Mantarlar yıkandıkları zaman suyu ve kiri içine hapseder. Sünger gibi bir yapıya sahip oldukları için yıkandıklarında tatları bozuluyor ve hemen kararıyorlar. Bu nedenle yıkanmadan, limonlu su ya da normal suyla ıslatılmış bir bez veya kağıt havlu yardımıyla silinmesi gerekiyor.
Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz. Bu süngerimsi dokunun özelliğinden dolayı, mantar suyla temas ettiğinde hem suyu içine çeker hem de suyla birlikte mantarın üstündeki kirler de içine nüfuz etmiş olur.
Zira mantarlar tıpkı sünger gibidir. Suyla temas eden mantarlar suyu tamamen içine çekerler ve ne kadar silseniz, ne kadar bekletseniz de asla ama asla tam olarak kurumazlar. Suyla yıkandıktan sonra pişirilen mantarlar ise asıl tadını kaybeder ve yemeklerinizin tadını bozar.
İçeriğinde çok su olduğu için mantarlar temizlenme esnasında çok fazla su çekerler. Pişirilirken ise ısının verdiği yoğunluktan ötürü çektikleri suyu geri salarlar.
Mantarın süngerimsi yapısı suyu içine çekip hapsedeceği için bu durum mantarın lezzetini ve rengini negatif etkiler. Ayrıca dış yüzeydeki bakteri ve mikroplar mantarın içine hapsolmuş olur. Bu nedenle mantarlar su ile yıkanmamalıdır. Mantarı yıkadığınız takdirde süngerimsi dokusu anında suyu çekecektir.
İlgili 45 soru bulundu
İçeriğinin çoğu su olan mantarları temizleme aşamasında suda yıkamak daha çok su çekmesine neden olacaktır. Bu durumda yumuşayan mantar kararır. Su ile yıkamak yerine nemli bir bezle silmeyi tercih edin. Eğer mantarlar çok topraklı ise suya daldırıp çıkararak, su ile mümkün olduğunca az temas ettirerek yıkayın.
Fırında pişerken ya da ızgara yaparken yaşanan en büyük problemlerin başında ise mantarların içindeki suyu bırakması ve tadının acılaşması geliyor. Bunu engellemek için yağdan destek almak gerekiyor. Özellikle mantarlarınızı fırınlarken tereyağı ya da sıvı yağ desteği çok mühim.
Ortalama 8-9 dakika, suyunu salana kadar pişirin. Mantarların suyu çok fazla ise tencerenin kapağını açın ve suyunu çekmesi için 2-3 dakika daha pişirin.
Mantar sıcak, nemli, ıslak, terli ve kapalı vücut bölgelerini sever. Havaların ısınması ile birlikte mantarlar için, bu şartlar fazlası ile sağlanmış olur. Özellikle ıslak mayo ile kalmak, mantar enfeksiyonunun en önemli nedenlerinden biridir.
Tedavi süresi ise mantarın türüne ve yerleşim alanına göre değişiklik gösterir. Vajinal mantarlar ortalama 7-10 içinde iyileşir. Bununla birlikte, vücut ve saç mantarları yaklaşık 30 gün, tırnak mantarları ise ortalama 6 ayda tedavi edilir.
Mantar tıpalar su geçirmez özelliğe sahiptir.
Mantar Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır? Mantar tedavisi, enfeksiyonun geliştiği bölgeye ve şiddetine göre hekimler tarafından hastaya özgü bir şekilde gerçekleştirilir. Makatta mantar tedavisi veya vücudun çeşitli bölgelerinde deri yüzeyinde oluşan birçok mantar türü için antifungal ilaçlardan yararlanılır.
Su dolu kabın içine limon suyu ve sirke eklenir. Su dolu kapta bulunan mantarlar yaklaşık 10 dakika dinlendirilir. Mantarın dışı ovulduktan sonra kuru bir bez ile de silinir. Kırmızı Mantar Nasıl Temizlenir?
Mayadan kaynaklanan deri enfeksiyonları için tavsiye edilen kedilerde mantar banyosu ise mantar hastalığını yok etmek için çok etkili bir tedavi yöntemidir. Hastalığı etkisiz hale getirmek için mayadan kaynaklanan enfeksiyonlar için özel olarak üretilmiş şampuanlar ile kedinizi yıkamanız gerekir.
Kullanılma aşamasında mantar plakalar 100 oC suya batırılıp 1 saat boyunca bekletilirler.
Yaklaşık 10 dk sonra mantarlar iyice suyunu verdiğinde kapak açılır ve mantarların suyu geri çekildikten sonra ocak kapatılır. ( kapak kapalı durdukça buhardan dolayı sulu kalmaya devam edecektir bu yüzden kapağı açarak daha hızlı suyunu çekmesini sağlamış olduk) Sıcak sıcak servis yapabilirsiniz.
Mantarları önce sotelediğinizde suyunu salıp çekiyor, hem sulu kalmıyor hem de lezzeti yoğunlaşıyor. Sonrasında eklediğiniz ince kıyılmış soğan ise mantarın lezzetinin önüne geçmeden bir bütün oluşturuyor. Damak tadınıza göre soğan ile birlikte 1 diş ince kıyılmış sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Pratik Mantar Sote (Görseldeki Güzelliğin Püf Noktasıyla) Tarifi Nasıl Yapılır? Mantarları saplarını koparmadan güzelce soyup limonla ovun, bir tavada tereyağını eritip içine mantarları ekleyin, 1 dakika sürekli tavayı sallayarak mühürleyin, ağzını kapatın.
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz. Mantar enfeksiyonu denince birçok insanın aklına ilk gelen yöntem taze sarımsaktır.
Yemek biraz sulu istenirse domateslerle birlikte 1 çay bardağı kadar su koyulur, yemek tam suyunu çekmeden ateş kapatılır. AFİYET OLSUN!
Mantarın sağlığa faydaları nelerdir? Mantar, bağışıklık sistemini güçlendirir, hücre yaşlanmasına karşı savaşır, kolesterolü düşürür, metabolizmayı ve bağırsak sağlığını destekler.
6. Kültür Mantarları Zehirler mi? Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmesi mümkün değildir.
Mantar Sirkeli Suda Yıkanır mı? Kesinlikle hayır. Suya karşı bile bu kadar hassas olan mantarı asitik sirke ile yıkamak kesinlikle hiç iyi bir fikir değildir.
Temizlediğiniz mantarları bütün olarak kaynar suda yaklaşık 5 dakika kadar haşlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri