* Çoğu yenilebilir mantarlar da bazen mide barsak problemlerine neden olabilirler başlıca belirtileri: bulantı, kusma, kramp şeklinde karın ağrısı, sulu ishal şeklindedir.
Mantar zehirlenmesinde görülen belirti ve bulgular özetlenecek olursa: Akut Gastroenterit: Çeşitli mantar türleri, yenildikten 1 ila 3 saat içinde ortaya çıkan bulantı, kusma ve karın ağrılarının yanı sıra ishale sebep olur.
Mantar zehirlenmesi belirtileri
Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 (altı) saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise: bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir.
Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise: Bulantı, Kusma, İshal, Ateş, Nabız artışı, Kann ağrısı ile Daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir.
İlgili 19 soru bulundu
Yani besin zehirlenmesi gibi kabul edebileceğimiz bir durumdur. Ama geç çıkıyorsa bunu tehlikeli, ölümcül olabilen mantarlar lehine yorumluyoruz. İlk 6-8 saatten sonra çıkan bulantı, kusmalar genelde ilk 24 saatte tedaviyle ya da kendiliğinden geçebiliyor. Ondan sonra bir iyileşme safhası görülüyor.
Bu mantar çok çeşitli semptomlara neden olabilir. Neden olduğu semptomlardan birine örnek vermek gerekirse; Candida mantarının şekerli yiyecekleri metabolize eder ve büyük miktarlarda gaz üretmesi nedeniyle şişkinlik oluşur.
Gastrointestinal hastalık - Birçok zehirli mantar, mide bulantısı, kusma, mide krampları ve ishal gibi gastrointestinal hastalıklara neden olur. Karaciğer yetmezliği ve ölümü - yaklaşık 10 mantarın neden olduğu ölümlerin yaklaşık olarak ölüm kapağının mantarına (Amanita phalloides) atfedilebilir.
Doğadan toplanılan ve türü bilinmeyen mantarların yenilmesi sonucu bakteriyel bulaş, alerjik tepkimelerin gelişmesi dışında mantar bitkisinin topraktan aldığı ağır metallerden dolayı ortaya çıkan zehirlenme tablosunun daha ağır seyretmesine neden olur.
Bağırsak mantarı belirtleri
Başlangıçta kaşıntı ve kızarıklık durumundan, aktif hastalık durumunda süt kesiği gibi beyaz parçacıklı akıntı, kötü koku ve şiddetli kaşıntı ortaya çıkar. İdrar yaparken yanma, idrarın değdiği bölgelerde sızlama, yoğun kas ağrılarına, cinsel ilişki esnasında ağrıya da yol açabilir.
Mantar hastalıkları en çok ayak, tırnak, kasık ve vajina, saç gibi bölgelerde deri üzerinde ortaya çıkar. Bununla birlikte nadiren de olsa dil ve lenf bezlerini de etkisi altına alabilir.
Kara mantar hastalığının belirtileri mantarın vücudun neresinde büyüdüğüne bağlı olarak değişebilir. Kan yoluyla vücudun farklı yerlerine yayılabilen bu hastalık ise “dissemine mukormikoz” olarak bilinir. Dalak ve kalp gibi organlar etkilenebilir.
Bu mantarlardan biri Candida adı verilen bağırsak mantarıdır. Bağırsak mantarı aslında insan sağlığı için olması gereken bir mantardır. Ancak bu mantarın bağırsaklarda artış göstermesi bağırsak florasının dengesini bozmaya sebep olur. Bu bozulma sonucunda mide ve bağırsak problemleri kendini gösterir.
Mantarın şapkası olan bölümde bulunan zar ise ince bir meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Mantardaki zar kısmı kalktığı takdirde beyaz kısım da görülür. Nemli bir bez ile mantarın dışında kalan tabaka da son defa temizlenir. Mantarın en pratik ve kolay temizlenme şekli her mantarda rahat bir şekilde uygulanır.
Mide ağrısı, kolit, gastrit, reflü, ülser, mide kanseri, hazımsızlık, safra taşı gibi hastalıkların habercisi olabilir. Şiddetli mide ağrısı 1-2 gün boyunca devam ederse mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Mide ağrısı ve ishal birlikte görüldüğünde ise gıda zehirlenmesi nedeni olabilir.
Mide ağrısının en yaygın nedenleri, kahve, çay, alkol ve gazlı içecekler gibi asit veya kafein oranı yüksek içecek tüketimi, yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyecekler yemek, fazla veya hızlı beslenmek, laktoz intoleransı, reflü ile gastrit gibi mide rahatsızlıkları, stres ve sigaradır.
Yüksek beta-glukan içeriği sayesinde tokluk hissi oldukça fazladır ve kandaki kolesterol seviyesini dengeler. Mantarın diğer faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz; Mantar, sindirim sisteminin korunmasına yardımcı olur.
Bazı kişilerde sindirim problemlerine yol açarak gaz oluşmasına neden olmaktadır. Herkes arasında meşhur olan mantar özellikle çok tüketildiğinde sizi rahatsız edebilir ve gaz oluşmasına yol açabilir.
Deride enfeksiyonlara yol açabilecek birçok mantar türü bulunmaktadır. Bunlardan herhangi birinin deri üzerinde çoğalması ve enfeksiyon oluşturması ile birlikte deride kızarıklık, şişlik, kaşıntı gibi birtakım belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Mantarlar alerji ve zehirlenme riski yüksek besinler arasındadır. Ayrıca mantarlar sindirilmesi zor bazı maddeler içerebilmektedir bu sebeple çok miktarda ve çok sık yemekten kaçınılması gerekmektedir.
Nail Özgüneş, son zamanlarda artan mantar zehirlenmelerine karşı bilgilendirdi. Mantar zehirlenmeleri, mantarın yenmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme gibi belirtiler ile ortaya çıkar.
Gereğinden fazla mantar tüketen kişilerde bazı yan etkiler oluşmaktadır. Bunlar genellikle bulantı, kusma, terleme, ishal, ateş, nabız yüksekliği, görmede bozukluklar, yüz ve boyun bölgesinde bazı kızarıklar oluşması, mide ağrısı ve halsizlik gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri