Tavaya veya yayvan bir tencereye sıvı yağ alınır. Mantarlar eklenip suyunu salıp çekene kadar kavrulur. (Mantarlar çok sertse su eklenip yumuşayana kadar pişirilir.) Soğan ve biber yumuşayana kadar arada karıştırılarak kavrulur. Tuz ve baharatlar eklenip 5 dakika daha kavrulup ocaktan alınır.
İlgili 27 soru bulundu
Demir döküm ya da yanmaz yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alın. Kısık ateşte açın ve içerisine zeytinyağını ilave edin. Zeytinyağı kızdığında ve tava güzelce ısındığında içerisine doğranmış mantarları ilave edin. Orta ateşe alın ve üzerine az miktarda tuz atın ve bu şekilde bir süre pişmeye bırakın.
Derin bir kaba doğradığınız kornişon turşu, közlenmiş kırmızı biber, maydanoz ve dereotunu koyun. Ardından kaba 1 küçük kase konserve mısır ve haşladığınız mantarları ekleyin. Damak tadınıza göre tuz, zeytinyağı ve limon suyu ekleyin. Mantarlı salatayı kaşık yardımı ile iyice karıştırın.
Mantarın halk arasında yoğurt ile tüketilmemesi gereken bir besin olduğu bilinmektedir. Fakat bu inanış yanlıştır, mantar ile yoğurt birlikte tüketilebilir. Bunda dikkat edilmesi gereken husus mantarın zehirli türde olmamasıdır. Zehirli mantar hiçbir şekilde yoğurtla tüketilmemeli, yoğurt, mantarın zehrini gidermez.
Mantar sevmeyenler için uzak durulası, mantar sevenler için ise mantarın en güzel hallerinden biri olan patatesli mantar sote, bir hayli doyurucu bir yemek olmakla beraber lezzetli sote sebze yemeklerimizin başında yer alıyor.
Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz. Bu süngerimsi dokunun özelliğinden dolayı, mantar suyla temas ettiğinde hem suyu içine çeker hem de suyla birlikte mantarın üstündeki kirler de içine nüfuz etmiş olur. Ayrıca suyla bir kez temas ettikten sonra içine giren su ve yabancı maddeleri çıkarmak imkânsız.
Yemek biraz sulu istenirse domateslerle birlikte 1 çay bardağı kadar su koyulur, yemek tam suyunu çekmeden ateş kapatılır. AFİYET OLSUN!
Mantarlar haşlanırken yoğurdu bir kaba alın ve içine tuz ekleyip, sarımsakları rendeleyin ve karıştırıp bir kenara alın. Mantarlar haşlanınca sizin ve bir servis tabağına alın. Üstlerine hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu gezdirin. Zeytinyağını bir tavada kızdırın ve içine toz kırmızı biberi ekleyip altını kapatın.
Tavaya sıvı yağ ekleyip soğanı ve sarımsağı ekleyip 5 dakika kadar soteledim. Ardından mantarları ilave edip tavaya sallayarak sotelemeye devam ettim. Son olarak tuz, maydanoz ve baharatları da ilave edip 1-2 dakika daha soteleyerek ocaktan alıp yoğurt sosunu hazırladım.
Mantarları önce sotelediğinizde suyunu salıp çekiyor, hem sulu kalmıyor hem de lezzeti yoğunlaşıyor. Sonrasında eklediğiniz ince kıyılmış soğan ise mantarın lezzetinin önüne geçmeden bir bütün oluşturuyor. Damak tadınıza göre soğan ile birlikte 1 diş ince kıyılmış sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Soğanı da yemeklik doğrayıp pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Üzerine doğradığımız mantarları ekleyip harlı ateşte kavuruyoruz. Rendelenmiş 3 domatesi ve salçayı da ilave edip yine harlı ateşte domatesler suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Öyle çok uzun uzun pişmesine gerek yok.
Antibiyotik kullanıldığı süre içinde bol yoğurt yenmesi ve günde iki kez vajinaya bir çay kaşığı yoğurt sürülmesi (yoğurt vajinal floranın düzelmesine yardımcı olur), Karbonhidratların, özellikle şekerli gıdaların tüketiminin azaltılması.
Pişerken de birkaç damla limon eklemeniz etkiyi artıracaktır. Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir. Mantarları haşlayıp hemen soğuk suya daldırıp şoklamak da bir diğer yöntemdir.
Pek çok kadın, vajinal maya mantarı enfeksiyonunu tedavi etmek için tablet, krem ya da fitil yerine yoğurt kullanıyor. Peki evde yapılan bu tedavinin bilimsel bir alt yapısı var mı? Cevap; evet. Bilimsel çalışmalar, bu tür enfeksiyonları yenmek için yoğurt kullanımını destekliyor.
Trüf Mantarı (Domalan Mantarı)
Dünyanın en lezzetli ve değerli mantarları arasında olan trüf mantarı genellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişir. Yaz - kış ve siyah - beyaz olmak üzere iki farklı türü var ve yer altında yetişen bu mantarı bulabilmek için iyi eğitimli köpekleri kullanıyorlar.
Dilimlenmiş mantarlar 1-2 gün içerisinde tüketilmelidir. Pişmiş mantarlar, buzdolabında kapalı bir şekilde 3 gün saklanabilir. Pişmiş mantarları 2 gün içerisinde kullanmaya özen gösterin.
Mantarlar bütün ve taze şekilde marketlerden alındıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmelidir. Ancak markette çok uzun süre ya da kısa bir süre geçirmiş olabilir. Bu bilinmediği için 1 – 2 gün içinde bozulmaya başlayabilir. Bu nedenle satın alınan bir mantar 3 – 4 gün içinde tüketilmeye çalışılmalıdır.
Temizlediğiniz mantarları bütün olarak kaynar suda yaklaşık 5 dakika kadar haşlayın. Haşlanan mantarları, suyunu süzdükten sonra buzlu, soğuk suya aktarın ve 5 dakika kadar bekletin.
Sapları çıkan 8 adet mantarı, fırına dayanıklı bir kabın içerisine yerleştirin. Üstüne sotelenen mantar saplarını ve dilimlediğiniz kaşar peynirlerini yerleştirin. 180 dereceye ayarlanmış fırında, kaşar peynirleri eriyinceye kadar, yaklaşık 15 dakika pişirin. Fırından çıkar çıkmaz servis edin, afiyet olsun!
Mantarları önce yumurtalı karışıma, ardından galeta ununa batırın ve bir tabağa dizin. Tüm mantarları yumurta ve una buladıktan sonra tabağı buzdolabında 10 dakika bekletin. Bu esnada sıvı yağı tavaya alın ve güzelce kızdırın. Mantarları tavaya atarak önlü arkalı, altın sarısı renge dönecek şekilde kızartın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri