Tatlanan zeytinler süzüldükten sonra iyice kuruması beklenir. Bir sofra bezi veya tepsiye serilip kurutulan zeytin, bir kavanoz veya bidona koyulup üzerine yağ dökülür. Serin ve güneş görmeyen yerde muhafaza edilmesi, daha uzun süre saklanabilmesi açısından önemlidir.
On gün sonunda bidondaki zeytini bir süzeğe boşaltıp içinde biriken suyunu süzün ve iyice bol su ile yıkayın suyu süzünce ve biraz zeytinler kuruyunca bidona tekrar bırakıp geriye kalan üç yemek kaşığı tuzu ve bu defa sirkeyi de ekleyin. Bidonun ağzını kapatın ve sallamaya veya yuvarlamaya on gün daha devam edin.
Kaya tuzunun kullanılması zeytinlerin her zaman uzun ömürlü olmasına yardımcı olacaktır. Siyah zeytin saklanırken limon tuzundan da faydalanılabilir. Limon tuzu siyah zeytinin en doğru şekilde saklanmasına yardımcı olacak bir üründür. Kişiler zeytinlerin içerisine limon tuzu ekleyerek, lezzetini koruyabilir.
Çizik zeytin salamurası nasıl yapılır? Yeşil zeytinlerin acısı çıktıktan sonra geriye sadece 4 gün süre sizleri bekletecek salamura işlemi kalıyor. Salamura işleminden sonra zeytin 4 gün sonra sofralardaki yerini almaya hazır hale geliyor.
İlgili 20 soru bulundu
15-20 gün sonra, yeşil zeytinleriniz yemeye hazır hale gelecektir.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
5 Litrelik Bidona Siyah Zeytin Kurma
Bidonların içine sirke, ay çiçek yağı ya da su eklemeyin. Bu şekilde kurduğunuz zeytinler ortalama 4 ile 6 ay içerisinde yemeğe hazır hale gelecektir.
Tenekede duran zeytinlerin küflenmemesi için teneke içine bir miktar zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer eklediğiniz yağ, teneke içerisinde yeterince yayılmıyorsa zeytinlerin tamamını büyük boy cam kavanozlara aktarmanız yararlı olacaktır.
Ancak halk arasında hem çizme hem de kırma zeytinde her gün su değişimi ile zeytinin iki hafta gibi kısa sürede tatlanarak hemen tüketilmesi sağlanabilmektedir. Ancak bu durumda zeytin daha kısa sürede yumuşayabileceğinden çabuk tüketilmesi zorunlu hale gelir.
Zeytinleri hazırladığınız günden 3 ay sonra aynı gün zeytinleriniz yenmek için hazır. . Bu bizim damak tadımıza uygun süre siz 1,5 – 2 ay sonra da tadını beğenirseniz yiyebilirsiniz.
Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur. Oluşan zar zamanında temizlenmediği takdirde salamurada bozulmalara neden olur. Ambalajlama yapılırken tepe boşluğunun fazla olması da zar oluşumuna neden olur.
Zeytin Ne Sıklıkla Sulanmalı? Zeytin sulama işlemi dikimi yapılan bölgenin toprak tipine ve iklimine göre sulama aralığı değişir. Genel olarak zeytin sulama işlemi 20-30 günde bir yapılır. Haziran ayında genç fidanlara sulama yapılır.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Zeytinlerin en az 10 gün boyunca günde bir defa olmak suretiyle suyunu değiştirin. Zeytinlerin acısı gidene kadar suyunu değiştirmek gerek. Bu işlemin sayısı zeytinin türüne göre farklılık gösterir.
Kesim yerlerine katran sürülmeli, güneşe maruz kalan gövde ve ana dallara zarar görmemesi için kireç badanası yapılmalıdır. Budama işlemi bittikten sonra ağaçlara bordo bulamacı veya bakırlı ilaçlar uygulanmalıdır.
4. 30 gün boyunca her gün 1-2 dakika tuzun karışıp zeytinin suyunu salması için zeytin kavanozunu sallayın. 5. Zeytin zamanla büzüşmeye ve suyunu salmaya başlayacak. 15 gün sonra biriken suyunu dökebilirsiniz. Su biriktikçe dökmeye devam edebilirsiniz.
Zeytinler şişeye doldurulur ara ara tuz serpilir. Sıvı yağ, sirke, şeker de ilave edilip kapağı sıkıca kapatılır ve çalkalanır. Mutfağa gidip geldikçe tekmelenir, işkence edilir 😂 1, 5 2 ay bu işlem devam eder. Zeytinler suyunu salıp tuzlar erir. 2 ay sonra zeytinler tatlanmaya başlayacaktır.
Zeytinlerin üzerine birer çay bardağı kadar sirke ve kaya tuzu ekleyerek lezzetlenmesi için önemli bir adım atabilirsiniz. Bunların yanı sıra tercihe göre bir miktar ayçiçeği yağı ya da zeytinyağı ve limon da ekleyebilirsiniz.
Zeytinler olana kadar günde 2-3 defa salla işlemini tekrarlayın. Siyah Zeytin 2 ayda olur. Bu dönemde bidona eklenen tuz tamamen eriyerek zeytinlerin içine geçer. Zeytinleriniz 2 ayın sonunda yenebilecek kıvama gelir.
Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır. Ayrıca isterseniz suyun içine bir küçük parça limon tuzu da ekleyebilirsiniz. Limon tuzu da yine zeytinlerin uzun süre bozulmadan saklanmasında önemlidir.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
Siyah zeytini ne sertleştirir? Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri