Problem Çözme Yönteminin Yararları: Öğrenci aktif hale gelir. Algılama ve akılda tutma daha uzun süreli olur. İlerdeki sorunlara çözüm modelleri sağlar. Hem bilişsel hem duyuşsal alanda öğrenmeyi kapsar.
Problem Çözme Nedir? Problem çözme, çözümleri deneyerek güçlükleri yenme çabasıdır. Problem Çözme, bir problemin tanımlanması eylemi, sorunun nedeninin belirlenmesi, çözüm için alternatiflerin seçilmesi/tanımlanması ve çözümün uygulanmasıdır.
Problem çözme başarılı olmanızda size yardımcı olacak anahtar bir beceridir. Engeller ve problemler sürekli olarak karşımıza çıkar ve bizim bunlara hem yaratıcı hem de hızlı çözümler üretebilmemiz önemlidir. Problemleri çözebilmek üniversitelerde ve iş yerlerinde aranan en önemli özelliklerden biridir.
Problem çözme becerisi, problem üzerine düşünebilme, ne ve nasıl yapılacağına karar verebilme, kaynakları kullanabilme ve bu yolla çözüme ulaşma becerisidir. Bir problemi çözebilmek için önce problemin ne olduğunun tanımlanması gerekir. Sonrasında probleme ve çözümüne ilişkin bilgilerin toplanması gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
PROBLEM ÇÖZME BELLI BIR DURUM KARŞISINDA DÜŞÜNEBILME, NE YAPILACAĞINA VE NASIL YAPILACAĞINA KARAR VEREBILME, ELDEKI IMKANLARI KULLANABILME VE BU YOLLA ÇÖZÜME ULAŞMAKTIR.
Yapılan araştırmalarda problem çözücü düşünme becerisi kazandırılmış çocukların, bireyler arası problem çözme, farklı şekillerde çözüm üretme, ilişki kurma, etkili düşünme ve öğrenme gibi becerilerin daha iyi düzeyde olabileceği gözlemlenmiştir.
Problem çözme, istenilen hedefe varabilmek için etkili ve yararlı olan araç ve davranışları türlü olanaklar arasından seçip kullanmadır. Problem çözme, bilimsel yöntem, eleştirel düşünme, karar verme sorgulama ve yansıtıcı düşünme gibi terimleri içermektedir.
Bu eğitimin amacı katılımcıları problem çözme ve karar alma adımları ile bilgilendirmek, problemler karşısında sistematik bir yaklaşım uygulamalarını sağlayarak etkinliklerini artırmak ve yaratıcı çözümler oluşturma becerilerini geliştirebilmektir.
Problem Çözmenin Doğası
Önce problemin matematik ifadesi elde edilmekte daha sonra problemin matematiksel çözümü yapılmakta son olarak bu çözüm gerçek hayat için yorumlanmaktadır. Her gerçek hayat problemi için bu döngü geçerlidir.
Matematikte problem çözme ise, matematiğin yapısı gereği sorunun zihinsel süreçlerle (akıl yürütme) gerekli bilgileri kullanarak ve işlemleri yaparak ortadan kaldırılmasıdır (Altun, 1995:3).
Problem çözme yönteminin sınırlılıkları:
Öğrenmenin değerlendirilmesi güçtür. Problem oluşturma bazen yöneticilerle, velilerle veya diğer ilgililerle anlaşmazlığa neden olabilir. Fazla zaman alıcı olmasıdır. Önemli sosyal problemleri anlayacak olgunluğa erişmemiş öğrencilerle bu yöntemi uygulamak güçtür.
Bilimsel düşünmeye yönelik tutum ve beceriler, bilimsel yöntem süreciyle kazandırılır. Bilimsel yöntem ise problem çözme yöntemiyle eş anlamlı olarak kullanılmaktadır(Kalaycı,2001: 2). Bir kimsenin istenilen bir amaca varmak maksadıyla topladığı mevcut güçlerinin karşısına dikilen engele problem denir.
Problem çözme, belli bir durum çerçevesinde düşünebilme, ne yapılacağına ve nasıl yapılacağına karar verebilme, eldeki imkânları kullanabilme ve bu yolla çözüme ulaşmaktır.
Çünkü, matematiksel bir bilgiyi almak ve bu bilgiler arasındaki ilişkiyi kurmak, öğrenci problem çözerken ortaya çıkar. matematiğin içine girmeye başlar. ( Aman dikkat, parmak saydırarak yaptırmayınız. ) Bu işlemleri problem çözerken kullanması önemlidir.
Probleme Dayalı Öğrenme(PDÖ) Nedir? PDÖ, temelinde öğrencilerin herhangi bir konuyu çeşitli problem çözme aşamalarıyla birlikte öğrendiği öğrenci merkezli bir eğitim sürecidir. Bu eğitim modeli prensip olarak yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi, var olan karışıklığın çözümünü ve gerçek hayat problemlerini temel alır.
Probleme dayalı öğrenme tüm bilişsel teorilerin ortaya koyduğu şu özellikler çerçevesinde biçimlenmiştir: Öğrenci- ler yeni bilgileri var olan bilgileri ile karşılarlar. Problemin tüm yönlerini belirlemeye çalışırlar. Öğrencilerin öğrenme kapasiteleri rehberlik ve işbirliği ile geliştirilir.
Bir problemi tanımlama, nedenini açıklama, çözümü için alternatif yolları belirleme ve bu yollar arasından en uygun olanı uygulama süreçlerinin tamamı “problem çözme” olarak adlandırılır. Algoritma, bir problemi çözmek için gerekli yolun basit, net ve belirli bir sıraya göre tasarlanmış hâlidir.
5 neden analizi, bir problemin temel nedenini bulmak ve problemi araştırmak, adından çözmek çin kullanılan bir temel neden analiz aracıdır. Bir neden i beş kez sormak, bir sorunun temeline inmenize ve bir çözüm üretmenize yardımcı olacak kavrayış bilinci kazanmanıza neden olacaktır.
İyi bir problem çözme süreci, öncelikle karşılaşılan sorunun ne olduğunu tam olarak anlamayı gerektirir. Sorunun belirli ve net bir şekilde tanımlanması, çözüm sürecinin temelidir. Sorunu anladıktan sonra, gereken verileri toplamalı ve analiz etmelisiniz.
Problem, kişinin amacına ulaşmasında karşısına çıkan engeldir. Problem çözme ise, belli bir durum çerçevesinde düşünebilme, ne yapılacağına ve nasıl yapılacağına karar verebilme, eldeki imkanları kullanabilme ve bu yolla çözüme ulaşmaktır. Problem çözme, “öğrenmenin temeli”ni teşkil eder.
Yaratıcı problem Çözme hayâl gücünü kullanarak bir probleme yaklaşma sürecidir ve bir aksiyonla son bulur. Bu süreç her sınıf düzeyinde, okulda ve okul dışında olmak üzere her koşulda her konuya uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri