Biz genel olarak 1 su bardağının içini kapsayacak kadar veya başka bir deyişle yumruğunuz büyüklüğündeki meyveyi bir porsiyon olarak kabul ediyoruz.
1 bardak meyve suyu 3 porsiyon demek
Zira bir bardak meyve suyunu elde edebilmek için 3 porsiyon meyve kullanılır ki bu da porsiyon miktarının artmasına neden olur.
İnsanlar için en doğru ve sağlıklı porsiyon ölçüsü, kendisine ait olan elin avuç içi kadardır. İnsanların el yapısı, vücut yapısı ile orantılı olduğundan 1 porsiyon köfte, et, tavuk ya da balık gibi besinler avuç içi kadar tüketilmelidir.
Lif içeriği sayesinde kabızlığa iyi gelmektedir. 1 porsiyon meyve için 12 - 15 adet kiraz tüketilebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Prof. Dr. Osman Erk, “DSÖ verilerine göre günde 5 porsiyon (400 gr) sebze ve meyve tüketmek hayati öneme sahip” dedi ve şunları söyledi...
Uzmanlar, günde 3 meyve ve 2 sebze tüketilmesini önermektedir. Bir porsiyon standart meyve yaklaşık 150 gramdır. Yani elma, armut, portakal gibi orta boy bir meyve veya kayısı, erik, mandalina gibi iki küçük meyve demektir.
Porsiyon herhangi bir yemekten bir kimseye belirli oranda verilen miktar olarak tanımlanmıştır. Kilo vermek isteyen kişilerin veya kilo almak istemeyen kişilere her zaman öncelikle söylediğimiz ilke 'porsiyon kontrolü' dür.
1 porsiyon kırmızı et pişmiş olarak 100-120 gram, tavuk-hindi eti 120-140 gram, balık 150-200 gram civarındadır.
Uyumadan önce yiyebileceğin meyveler
Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar. Yani bizi derin bir uykuya hazırlar. Muz, göbek bölgesindeki yağları eritmek isteyenlere çok tavsiye edilmese bile yine de gece atıştırmalığı olarak iyi bir seçenektir.
Yaygın iddiaların aksine meyve yemek için günün en iyi zamanı diye adlandırılabilecek bir zamanı yoktur. Yani kişiler günün herhangi bir saatinde yedikleri meyvelerden aynı oranda faydalanabilirler.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Meyve türleri, porsiyon kontrolü aşılmadıkça kilo almanıza neden olmaz. Günün belirli saatlerinde tükettiğiniz meyveler sayesinde, ihtiyaç halinde enerji harcayabilirsiniz. Meyveler, ara öğünleri lezzetlendiren seçimlerdir. Süt ürünleriyle beraber tüketildiğinde daha faydalı hale gelmektedir.
Meyvelerin içindeki şeker, karaciğeri adeta 'yağ depolama' moduna geçirerek bu hayati organın yağlanmasına neden olur. Zamanla karaciğer hücrelerinin artık insüline uymaması ve yağ taşıyıcı proteinlerin üretim ve geri dönüşümünün de sekteye uğramasına yol açmaktadır.
Meyveler diyette olan ya da olmayan herkes tarafından belli porsiyonlarla düzenli bir şekilde tüketilmelidir. Çünkü meyvelerin için çok sayıda mineral ve vitamin bulunduğundan vücudun bunlara ihtiyacı vardır. Mevsimine göre çeşitlenen meyveler limitleri aşmadan herkes tarafından güvenle tüketilebilir.
1 porsiyon yoğurt kalorisine baktığımızda ise ortalama olarak 125 kalori (kcal) değerine sahip olduğunu görmekteyiz. Bir porsiyon yoğurt besin değerleri ise 2.5 gr yağ, 7 gr protein ve 10 gr karbonhidrat şeklinde hesaplanmaktadır. 1 Porsiyon Yoğurt Kaç Gram? 1 porsiyon yoğurt yaklaşık olarak 230 gr ağırlığındadır.
Yoğurdun 1 kasesi (180 gr) 110 kalori, 1 çorba kaşığı (45 gr) 27 kaloridir. Yoğurdun 100 gramı 4.66 gram karbonhidrat, 3.47 gram protein, 3.25 gram yağ içermektedir. Yoğurt,çok iyi bir kalsiyum kaynağı olup, aynı zamanda da her gün diyette olması gereken bir besindir.
Çorbanın 1 porsiyonu (150 gr, orta boy kase) 86 kaloridir. 1 çorba kaşığı (10 gr) 6 kaloridir. Çorbanın 100 gramı 7.5 gram karbonhidrat, 1 gram protein, 2.5 gram yağ, 0.65 gram lif içermektedir. Türk mutfağında da önemli bir yer tutan çorbalar, sağlıklı bir öğünün en önemli destekçilerinden diyebiliriz.
Yatmadan önce meyve yemekten kaçınmalı mı? Uykudan önceki saatlerde bir şeyler yemek kişinin uyku döngüsünü kesintiye uğratabilir. Bununla beraber, gece atıştırmaları sırasında meyvelerin, özellikle işlenmiş yiyeceklere ve diğer yiyeceklere oranla, uykuyu olumsuz etkileme olasılığı daha düşüktür.
Gece uzunsa, bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi alternatif olabilir. Su oranı yüksek ve kalorisi düşük, kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. İnce bir dilim ekmeğinizi veya çiğ sebzelerinizi yağsız krem peynir veya süzme yoğurt ile yaptığınız sosunuzla deneyebilirsiniz.
Muz, kiraz ve vişne, kavun ve karpuz, ekşi meyveler, mayalı ekmekler, balık, et, yoğurtla birlikte tüketilmemelidir.
Saat 6 veya 7 yeme içmenin kesilmesi açısından uygun vakit olabilir. Eğer geç vakit yatmadan önce meyve tüketilirse meyvedeki şekerin yağa dönüşmesi çok daha kolay olduğu için şişmanlamaya, obeziteye zemin hazırlar" dedi. Meyveyi uygun saatlerde 3 veya 5 porsiyon yemek gerektiğini söyleyen Prof. Dr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri