İçeriğindeki besin ögeleri faydalı olsa da mantarın hayvansal protein içeriği düşüktür ve et grubu bir besin değildir, sebze yerine tüketilebilir.
Bizim ihtiyaçlarımızı karşılamamız için dört temel besin grubundan tüketmemiz gerekir. Mantar ise sebze grubunda yer almaktadır.
Sote yemeklerinin yol arkadaşı olan mantar, düşük kalorili olması nedeniyle diyet beslenme programlarında yer almaktadır.
Mantarın içerisinde oldukça faydalı vitamin ve mineraller bulunur. Mantarın içerisinde magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko yüksek miktarda bulunur. Aynı zamanda mantarın içeriğinde A, B12, C ve B6 vitaminleri de yer alır. Demir açısından zengin olan mantar neredeyse sıfır yağ miktarına sahiptir.
En faydalı mantar türleri arasında istiridye mantarı gelmektedir. İnsan sağlığı için önemli yararlar taşıyan mantar çeşidi, farklı kullanım yöntemleri üzerinden tüketim imkanı tanıyor.
İlgili 42 soru bulundu
Gereğinden fazla mantar tüketen kişilerde bazı yan etkiler oluşmaktadır. Bunlar genellikle bulantı, kusma, terleme, ishal, ateş, nabız yüksekliği, görmede bozukluklar, yüz ve boyun bölgesinde bazı kızarıklar oluşması, mide ağrısı ve halsizlik gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Bitkisel protein içeren mantar, yağ yakıcı özelliğe sahiptir. Çünkü proteinler, kasları besler ve kötü yağ hücrelerinin küçülmesini sağlar. Bu açıdan mantar, diyette mutlaka tüketilmelidir.
Kültür Mantarı (Pişmiş) % 8,90 karbonhidrat, % 48,98 protein, % 4,29 yağdan oluşur.
Yarım kilodan fazla tüketmeyin!
Mantar, kolesterolü ve şekeri düşürür ancak sindirimi zor bir besindir. Sindirim ve mide rahatsızlıklarını önlemek için haftada yarım kilodan fazla mantar tüketmeyin.
Mantarın faydaları:
Yüksek oranda antioksidan kaynağı olduğu için vücudumuzu zararlı maddelerden arındırır ve kanserle mücadele etmesini sağlar. Sebzelerden ayrılan bir özelliği ise içindeki selenyum elementidir. Selenyum elementi antioksidan özelliği sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmesinde etkilidir.
Mantar Sotenin 100 gramında 62 kcal kalori, ayrıca 1 Porsiyon yani 300 gram Mantar Sotede 186 kalori bulunmaktadır. Mantar sote, domates, biber, maydanoz ve çeşitli baharatların mantar ile sotelenmesi ile yapılan sağlıklı bir alternatiftir. Öğünlerde sebze yemeği yerine tüketilebilir.
Kahvaltı için süper bir lezzet ama ana yemeklerin yanında da servis edilebilir.
Bu nedenle mantarlar doğada ne hayvanlar ne de bitkiler sınıfında yer alıyor. Onlar aslında başlı başına bir başka alemi temsil ediyor. 1950'den bu yana mantarlar ne hayvanlar ne de bitkiler aleminde yer alıyor. Onların aleminin adı bitki ve hayvanların arasında yer alan Mantarlar olarak adlandırılıyor.
Mantarlar âlemine giren tüm canlılar belirli ortak özellikler gösterirler ve bu özelliklerinden ötürü ne hayvanlar ne de bitkiler âlemi içerisinde sınıflandırılabilirler. Mantarlar grubuna giren tüm canlılar hayvanlar gibi heterotrofturlar, yani besinlerini dışarıdan almak zorundadırlar.
Mantarlar tek başına bir alemi temsil eder. Canlılığı sınıflandırırken; Bitkiler, hayvanlar, bakteriler, arkeler, protistalar ve Mantarlar olarak 6 alemden bahsedilebilir. Dolayısıyla mantar türleri vardır ancak mantarlar dediğimiz canlı grubu başka bir grubun altında değildir.
Özellikle fazla kalori içermediği için sporcular tarafından tüketilmesi önerilir. - Vitamin kaynağıdır. Mantar içerisinde D vitamini, kalsiyum ve bakır bulunur. Bu mineral ve vitaminler insan sağlığı açısından oldukça büyük faydaya sahiptir.
Mantar zengin besin değerlerine sahip, lezzetli ve sağlıklı bir gıdadır. Protein açısından zengin olan mantarın yağ ve kalori oranı düşüktür. Sağlık için birçok faydası vardır. Vücuda B grubu vitaminleri ve protein sağlamak için önemli bir kaynaktır.
Mantar sotenin 1 porsiyonu (300 gr) 188 kalori, 1 çorba kaşığı (10 gr) 6 kaloridir. Mantar sotenin 100 gramı 4.49 gram karbonhidrat, 1.88 gram protein, 4.26 gram yağ, 1.33 gram lif içermektedir.
Bir enfeksiyon hastalığı olan mantar hastalığı, tek hücreli mantarların cilt üzerinde kızarıklık, kaşıntı, iltihaplanma ve şişliklere neden olmasıdır.
Bu besinin 100 gramı 104 kalori iken bir porsiyonu ise 136 kaloridir. Miktarına dikkat edilerek tüketildiğinde diyet yapan kişiler tarafından da tüketilebilecek mantarlı yumurta aynı zamanda sağlıklı bir yemek alternatifidir.
Mantar zehirlenmesine maruz kalan kişi kesinlikle ilaç veya süt, yoğurt gibi ürünler tüketmemelidir. Hemen bir tıbbi kuruluşa başvurmalı ve mümkünse gidilen tıbbi kuruluşa yenen mantarın bir örneği götürülmelidir. Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir.
Bazı yenen doğa mantarları çiğ iken zehirli olabilirler, bu nedenle kültür mantarı olmayan mantarlar asla çiğ yenmemelidir. Ayrıca bazı insanların çiğ mantarlara karşı hassasiyeti bulunabilir. Mantar pişirildikten sonra kısa sürede tüketilmelidir.
Mantarın halk arasında yoğurt ile tüketilmemesi gereken bir besin olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri