Mantarlar ökaryotik hücre yapısına sahiptir ve bu yüzden birçok bakteriyel antibiyotiğe karşı duyarsızdırlar. Fotosentetik değildirler ve hareketsizdirler. Optimum pH 6.0 iken daha asidik ortamlarda üreyebilirler. Zorunlu aerobturlar, optimum üreme sıcaklıkları 20-30°C'dir.
Mantarlar (Latince: fungi, tekil hâli: fungus), çok sayıda çok hücreli ve tek hücreli ökaryotik canlıyı kapsayan bir biyolojik âlemin adıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Mantarlar, hif olarak bilinen ve hücre duvarıyla kuşatılmış ipliksi somatik bir yapıya sahiptir. Mantar hifler, bölmeli veya bölmesiz olabilir. Hifleri hücrelere ayıran bu bölmelere septum (septa) denir. Bölmesiz hiflere aseptat veya sönösitik hif; bölmeli hiflere ise septat hif adı verilir.
Mantarlar karbon ve enerji kaynaklarını bir çok substratlardan temin edebilirler. Doğada serbest olarak yaşayan mantarların bir çoğu enerji için bitkisel orijinli kaynaklardan yararlanırlar. Mantarların büyük bir ekseriyeti de glikoz, sakkaroz, nişasta, maltozu ayrıştırabilir ve bunlardan yararlanabilir.
Mantar çeşitleri dört tanedir. Bunlar; küf mantarı, şapkalı mantar, hastalık yapan mantar ve maya mantarıdır.
Mantarlar, çok hücreli veya tek hücreli olabilen ökaryotik canlıları kapsayan bir canlı türüdür. Ökaryotik canlılar, hücrelerinde bir hücre çekirdeği ve diğer organeller içeren canlılardır. Diğer canlı türü ise prokaryotik canlılar olup hücre çekirdeği olmayan bakteriler gibi canlılardır.
Mantar, doğrudan deri teması yoluyla ya da eşyaların ortak kullanılmasıyla bulaşabilen bir hastalıktır. Özellikle bazı mantar türleri, yüksek bulaşıcılığı nedeniyle kalabalık ortamlarda birden fazla kişiyi etkileyerek salgına dönüşebilir. Çocuklarda görülen mantar enfeksiyonları, okul ortamında hızla yayılabilir.
Bu nedenle mantarlar doğada ne hayvanlar ne de bitkiler sınıfında yer alıyor. Onlar aslında başlı başına bir başka alemi temsil ediyor. 1950'den bu yana mantarlar ne hayvanlar ne de bitkiler aleminde yer alıyor. Onların aleminin adı bitki ve hayvanların arasında yer alan Mantarlar olarak adlandırılıyor.
Mantar (Latince: fungus: mantar, fungi: mantarlar), makro mantarların yanı sıra maya ve küf gibi mikroorganizmaları da içeren ökaryotik organizma grubunun herhangi bir üyesidir.
Doğrulanmış Cevap
-Mantarlar basit yapılı organizmalardır. -Yaprak ve klorofilleri yoktur, renksizlerdir. -Tek hücreli ve çok hücreli yapıda olanları vardır. -Saprofit yani çürükçül olarak beslenirler.
Çoğu insan, mantarların bitki olduğunu düşünmektedir, ancak mantarlar bitki değildir. Çünkü, mantarlar kendi besinlerini üretemezler. Bu yüzden mantarlar üretici değil, ayrıştırıcıdırlar. Birçok yabani mantar doğadan toplanıp yenebilir ve çoğunun kültür türlerinden daha lezzetli olduğu söylenir.
Günümüzde dünyada bilinen 1 milyona yakın tür mantar vardır.
Fakat bu mantarların büyük bir kısmı, mikro mantarlar olarak adlandırılan 2 milimetreden küçük mantarlardır. Bu mantarlar arasında insanoğluna yararlı ya da zararlı birçok mantar bulunur.
Bizim ihtiyaçlarımızı karşılamamız için dört temel besin grubundan tüketmemiz gerekir. Mantar ise sebze grubunda yer almaktadır.
Ülkemizde yaklaşık 2200 makro mantar türü var ve bunlar yenilebilir, yenilmeyen ve zehirli olarak üçe ayrılıyor. Türkiye'de yaklaşık 300 civarında yenilebilir doğa mantarı var.
Mantarlar, yüksek bitkilerdeki gibi kök, gövde, yaprak ve çiçeklere sahip değildirler.
Mantar; kan şekerini ve kan lipid seviyelerini düşüren, yara iyileşmesini hızlandıran ve hatta kansere ve bağışıklık hastalıklarına karşı güçlü bir etkiye sahip olan çeşitli bileşenler içermektedir. Ayrıca antibakteriyel ve kortizon benzeri bir etkiye sahiptir ve vücuttaki iltihaplanma seviyelerini azaltır.
Mantar hastalığı, yaygın olarak görülen ve bulaşıcı enfeksiyon hastalıkları arasında bulunan deri hastalığıdır. Vücudun birçok yerinde meydana gelebilen bu hastalık, zaman içinde farklı bölgelere de yayılabilir. Deri üzerinde kaşıntıya, kızarıklığa, dökülmelere ve iltihaplanmaya neden olabilir.
Mantarlar çok hücreli veya tek hücreli olabilirler. Mantarlar heterotrofturlar. Yani dışarından besin alırlar. Klorofil taşımazlar.
Ülkemizde yaklaşık 2 bin beş yüz farklı mantar türü mevcuttur. Bu türlerden 100 tanesi zehirli, ortalama 10 tanesi ise öldürücüdür. Eğer mantarlar hakkında uzmanlığınız yoksa, bu mantarlara doğada rastlayabilir ve zehirli olduğunu anlamayabilirsiniz. Zehirli mantarların 1 adedi bile zehirlenmeye yetecek kadar güçlüdür.
Tıpta mikozis olarak da adlandırılan mantar hastalığı, tek hücreli mantarların neden olduğu bir tür enfeksiyon hastalığıdır. Deride enfeksiyonlara yol açabilecek birçok mantar türü bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri