Mantarları bekletmeniz gerekiyorsa limonlu ve unlu suda 5 dakika bekletmeniz daha iyi olacaktır. Pişerken de birkaç damla limon eklemeniz etkiyi artıracaktır. Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir.
Mantarın süngerimsi yapısı suyu içine çekip hapsedeceği için bu durum mantarın lezzetini ve rengini negatif etkiler. Ayrıca dış yüzeydeki bakteri ve mikroplar mantarın içine hapsolmuş olur. Bu nedenle mantarlar su ile yıkanmamalıdır.
Zira mantarlar tıpkı sünger gibidir. Suyla temas eden mantarlar suyu tamamen içine çekerler ve ne kadar silseniz, ne kadar bekletseniz de asla ama asla tam olarak kurumazlar. Suyla yıkandıktan sonra pişirilen mantarlar ise asıl tadını kaybeder ve yemeklerinizin tadını bozar.
Temizlediğiniz mantarları bütün olarak kaynar suda yaklaşık 5 dakika kadar haşlayın.
İlgili 36 soru bulundu
Tencereye 1 su bardağı su, yarım limon suyu, 1 çay kaşığı tuz konulacak, karıştırılacak ve normal ısıda kaynatılacak. Tencere kaynamaya başladıktan sonra mantar ilave edilecek ve karıştırılacak. Tencere kapağı kapatılacak ve saat'e bakılacak not edilecek. 5 dakika bitiminde ocak söndürülecek.
Hemen hemen tüm yemeklere yakışan mantarların pişirmesi ise oldukça mühim mesele. Fazla pişirince formu bozuluyor, suyunu salabiliyor. Az pişirince içerisi çiğ kalıyor.
Mantar yapısı gereği sünger gibi ve sulu olduğu için dondurmadan önce yıkamak iyi bir fikir değildir. Eğer yıkarsan çözdürdükten sonra içindeki tüm suyu bir anda salacağı için diriliğini kaybeder. Mantarları tazeliğini en iyi şekilde korumaları için mümkün olan en kuru ve en temiz şekilde dondurmalısın.
Zarlarını soyduğunuz mantarları nemli temiz bir bezle güzelce temizleyebilirsiniz. Tüm mantarların zarlarını soyma işlemini tamamladıktan sonra, temizleme işlemi sırasında elinizden ya da bıçaktan geçen siyahlıkları temizlemek için yine temiz bir bezden destek alabilirsiniz.
28 °C'de gelişme durur ve 30 °C'de miseller ölür. Düşük sıcaklıkta, mantar misellerinin gelişmeleri yavaşlatmakla birlikte canlılık 0 °C'ye kadar sürebilir.
Kültür mantarlarının günlük olarak tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğu, beklediği ve el değdiği için zamanla kararan mantarların alınmaması gerektiği belirtiliyor.
Mantarın zehirli olup olmadığını belirleyen net bir kriter yok. Ülkemizin her köşesinden toplanan mantarlar, laboratuvar ortamında incelendikten sonra zehirli olup olmadığı belirleniyor. Yani, mantar konusunda tecrübeli ve bilgili olmayan kişilerin zehirli mantarları tespit edebilmesi çok zor.
Mantarın rengi:
Mantarın renk değiştirmeye başlaması, üzerinde çürük, siyah ve kahverengi noktalar olması bozulduğunu gösterir.
Mantarlar bütün ve taze şekilde marketlerden alındıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmelidir. Ancak markette çok uzun süre ya da kısa bir süre geçirmiş olabilir. Bu bilinmediği için 1 – 2 gün içinde bozulmaya başlayabilir. Bu nedenle satın alınan bir mantar 3 – 4 gün içinde tüketilmeye çalışılmalıdır.
Mantarları önce sotelediğinizde suyunu salıp çekiyor, hem sulu kalmıyor hem de lezzeti yoğunlaşıyor. Sonrasında eklediğiniz ince kıyılmış soğan ise mantarın lezzetinin önüne geçmeden bir bütün oluşturuyor. Damak tadınıza göre soğan ile birlikte 1 diş ince kıyılmış sarımsak da ekleyebilirsiniz.
İçeriğinin çoğu su olan mantarları temizleme aşamasında suda yıkamak daha çok su çekmesine neden olacaktır. Bu durumda yumuşayan mantar kararır. Su ile yıkamak yerine nemli bir bezle silmeyi tercih edin. Eğer mantarlar çok topraklı ise suya daldırıp çıkararak, su ile mümkün olduğunca az temas ettirerek yıkayın.
Mantarın bazı bölgeleri soyularak yenebilir. Mantar saplarını mantarın şapka kısmından hafifçe çekerek ayırt edin. Daha sonra şapka kısmında siyahlıklar bulunur, bu siyah kısımları soyabilirsiniz. Bunun için ince uçlu bıçaklardan yardım alarak kolayca soyabilirsiniz.
Kültür mantarı, suyunu salacaktır. Ardından ise saldığı su buharlaşacaktır.
Mantar sapı, genelde kullanılmadan kesilerek atılıyor. Mantarın şapka kısmı doğranması hem daha pratik hem de daha estetik olsa da mantarın sapı ile şapkası arasında bir lezzet farkı yok. bu sebeple israt etmemek adına saplarını da kullanabilir ya da saplarını ayırarak çorba yapımında kullanabilirsiniz.
Aldığınız çiğ kültür mantarını en az 4-5 gün bozulmadan buzdolabında muhafaza etmiş olacaksınız. Bu saklama süresi, mantarın cinsine ve tazeliğine göre 1 hafta veya 10 günü bulabilir. İstiridye mantarı ise buzdolabında daha kısa süreli saklanabilmektedir.
Kültür Mantarları Zehirler mi? Kültür mantarları ile zehirlenme mümkün değildir. Ancak, bu mantarlar yetiştikleri ortamda, bazı mikroorganizmalar ile temas edebilirler. Bu mikroorganizmayla bulaşık mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği unutulmamalıdır.
Son olarak doğradığınız ya da bütün bıraktığınız mantarları eşit miktarlarda buzdolabı poşetlerine ya da kaplara pay ederek ağzını sıkıca hava almayacak şekilde kapatın. Daha sonra derin dondurucuya yerleştirin. Çiğ olarak dondurucuya koyduğunuz mantarların en fazla 1 buçuk ay boyunca dolapta muhafaza edebilirsiniz.
Demir döküm ya da yanmaz yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alın. Kısık ateşte açın ve içerisine zeytinyağını ilave edin.Zeytinyağı kızdığında ve tava güzelce ısındığında içerisine doğranmış mantarları ilave edin. Orta ateşe alın ve üzerine az miktarda tuz atın, bu şekilde bir süre pişmeye bırakın.
Tavada Kaşarlı Mantar Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir? Bu tarifi hazırlamak için toplamda 20 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 10 dakikası da pişirme süresidir.
Peki ama mantar neden pişerken kararır? Mantarları sünger gibi düşünebilirsiniz. Maddeleri içinde hapsedebilir, %90'ı sudan oluşur. Bu kadar su yüklü bir şey söz konusu olduğunda ısıyla teması sırasında eğer ısı çok yüksekse tüm suyunu salar ve yeniden çeker.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri