Başına buyruk, çapkın ama romantik. Onu yıllarca bekleyen kızıl saçlı Hatçe'si, Piraye ile başlayan aşk yolculuğu… Nazım Hikmet; Münevver'e olan sevgisi, Galina'ya olan bağlılığı, Vera'ya karşı olan tutkusu ve Piraye'ye olan aşkıyla yüzlerce mektup yazmış, aşka aşık bir devrimci.
Nâzım ilk gençlik yıllarında önce Rum kökenli Marika adlı bir kızla arkadaşlık etti. Daha sonra eski bir valinin kızı olan Sabiha'ya aşık oldu; onun için Gözleri Siyah Kadın şiirini yazdı.
Sırasıyla Nüzhet, Piraye, Münevver ve Vera... Elbette bu kadar değildir Nâzım Hikmet'in kadınlara olan aşkları...
Hayatından pek çok kadın geçmiş Nazım'ın, pek çok kadınla birlikte olmuş ancak kimse bir Piraye olamamış onun gönlünde. Öyle ki bir mektubunda Piraye'ye 'Sen benim en yakın insanımsın. ' diyor Nazım.
Yahya Kemal, sonraları Celile Hanım'a olan aşkını şu sözlerle dile getirecekti: 1916 yılından 1919 yılına kadar bir kadına deli gibi âşık oldum.
İlgili 40 soru bulundu
Nâzım daha önce de Sovyetler Birliği'nde iki kez evlenmişti : Birincisi orada görevli bir Türk ailesinin kızı olan Nüzhet Hanım ile kısa bir evlilikti, ikincisi ise bir Rus kızı olan Dr. Lena ile memleket hasreti yüzünden sona eren bir evlilik... Piraye Altınoğlu'nun ise ilk kocasından iki çocuğu vardı.
Ancak bu ilişki hep Nâzım Hikmet'in annesi Celile Hanım'ın gölgesinde kalmıştır: Nâzım Hikmet Deniz Lisesi'nde öğrenciyken Celile Hanım ve Yahya Kemal arasında duygusal bir yakınlık doğar.
Piraye'nin Nazım Hikmet'le olan evliliği 23 Mart 1951 tarihinde sona erdi. Piraye kimseyle evlenmedi ve bu tarihten sonra sakin bir yaşam sürdü. 21 Mart 1995 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybetti.
1955 yılında Galina ile birliktelikleri devam ederken Nâzım Hikmet, bir iş nedeniyle Vera ile tanışır. Ve büyük aşk bu dönem başlar. Vera'dan çok etkilenen Nâzım Hikmet onunla ilişkisini kesmek istemez ve sürekli bir arada olmaya çalışır. Bilmediği şey ise tıpkı diğer aşkları gibi Vera'nın da evli olduğudur.
Vera, Nazım'ı tanıdığında 23 yaşındaydı, Nazım ise 53. Aralarındaki yaş farkına rağmen büyük bir aşktı yaşadıkları. Vera'nın bu büyük aşkı yaşamının sonuna kadar sürdü. Şimdi ise aynı mezarda sonsuza kadar yaşayacak. Vera, Nazım Hikmet'le geçen yıllarını Nazım'la Son Söyleşimiz adlı kitabında anlatmıştı.
Çünkü onun hayatına yön veren; komünizm aşkı kadar, kadınlara duyduğu aşktı aynı zamanda. Nazım bütün aşklarını büyük bir hırs ve tutkuyla yaşadı. Kıskandı, acı çekti, aldattı, aldatıldı. Her yeni aşkı, onun en büyük aşkıydı.
nazım'ın karısı piraye hanım'ı, başka bir evli barklı kişi olan dayısının kızı münevver berk ile aldatması olayıdır.
Güvenlik kuvvetleri tarafından komünist faaliyetlerin ve yayınların takibinin yoğunlaşması üzerine “memleketin sükûn, asayiş ve nizam-ı içtimaisini ihlal” den Ankara İstiklal Mahkemesi tarafından gıyabında 15 yıl kürek cezasına çarptırılınca tekrar Moskova'ya kaçmış ve burada Lena Yurçenko ile evlenmiştir.
Can güvenliğinin tehdit altında olduğunu anlayan Nâzım Hikmet, gizlice yurt dışına çıkmaya karar verir. 17 Haziran 1951'de Bulgaristan'a gitmek üzere üvey kız kardeşi Melda Hanım'ın eşi Refik Erduran'ın kullandığı bir sürat motoruyla Karadeniz'e açılır, yolda rastladığı bir Rumen şilebiyle Romanya'ya gider, daha sonra ...
Yahya Kemal'in bir dönem Nazım Hikmet'in hocası olduğunu biliniyor. Ancak, Yahya Kemal'le annesi Celile Hanım arasındaki duygusal yakınlığa, Nazım Hikmet'in "Hocam olarak girdiğiniz bu eve babam olarak giremezsiniz" notuyla tepki göstermesi bu hoca öğrencilik ilişkisini sona erdiriyor.
Oktay Rifat Horozcu, 10 Haziran 1914 tarihinde Münevver Hanım ve Samih Rifat Bey'in çocuğu olarak Trabzon'da dünyaya gelmiştir. Köklü bir aileye sahiptir. Dedesi Hasan Enver Paşa, teyzesi ise Nâzım Hikmet'in annesi Ayşe Celile Hanım'dır.
Rusça'da Vera (Вера) ismi, “inanç, iman” anlamına gelir. Bu anlamıyla Vera ismi, dini bir bağlılığı, inancı ve güvendiği değerlere olan sadakati ifade eder.
Vera Brejneva (Rusçası - Вера Брежнева), 3 Şubat 1982 Ukrayna'nın Dniprodzerzhynsk kentinde doğmuş Rus ve Ukraynalı şarkıcı ve sunucudur.
Nazım'ın uğruna şiirler yazdığı kendi deyimiyle kızıl saçlı bacısı Piraye'ye olan aşkını edebiyat dünyasını yakından takip edenler biliyordur. Nazım'ın hayatına giren pek çok kadından en özel isim Piraye. Gönlünün en güzel köşesini ayırdığı Piraye için Nazım birçok mektup ve şiir yazmıştır.
Haşim tekrar evlendi yine bir kız çocuğu oldu herkes üzgün tabi böyle bir şey yaptıklarına sonra Piraye'nin erkek çocuğu oluyor Haşim yaptığı hatayı geç olsa da anladı ve kitabın sonunda Haşim ölüyor.
Canan Tan gerçekle kurguyu harmanladığı bir sentez romanı olduğunu ifade ediyor.
PİRAYE VE NAZIM. Yıl 1930. Nazım Hikmet, Son Posta gazetesinde çalışırken kız kardeşi Samiye'nin kadın arkadaşı Piraye Altınoğlu ile tanışır. Piraye, iki çocuğu olan – biri Mehmet Fuat – bir kadındır, ancak kocası dört yıl önce aileyi terk edip Paris'e yerleşmiştir.
Yahya Kemal, çocukluğundan itibaren tasavvufa ilgi göstermiştir. O, inanç ile milli kültür arasında bağ kurmuş ve bu geçişin de tasavvuf yoluyla olduğunu savunmuştur. Bu bağın temellerinin, özellikle ilk Türk mutasavvıfı olan Ahmet Yesevi tarafından atıldığını benimsemiştir.
Yahya Kemal'in, Büyükada'da oturan Celile Hanım İstanbul'a dönerken onun için yazdığı şiir bestelendi, ezberlendi; Türk şiirinin unutulmazları arasındaki yerini aldı. Artık demir almak günü gelmişse zamandan, Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan.
Yahya kemal Beyatlı şiir anlayışı Saf (Öz) şiir anlayışıdır. Öz şiir divan şiirinin biçim yapısından faydalanarak geliştirilen anlayıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri