yer almaktadır.
Kültür Mantarı (Pişmiş) % 8,90 karbonhidrat, % 48,98 protein, % 4,29 yağdan oluşur.
En faydalı mantar türleri arasında istiridye mantarı gelmektedir. İnsan sağlığı için önemli yararlar taşıyan mantar çeşidi, farklı kullanım yöntemleri üzerinden tüketim imkanı tanıyor.
Özellikle fazla kalori içermediği için sporcular tarafından tüketilmesi önerilir. - Vitamin kaynağıdır. Mantar içerisinde D vitamini, kalsiyum ve bakır bulunur. Bu mineral ve vitaminler insan sağlığı açısından oldukça büyük faydaya sahiptir.
Mantarın faydaları:
Yüksek oranda antioksidan kaynağı olduğu için vücudumuzu zararlı maddelerden arındırır ve kanserle mücadele etmesini sağlar. Sebzelerden ayrılan bir özelliği ise içindeki selenyum elementidir. Selenyum elementi antioksidan özelliği sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmesinde etkilidir.
Bazı yenen doğa mantarları çiğ iken zehirli olabilirler, bu nedenle kültür mantarı olmayan mantarlar asla çiğ yenmemelidir. Ayrıca bazı insanların çiğ mantarlara karşı hassasiyeti bulunabilir. Mantar pişirildikten sonra kısa sürede tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri