Taze mantarlar kısa sürede bozulduğu için kullanım ömrünü biraz daha uzatmak adına haşlama yöntemi tercih edilebilir. Alternatif olarak diyet dönemindeyseniz ya da hiç yağ tüketmemeniz gereken bir durum varsa mantarı sotelemek yerine haşlayarak kullanabilirsiniz.
Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir. Mantarları haşlayıp hemen soğuk suya daldırıp şoklamak da bir diğer yöntemdir. Tencere veya tavada pişirilen mantarlar kısık ateşte pişirilirse maalesef hemen kararacaktır.
Temizlediğiniz mantarları bütün olarak kaynar suda yaklaşık 5 dakika kadar haşlayın.
Tavada ya da tencerede pişirilen mantar suyunu salana kadar pişirilir. Çok hızlı ateş olmadan mantar kısık ateşte kaç dakikada pişer, bakacak olduğumuzda yaklaşık 10 dakika sürmektedir.
Mantarın dokusu sümüklenmeye başladıysa, kesinlikle tüketilmemelidir. Yapışkan, sümüksü kaplama mantarın lezzetini ve besin değerini kaybettiğini gösterir. Bu nedenle tüketilmesi sakıncalıdır.
İlgili 19 soru bulundu
'Mantar koparıldığında zehirliyse içi mavileşmeye başlar, gümüş kaşık ile birlikte pişirilen mantar zehirliyse gümüş kaşık kararmaya başlar, salyangozlar zehirli mantarları yemez, böceklerin yediği mantarlar zehirsizdir, çayırda ve ağaç üzerinde yetişen mantarlar zehirsizdir, mantarın yakınında demir varsa o mantar ...
Mantarlar hakkında doğru bilinen yanlışlar ise şu şekildedir: Koparıldığında içi mavileşiyorsa zehirlidir. Gümüş kaşıkla pişirildiğinde kaşıkta kararmaya olursa zehirlidir.
"Mantarın içeriğinde fazla miktarda yağ ve kolesterol yok. İyi temizlenmesi durumunda çiğ olarak tüketilmesi daha faydalıdır" diyen Basım, "Çünkü mantar protein kaynağıdır. Çiğ olarak tüketilmesi daha faydalı olur.
Mantarlar dikine doğru dilimlenir kavrulan soğanlara eklenir. Tuz pul biber ve kekik arzuya göre ilave edilir.
Demir döküm ya da yanmaz yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alın. Kısık ateşte açın ve içerisine zeytinyağını ilave edin.Zeytinyağı kızdığında ve tava güzelce ısındığında içerisine doğranmış mantarları ilave edin. Orta ateşe alın ve üzerine az miktarda tuz atın, bu şekilde bir süre pişmeye bırakın.
"Mantarın içeriğinde fazla miktarda yağ ve kolesterol yok. İyi temizlenmesi durumunda çiğ olarak tüketilmesi daha faydalıdır" diyen Basım, "Çünkü mantar protein kaynağıdır. Çiğ olarak tüketilmesi daha faydalı olur. Yurt dışında mantar daha çok çiğ olarak tüketilmektedir" diye konuştu.
Mutfakta neredeyse her malzemeyi önce yıkıyor olsan da şefim, mantarı suyla yıkayarak temizlememelisin. Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz.
Mantarları yıkayıp su çekmelerine müsaade etmeden hemen doğrayın, Yapışmaz özellikli bir tavaya alıp harlı ateşte sürekli karıştırarak suyunu salıp çekene kadar pişirin, Suyunu çektikten sonra tereyağını, tuzunu ve karabiberini ekleyip birkaç dakika daha soteleyin.
Mantar zehirlenmesi belirtileri
Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine neden olan mantarların yenmesi durumunda; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir.
Tabii gördüğünüz her mantarı yemeden önce birkaç kez düşünmelisiniz. Zira zehirli bir mantar türü olabilir. Lif, demir, bakır, potasyum ve birçok vitamin içerdiğinden zengin mantarı omlette, çorbada, sotede, pizzada, böreklerde kullanabilir ve nerede görmek istiyorsanız o yemeğe ekleyebilirsiniz.
Mantar hassas yapılı bir besin olduğu için yıkanması önerilmez. Mantar yıkandığı takdirde şeklinde bozulma ve yüzeyinde yapışma hissi bırakabilir. Bazı mantar çeşitlerinde mantarın üzerine soğuk su ilave edilerek yarım limon sıkılır. Limon suyu mantarı kararmasını önleyecektir.
Tavuklu mantar sote için öncelikle zeytinyağında kuşbaşı doğranmış tavuk göğüslerini yüksek ateşte soteleyin. Ardından doğranmış yeşil ve kırmızı biberleri ekleyip sotelemeye devam edin. Daha sonra doğranmış mantarı da ekleyip, suyunu salıp çekene kadar, soteleme işlemine devam edin.
Kültür mantarı ve çeşitleri dışında bilinmeyen türlerde mantarlar tüketmezseniz zehirlenme tehlikesi yaşamazsınız. Yoğurt ve mantarın birlikte tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
İlk olarak sıvı yağ ile yemeklik doğranmış soğanımızı kavuruyoruz. Ardından resimde ki gibi mantarlarımızı doğrayıp tuz ve pul biber ilave edip karıştırıp tavamızın kapağını kapatıyoruz.
Mantarın üzerinde sümüksü yapışkan bir yapı oluştuysa o mantarı kesinllikle yemeyin. Sümüksü bir kaplama, mantarlarının bozulmaya başladığının kesin bir kanıtıdır. Sümüklü yapışkan yapıdan daha kötüsü, gözle görülür küf oluşumudur.
Mantarları yıkayıp, dilimleyin ve bir kaseye alın. Küp şeklinde doğranmış kırmızı ve dolmalık biberleri, ince kıyılmış sarımsak, maydanoz ve dereotunu mantarlara ekleyin. Üzerine limon suyu ve zeytinyağı gezdirin. Biberiye, tuz ve karabiber serptikten sonra bütün malzemeyi karıştırın.
Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise: Bulantı, Kusma, İshal, Ateş, Nabız artışı, Kann ağrısı ile Daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir.
Mantar buzdolabında 4-7 gün kadar bozulmadan tazeliğini koruyabilmektedir. Hemen tüketmeyecekseniz buzluğa da atabilirsiniz. Buzlukta 1 ay kadar bozulmadan kalabilir.
İyi ve lezzetli bir mantardır. Usulüne uygun pişirilmesi lazımdır. Çiğ tüketilmemesi tavsiye edilir, çünkü pişmemiş hali hafif toksiktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri