Mantarları bekletmeniz gerekiyorsa limonlu ve unlu suda 5 dakika bekletmeniz daha iyi olacaktır. Pişerken de birkaç damla limon eklemeniz etkiyi artıracaktır. Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir.
Mantarların kararmasını engellemek için yapabileceğin ilk yöntem, mantarları doğradıktan sonra bir an önce pişirmektir. Böylece kararmalarına fırsat kalmadan pişirmiş olursun. Eğer bir süre bekletmen gerekiyorsa bu sürede kararmalarını engellemek için limonlu ve unlu suda en fazla 5 dakika bekletebilirsin.
Bunun nedeni ise mantarın içeriğinin çoğunun su olmasından kaynaklanmaktadır. İçeriğinde çok su olduğu için mantarlar temizlenme esnasında çok fazla su çekerler. Pişirilirken ise ısının verdiği yoğunluktan ötürü çektikleri suyu geri salarlar. Bu yüzden de mantarlarda kararmalar meydana gelir.
Tencereye bir miktar sıvı yağı koyup doğranan soğan, biber ve sarımsakları 1-2 dakika kavurun. Ardından üzerine S-salça ve pul biberi ekleyerek 1-2 dakika daha kavurun. İnce ince dilimlenmiş mantarları ilave edip karıştırın. Mantarlar suyunu salıp çekinceye kadar pişirmeye devam edin.
İlgili 28 soru bulundu
Mantar Sote Yapmanın Püf Noktaları
Mantar sote yaparken, mantarların kararmaması için mantarları asla yıkamamanız gerekmektedir. Hafif nemli bir bez ya da kağıt havlu ile silmeniz yeterlidir. Yine pişirme esnasında tencerenin içerisine bir kaç damla limon eklemeniz, mantarların kararmasını önleyecektir.
Patatesleri ekleyin ve 3-4 dk karıştırarak pişirin. Mantarları ve sarımsağı ekleyip karıştırın. Son olarak tuz ve baharatları ekleyin. Mantarlar suyunu salıp çekene kadar ara ara karıştırarak pişirin.
Pişirilirken ise ısının verdiği yoğunluktan ötürü çektikleri suyu geri salarlar. Bu yüzden de kararma meydana gelir. Bu yüzden mantarları temizlerken kararmamasına dikkat etmeliyiz. Mantarların kararması halinde mantarlar hem görsel olarak etkilenecek hem de besin değeri düşecektir.
Bu da onun renginde ve kıvamında değişimler yaşanmasına neden olur. Bu nedenle mantarlar, çok yüksek ısılarda pişirilmemeli. Pişirildiği durumlarda rengi giderek koyulaşır.
Kültür mantarlarının günlük olarak tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğu, beklediği ve el değdiği için zamanla kararan mantarların alınmaması gerektiği belirtiliyor.
Mantar hassas yapılı bir besin olduğu için yıkanması önerilmez. Mantar yıkandığı takdirde şeklinde bozulma ve yüzeyinde yapışma hissi bırakabilir. Bazı mantar çeşitlerinde mantarın üzerine soğuk su ilave edilerek yarım limon sıkılır. Limon suyu mantarı kararmasını önleyecektir.
Uzmanlar, bazı yanlış inanışların da düzeltilmesi gerektiği konusunda uyardı: " Mantarların yoğurtla birlikte tüketilmesi, pişirilmesi, sirkeli veya tuzlu suda bekletilmesi ya da kaynatılması, taze, konserve veya kurutulmuş olmasının, zehrinin yok edilmesi için de yeterli olmayacağı unutulmamalı."
Mantarları eklediğiniz sote karışımını; tuz, karabiber ve kimyon ile lezzetlendirin. Yüksek ateşte 3- 4 dakika kadar soteledikten sonra ocaktan alın. Bekletmeden sıcak olarak servis edin ve sevdiklerinizle paylaşın.
Hastalık mantarların yüzeyinin uzun süre nemli kaldığı durumlarda, başlangıçta kremsi sarı küçük lekeler şeklinde görülür. Bu lekeler daha sonra koyu kahverengiye dönerek mantar şapkasının tüm yüzeyini kaplayabilir.
Öncelikle mantar doğası gereği yapısı bozulmadan tüketilen besinlerdendir. Mantarın bazı bölgeleri soyularak yenebilir. Mantar saplarını mantarın şapka kısmından hafifçe çekerek ayırt edin. Daha sonra şapka kısmında siyahlıklar bulunur, bu siyah kısımları soyabilirsiniz.
Mantarlarını ne kadar iyi koşullarda buzdolabında saklansan da en iyi halleri ilk 4-5 gündür. Mantarları bir fırça yardımı ile temizledikten sonra, hepsini kahverengi kağıt bir torbaya koymak da çok iyi bir yöntemdir. Bu şekilde torbaya koyduğun mantarları buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsin.
2 - Renk : Bozulmaya dair en önemli ipuçlarından birisi mantarın rengidir. Eğer mantarın rengi değişmeye başlamışsa, üzerinde çürük, kahverengi, siyah noktalar mevcutsa bozulmaya işarettir. Özellikle şapkasında kararmalar olmuşsa mantar bozulmaya başlamıştır.
Kültür mantarı, suyunu salacaktır. Ardından ise saldığı su buharlaşacaktır.
Kültür mantarlarında zehirlenmelere neden olan toksinler bulunmuyor. Ancak son kullanma tarihi geçmiş, bozulmuş kültür mantarı tüketiliyorsa buna bağlı bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishalle devam eden zehirlenmeler olabilir. Bu zehirlenme ise besin zehirlenmesi şeklinde tanımlanır.''
Mantar zehirlenmesi belirtileri
Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine neden olan mantarların yenmesi durumunda; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir.
Mantarların hızla suyunu salıp geri çekmesini sağlayın. Ardından son aşamada tuz ve karabiberini eklemeyi ihmal etmeyin.
Tavaya yağ eklenir ve mantarlar 4 dakika kavrulur. Kavrulan mantarların üzerine, daha önce sotelediğiniz biberli karışım ilave edilir. Tuz ve karabiber ekledikten sonra birkaç dakika daha sotelemeye devam edilir. Ardından sotelenen mantarlar tabağa alınır.
Mantarları önce sotelediğinizde suyunu salıp çekiyor, hem sulu kalmıyor hem de lezzeti yoğunlaşıyor. Sonrasında eklediğiniz ince kıyılmış soğan ise mantarın lezzetinin önüne geçmeden bir bütün oluşturuyor. Damak tadınıza göre soğan ile birlikte 1 diş ince kıyılmış sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri