Temizlediğiniz mantarları bütün olarak kaynar suda yaklaşık 5 dakika kadar haşlayın. Haşlanan mantarları, suyunu süzdükten sonra buzlu, soğuk suya aktarın ve 5 dakika kadar bekletin.
Ayrıca dış yüzeydeki bakteri ve mikroplar mantarın içine hapsolmuş olur. Bu nedenle mantarlar su ile yıkanmamalıdır. Mantarı yıkadığınız takdirde süngerimsi dokusu anında suyu çekecektir. Bu durum ise yemeklerinizin lezzet kalitesini düşürebilir.
Pişirme işlemine geçmeden önce mantarları iyice kuruladığınızdan emin olun. Ayrıca mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak kararmasını önleyecektir. Bilmeniz gereken en önemli detay ise mantarın şapkası ne kadar kalın ise ateşten o kadar uzaklaştırarak pişirmek.
Mantarlar yıkandıkları zaman suyu ve kiri içine hapseder. Sünger gibi bir yapıya sahip oldukları için yıkandıklarında tatları bozuluyor ve hemen kararıyorlar. Bu nedenle yıkanmadan, limonlu su ya da normal suyla ıslatılmış bir bez veya kağıt havlu yardımıyla silinmesi gerekiyor.
Çok fazla soğuk, mantarların muhafazasında kullanılmaktadır. Sıfırın altında 195°C'de mantarlar uzun süre canlı kalabilirler.
İlgili 30 soru bulundu
Mantar sıcak, nemli, ıslak, terli ve kapalı vücut bölgelerini sever. Havaların ısınması ile birlikte mantarlar için, bu şartlar fazlası ile sağlanmış olur. Özellikle ıslak mayo ile kalmak, mantar enfeksiyonunun en önemli nedenlerinden biridir.
Mantarlarını ne kadar iyi koşullarda buzdolabında saklansan da en iyi halleri ilk 4-5 gündür. Mantarları bir fırça yardımı ile temizledikten sonra, hepsini kahverengi kağıt bir torbaya koymak da çok iyi bir yöntemdir. Bu şekilde torbaya koyduğun mantarları buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsin.
Tavaya yağ eklenir ve mantarlar 4 dakika kavrulur. Kavrulan mantarların üzerine, daha önce sotelediğiniz biberli karışım ilave edilir. Tuz ve karabiber ekledikten sonra birkaç dakika daha sotelemeye devam edilir. Ardından sotelenen mantarlar tabağa alınır.
Pratik Mantar Sote (Görseldeki Güzelliğin Püf Noktasıyla) Tarifi Nasıl Yapılır? Mantarları saplarını koparmadan güzelce soyup limonla ovun, bir tavada tereyağını eritip içine mantarları ekleyin, 1 dakika sürekli tavayı sallayarak mühürleyin, ağzını kapatın.
Ortalama 8-9 dakika, suyunu salana kadar pişirin. Mantarların suyu çok fazla ise tencerenin kapağını açın ve suyunu çekmesi için 2-3 dakika daha pişirin.
Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz. Bu süngerimsi dokunun özelliğinden dolayı, mantar suyla temas ettiğinde hem suyu içine çeker hem de suyla birlikte mantarın üstündeki kirler de içine nüfuz etmiş olur.
Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir. Mantarları haşlayıp hemen soğuk suya daldırıp şoklamak da bir diğer yöntemdir. Tencere veya tavada pişirilen mantarlar kısık ateşte pişirilirse maalesef hemen kararacaktır.
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 20 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 10 dakikası da pişirme süresidir.
Kullanılma aşamasında mantar plakalar 100 oC suya batırılıp 1 saat boyunca bekletilirler.
Pişirme esnasında tavaya az miktarda limon suyu ekleyin. Mantarları kısık ateşte istediğiniz gibi pişirebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Mantarları önce sotelediğinizde suyunu salıp çekiyor, hem sulu kalmıyor hem de lezzeti yoğunlaşıyor. Sonrasında eklediğiniz ince kıyılmış soğan ise mantarın lezzetinin önüne geçmeden bir bütün oluşturuyor. Damak tadınıza göre soğan ile birlikte 1 diş ince kıyılmış sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Renginin kararması ve siyah noktaların gelişmesi mantarlarının bozulduğunun işaretlerindendir ve bu durumda mantarlar yenmemelidir.
Mantarın yıkanması, onu temizlemek için başvurabileceğin en ideal yöntem değil şefim. Mantarın süngerimsi dokusu, suyla temas ettiğinde nemlenmeye ve su çekmeye müsait bir yapıda. Özellikle doğranmış ya da parçalanmış mantarlar, suya maruz kaldıkları anda su çekebilir.
Mantarları tavaya atarak önlü arkalı, altın sarısı renge dönecek şekilde kızartın. Kızaran mantarları kağıt havlu serili tabakta bekleterek fazla yağını süzdürün. Mantar kızartmasını tuz ve karabiber serpiştirerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Öncelikle mantar doğası gereği yapısı bozulmadan tüketilen besinlerdendir. Mantarın bazı bölgeleri soyularak yenebilir. Mantar saplarını mantarın şapka kısmından hafifçe çekerek ayırt edin. Daha sonra şapka kısmında siyahlıklar bulunur, bu siyah kısımları soyabilirsiniz.
Mantar zehirlenmesine maruz kalan kişi kesinlikle ilaç veya süt, yoğurt gibi ürünler tüketmemelidir. Hemen bir tıbbi kuruluşa başvurmalı ve mümkünse gidilen tıbbi kuruluşa yenen mantarın bir örneği götürülmelidir. Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir.
Mantarın halk arasında yoğurt ile tüketilmemesi gereken bir besin olduğu bilinmektedir. Fakat bu inanış yanlıştır, mantar ile yoğurt birlikte tüketilebilir. Bunda dikkat edilmesi gereken husus mantarın zehirli türde olmamasıdır. Zehirli mantar hiçbir şekilde yoğurtla tüketilmemeli, yoğurt, mantarın zehrini gidermez.
Pişmiş mantarlar, buzdolabında kapalı bir şekilde 3 gün saklanabilir. Pişmiş mantarları 2 gün içerisinde kullanmaya özen gösterin. Gıda kaynaklı hastalıkları önlemek için, pişmiş mantarı 74 derece sıcaklığında tekrar pişirebilirsiniz. Ancak 2. kez pişirme işleminden geçen mantarı tekrar buzdolabına koymayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri