Hemen hemen tüm yemeklere yakışan mantarların pişirmesi ise oldukça mühim mesele. Fazla pişirince formu bozuluyor, suyunu salabiliyor.
Kültür mantarı; yıkandığı zaman süngerde olduğu gibi su çekmektedir. Bu yüzden kültür mantarı pişirilirken; çekmiş olduğu suyu iyice salıp kavrulması sağlanmaz ise tadı çok lezzetli olmaz.
Peki ama mantar neden pişerken kararır? Mantarları sünger gibi düşünebilirsiniz. Maddeleri içinde hapsedebilir, %90'ı sudan oluşur. Bu kadar su yüklü bir şey söz konusu olduğunda ısıyla teması sırasında eğer ısı çok yüksekse tüm suyunu salar ve yeniden çeker.
Ön işlemden geçirdikten sonra: Tuza yatırılacak mantar suyunu buharlaştırma ön işleminden geçirildikten sonra bir süzgeçte süzülür ve bastırılarak bünyede kalan fazla suyu da alınır.
Mantarlar temizlenir ve tavaya yağ alınır. Mantarlar bütün veya doğranmış bir halde tavanın içerisine alınır. 10 dakika boyunca güzelce karıştırılır. Bu esnada mantarlar suyunu tamamen salar.
İlgili 16 soru bulundu
Demir döküm ya da yanmaz yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alın. Kısık ateşte açın ve içerisine zeytinyağını ilave edin.Zeytinyağı kızdığında ve tava güzelce ısındığında içerisine doğranmış mantarları ilave edin. Orta ateşe alın ve üzerine az miktarda tuz atın, bu şekilde bir süre pişmeye bırakın.
Tencere veya tavada pişirilen mantarlar kısık ateşte pişirilirse maalesef hemen kararacaktır. En yüksek ateşte hemen pişmesini sağlamak mantarın beyazlığını korumasında en önemli detaydır. Mantarlar yüksek ısıda pişerken mutlaka tencerenin kapağı açık olmalıdır.
Mantarın süngerimsi yapısı suyu içine çekip hapsedeceği için bu durum mantarın lezzetini ve rengini negatif etkiler. Ayrıca dış yüzeydeki bakteri ve mikroplar mantarın içine hapsolmuş olur. Bu nedenle mantarlar su ile yıkanmamalıdır. Mantarı yıkadığınız takdirde süngerimsi dokusu anında suyu çekecektir.
Ortalama 8-9 dakika, suyunu salana kadar pişirin. Mantarların suyu çok fazla ise tencerenin kapağını açın ve suyunu çekmesi için 2-3 dakika daha pişirin.
Tavada Kaşarlı Mantar Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir? Bu tarifi hazırlamak için toplamda 20 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 10 dakikası da pişirme süresidir.
Suyunu süzdürdüğünüz haşlanmış mantarları, büyüklüklerine göre iki ya da dört parçaya bölün ve sote karışımına ilave edin. Mantarları eklediğiniz sote karışımını; tuz, karabiber ve kimyon ile lezzetlendirin. Yüksek ateşte 3- 4 dakika kadar soteledikten sonra ocaktan alın.
Mantarları önce sotelediğinizde suyunu salıp çekiyor, hem sulu kalmıyor hem de lezzeti yoğunlaşıyor. Sonrasında eklediğiniz ince kıyılmış soğan ise mantarın lezzetinin önüne geçmeden bir bütün oluşturuyor. Damak tadınıza göre soğan ile birlikte 1 diş ince kıyılmış sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Taze mantarlar kısa sürede bozulduğu için kullanım ömrünü biraz daha uzatmak adına haşlama yöntemi tercih edilebilir. Alternatif olarak diyet dönemindeyseniz ya da hiç yağ tüketmemeniz gereken bir durum varsa mantarı sotelemek yerine haşlayarak kullanabilirsiniz.
Mantarları tavaya atarak önlü arkalı, altın sarısı renge dönecek şekilde kızartın. Kızaran mantarları kağıt havlu serili tabakta bekleterek fazla yağını süzdürün. Mantar kızartmasını tuz ve karabiber serpiştirerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Tavuk etleri suyunu salıp, hafifçe çekene kadar ara ara karıştırarak, pişirin. Pişen tavuk etlerinin üzerine doğradığınız soğan ve biberleri koyun. 2-3 dakika kadar ara ara karıştırarak, pişirmeye devam edin. Daha sonra tencereye doğranmış mantarları ekleyin.
Mantarın bazı bölgeleri soyularak yenebilir. Mantar saplarını mantarın şapka kısmından hafifçe çekerek ayırt edin. Daha sonra şapka kısmında siyahlıklar bulunur, bu siyah kısımları soyabilirsiniz. Bunun için ince uçlu bıçaklardan yardım alarak kolayca soyabilirsiniz.
Kaç kişilik: 3-4 Hazırlık:5 dak. Pişirme:5 dak.
Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz.
Taze bir limonun suyunu sıkıp bir kaseye alın, kasenin içine çok olmayacak şekilde (Temizleyeceğiniz mantarların miktarına göre değişecektir) su ilave edin. Elde ettiğiniz bu limon suyu-su karışımının içine mantarları batırıp çıkarın. Asla uzun uzun suyun içinde tutmayın.
Dilimlenmiş mantarların bozulma süresi, diğerlerine göre daha kısadır. Dilimlenmiş mantarlar 1-2 gün içerisinde tüketilmelidir. Pişmiş mantarlar, buzdolabında kapalı bir şekilde 3 gün saklanabilir. Pişmiş mantarları 2 gün içerisinde kullanmaya özen gösterin.
Mantar hassas yapılı bir besin olduğu için yıkanması önerilmez. Mantar yıkandığı takdirde şeklinde bozulma ve yüzeyinde yapışma hissi bırakabilir. Bazı mantar çeşitlerinde mantarın üzerine soğuk su ilave edilerek yarım limon sıkılır. Limon suyu mantarı kararmasını önleyecektir.
Mantarları yıkayıp saplarını koparıyoruz, içi boş olacak içine tuz serpeliyoruz. Teflon tavamıza yerleştiriyoruz, orta ısıda 10 dakika pişiriyoruz. İçi sulanıyor çok lezzetli oluyor, yemeklerden önce aperatif olarak tüketebilirsiniz.
Yemek biraz sulu istenirse domateslerle birlikte 1 çay bardağı kadar su koyulur, yemek tam suyunu çekmeden ateş kapatılır. AFİYET OLSUN!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri