Mantarlarını pişirdikten sonra da derin dondurucuda saklayabilirsin. Bu yöntemde mantarları az yağda soteledikten sonra kaplara ya da buzdolabı poşetlerine koyarak hızlıca dondurman gerekir. Bu şekilde saklarsan çiğ mantara göre çok daha uzun süre dayanırlar.
Mantarları güzelce temizleyip dilimledikten sonra, az yağda soteleyin. Pişen mantarları oda sıcaklığına gelmesi için bekletin. Ardından pişmiş mantarları kapaklı kaplara boşaltın ve ağzını sıkıca kapatın. Bu şekilde buzluğa atın.
Pişirme Önerileri: Mevsiminde toplanan mantarlar tazesine en yakın halinde kullanabilmeniz için temizlenir ve dondurulur. Donmuş kanlıca mantarını kullanmadan önce sadece bir taşım kaynatıp, suyunu attıktan sonra kullanabilirsiniz. Böylece daha lezzetli bir tat elde edebilirsiniz.
Soğan ve sarımsak zeytinyağında hafif kavrulur biber domates ve mantarlar buzlarının çözülmesi beklenmeden tencereye eklenir. Diğer malzemelerde eklenerek kısık ateşte pişmeye bırakılır. Not: su eklemeye gerek yok yemekler buzlu olduğu için çözündüğü su yeter. Afiyet olsun.
Kültür mantarı nasıl saklanır? Kültür mantarını buzdolabında uzun süre saklayabilmek için mutlaka hava alması sağlanmalıdır. Kültür mantarı alındıktan sonra ağzı açık bir kap içerisine koyularak bir hafta boyunca bu şekilde muhafaza edilebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Mantarlar her ne kadar lezzetli olsa da, olması gereken şartlarda saklanması gerekiyor. Mantar alan bireyler uzun süre tüketmek istemiyorsa, mutlaka buzdolabını ve derin dondurucu kullanması gerekiyor. Mantarlar eğer dondurucuya koyulacaksa mutlaka öncesinde yıkanması gerekiyor.
Mantar Yıkanmalı mı? Mutfakta neredeyse her malzemeyi önce yıkıyor olsan da şefim, mantarı suyla yıkayarak temizlememelisin. Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz.
Mantarın dış kısmı süngere benzer ve %90'ı sudan oluşur. Bu özelliğiyle maddeleri içine hapsedebilir. Mantardaki su oranı yüksek olduğu için, ısı çok yüksek olduğunda önce tüm suyunu pişirme kabına salar, ardından yeniden çeker. Bu da mantarın renginde ve tadında değişmeler olmasına yol açar.
Gıda güvenliği söz konusu olduğunda, renk değişikliği asla iyiye işaret değildir. Renginin kararması ve siyah noktaların gelişmesi mantarlarının bozulduğunun işaretlerindendir ve bu durumda mantarlar yenmemelidir.
Kırık ve hasar görmüş mantarlar yerine tepesi ve sapı bozulmamış mantarları tercih etmek daha doğrudur. Dilimlenmiş haldeki mantar 1 – 2 gün içinde tüketilmediği takdirde bozulabilir. Pişmiş mantarlar buzdolabında ağzı kapalı biçimde 3 güne kadar saklanabilir.
Besin değeri yüksek olan mantar, farklı türlere sahiptir. Bu türlerden bazıları yemek için uygun olsa da, bazıları zehirli olduğu için kesinlikle tüketilmemelidir. Buzdolabında muhafaza edilen mantar, birkaç gün içerisinde tüketilmezse büzüşmeye başlar. Böylece bozulmaya başladığının ilk belirtilerini verir.
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
Temizlenmiş trüflerin kağıt havlu ile nemi alınır. Temiz pamuklu bez torbaya konularak buzdolabında +4 derece de muhafaza edilir. Buzdolabında nemlendirmeden saklandığı takdirde 3 hafta raf ömrü vardır. Ama beklediği süreç boyunca kokusunu salacağı için, bekletilmeden tüketilmesi önerilir.
Eğer mantarının üzerinde çürük, kahverengi ve siyah noktalar varsa ve rengi değişmeye başlamış ise dikkat etmeniz gerekir. Üçüncü bakılması gereken nokta da dokusudur. Mantar sağlam ve diri olmalıdır. Yapışkan bir dokuya sahip ise bozulmaya başladığı kesindir.
Mantarları bekletmeniz gerekiyorsa limonlu ve unlu suda 5 dakika bekletmeniz daha iyi olacaktır. Pişerken de birkaç damla limon eklemeniz etkiyi artıracaktır. Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir.
Tavada ya da tencerede pişirilen mantar suyunu salana kadar pişirilir. Çok hızlı ateş olmadan mantar kısık ateşte kaç dakikada pişer, bakacak olduğumuzda yaklaşık 10 dakika sürmektedir.
Mantarın üzerinde sümüksü yapışkan bir yapı oluştuysa o mantarı kesinllikle yemeyin. Sümüksü bir kaplama, mantarlarının bozulmaya başladığının kesin bir kanıtıdır. Sümüklü yapışkan yapıdan daha kötüsü, gözle görülür küf oluşumudur.
Mantarın dış kabuğu soyulur mu sorusu genelde hijyen bakımından merak edilir, dilerseniz kirli dış yüzeyden kurtulmak için soymayı tercih edebilirsiniz; ancak mantarın kabuğunu soymadan da pişirmek mümkündür.
Kültür mantarlarında zehirlenmelere neden olan toksinler bulunmuyor. Ancak son kullanma tarihi geçmiş, bozulmuş kültür mantarı tüketiliyorsa buna bağlı bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishalle devam eden zehirlenmeler olabilir. Bu zehirlenme ise besin zehirlenmesi şeklinde tanımlanır.''
Kültür mantarlarının günlük olarak tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğu, beklediği ve el değdiği için zamanla kararan mantarların alınmaması gerektiği belirtiliyor.
Mantar koparıldığı zaman rengi değişmezse mantar zehirsizdir. Aynı zamanda mantarın iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir anlamına gelir. Ağaçlarda bulunan mantarlar her zaman zehirsizdir. Salyangozlar hiçbir zaman zehirli mantarları yemezler.
Mantar; mineraller açısından da zengin bir besindir. Potasyum, fosfor, selenyum, magnezyum, demir ve çinko içerir. Potasyum vücudun su ve elektrolit dengesi için önemli bir mineraldir. Bu mineral aynı zamanda kas ve sinirlerin düzgün çalışması için de gereklidir.
Mantarın şapkası olan bölümde bulunan zar ise ince bir meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Mantardaki zar kısmı kalktığı takdirde beyaz kısım da görülür. Nemli bir bez ile mantarın dışında kalan tabaka da son defa temizlenir. Mantarın en pratik ve kolay temizlenme şekli her mantarda rahat bir şekilde uygulanır.
Her bir mantarı tek tek ayıklamanızı gerektiren bu yöntemde ilk olarak mantarların sap kısımlarını şapka kısımlarından hafifçe çekerek koparın. Ardından şapka kısımlarında siyah alandan başlayacak şekilde kolayca alabileceğiniz zarlarını elinizle soyun.
Mantar sapı, genelde kullanılmadan kesilerek atılıyor. Mantarın şapka kısmı doğranması hem daha pratik hem de daha estetik olsa da mantarın sapı ile şapkası arasında bir lezzet farkı yok. bu sebeple israt etmemek adına saplarını da kullanabilir ya da saplarını ayırarak çorba yapımında kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri