İyi bir lif kaynağı olan elma; karbonhidrat, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Buna göre elmanın 100 gramında, 11.4 gram karbonhidrat ve 2 gram lif bulunur. Bu meyve yağ ve protein açısından pek zengin değildir. 100 gram miktardaki elmada bulunan yağ ve protein değeri 1 gramdan daha azdır.
Dilimlere bölünmüş 100 gr. taze elmanın içerdiği besin değerleri şöyle sıralanır: 58 kalori; 0,2 gr. protein; 14.5 gr. karbonhidrat: 0 kolesterol; 0,6 gr. yağ; 1.8 gr. lif: 10 mgr. fosfor; 7 mgr. kalsiyum; 0,3 mgr. demir; l mgr. sodyum; 110 mgr. potasyum: 8 mgr. magnezyum; 90 IU A vitamini; 0,03 mgr.
Elmalar bir gramdan az yağ içerir. Elma porsiyon başına bir gramdan az olduğu için iyi bir protein kaynağı değildir. Elma önemli vitamin ve mineraller sağlar.
Orta boy elma (182 gram) şu besin değerlerini içerir; Kalori: 95. Karbonhidrat: 25 gram. Lif: 4 gram.
Meyve grubunda Yer Alan Besinler
Elma, armut, çilek, portakal, mandalina, karpuz, kavun, erik, şeftali, kiraz, yaban mersini...
İlgili 19 soru bulundu
Elmanın yapısında vitamin, mineral ve karbonhidrat bulunmaktadır. Ayrıca elma lif bakımında son derece zengin bir gıdadır. Elmanın yapısında protein ve yağ pek fazla yoktur. Ama lif ve karbonhidrat yönünden zengin bir gıdadır.
Elma, bağırsakları rahatlatan ve metabolizmayı çalıştıran bir meyvedir. Elmanın az ya da çok tüketilmesi kilo alımına neden olmaz. Gönül rahatlığıyla elma tüketebilirsiniz.
Günde bir ya da iki elma yiyebilirsiniz. Daha fazlası içerdiği lif nedeniyle şişkinlik ya da kabızlık gibi sindirim sorunlarını tetikleyebilir. Ayrıca karbonhidrat açısından zengin olduğu için kan şekerinizin aniden yükselmesine veya kilo almanıza neden olabilir.
Günde 3 adet elma yemenin kötü kolesterol oranını düşürürken, iyi kolesterol oranını da 4 kat arttırdığı belirtiliyor. Her türlü hastalığa iyi gelen elmanın, ihtiva ettiği organik asitler, soda ve fosfor ile beyin, karaciğer ve mideye son derece faydalı olduğu belirtildi.
Ortalama boyutlardaki 1 elma 10,8 mg A vitamini içerir. Ortalama boyutlardaki 1 elmada 0,58 mg demir, 172.8 mg potasyum ve 8.4 kalsiyum bulunur. Ortalama boyutlardaki 1 elmanın 0.41 gram protein'i bulunur.
Meyveler ve kuru meyveler de karbonhidrat içerir. Sağlıklı beslenmenin en temel şartlarından biri basit karbonhidrat ve şeker tüketimini azaltıp, yerine kompleks karbonhidratlara yer vermektir. Karbonhidratlı besinler, vücudumuzda enerji üretimini sağlarlar.
Yumuşak ve posalı bu kabuklu meyve yeşil, kırmızı, sarı ve kahverengi gibi çeşitli renklere sahip. 1 porsiyonu yaklaşık 130 gram olan muz, 110 kalori ve 30 gram karbonhidrat içeriyor.
Başta C, A, K, E ve B vitaminleri açısından zengin olan elma içerdiği mineraller ve eser elementlerle hem enerji verir hem de hücre koruyucudur. Zengin su içeriği ile vücudun düzgün çalışması için gerekli olan hidrasyonu sağlar.
Peki en çok hangi meyvede protein var? Avokado, şeftali, kivi, ahududu, kayısı, kavun, kırmızı meyveler, muz ve portakal protein açısından zengindir.
Her çeşit elma çok değerli. Gün içinde herhangi bir öğünden sonra yenebilir. İsterseniz sabah kahvaltısından, isterseniz öğle yemeğinden, isterseniz akşam yemeğinden sonra yiyin, fark etmiyor. Elmanın içinde bir çeşit protein olan 'pektin' maddesi bulunuyor.
d) Sebze-meyve grubu: Her türlü taze sebze ve meyve bu grup altında toplanıyor. Bu gruptaki besinler, özellikle C vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin, mineral ve lif yönünden zengindir. Ayrıca, sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi önerilir.
Zengin lif kaynağı bakımından tok tutar, iştahı keser, bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler.
Elma, üzüm, avokado, erik gibi lifli ve kabızlığa iyi gelen meyveler, kabızlığı önlemektedir. Elmalar diyetinizde lif içeriğini arttırmanın ve kabızlığı hafifletmenin kolay yollarından biridir. Armut lif bakımından zengin, kabızlığa iyi gelen bir başka meyvedir.
Aç karnına tüketildiği takdirde atardamarlarda plak olmasını engeller, kalp kasını güçlendirir, kalpte iltihap oluşumunu engeller. Beyin sağlığına iyi gelir. Dişte plak oluşumunun önüne geçer. pH seviyesi yüksek olan bu meyve ağız kokusuna karşı da savaşır.
Sarı Elmanın Faydaları
Sarı elmalar, lif ve vitamin ve mineral konusunda diğer elmalardan daha zengindirler. Diğerlerine göre daha fazla faydaları olduğunu söylemek mümkün. - Sarı elma, yeşil elmalar gibi zayıflamak isteyenler için fayda sağlar. Sindirimin daha kolay olmasını ve sağlıklı hale gelmesine yardım eder.
Antioksidan, flavanoidler, birçok vitamin ve mineral açısından zengin bir meyve olan elmayı, her gün tüketerek vücuttaki tüm hücrelerin yenilenmesine yardımcı olursunuz. Beyin hücrelerindeki oksijenin de ortaya çıkmasını sağlayan elma, beynin işlevlerini daha iyi bir şekilde yerine getirmesini sağlar.
Antioksidan çeşitliliği kabuklarda daha fazla.
Bilhassa kırmızı elmaların kabuğunda yüksek miktarda bulunan antosiyaninlerin etkinlik çeşitliliğinin daha geniş olduğu gösterilmiş (peroksit radikallerine karşı daha etkili). Yani, elmayı kabuğu ile tükettiğimizde koruyuculuk kapsamı da genişliyor.
Elmada bulunan melatonin, potasyum ve karbonhidrat gibi belirli bileşenler uyku kalitesini etkileyebilir.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
Yani bir elmadan ortalama 135 kalori alınıyor. Fakat muzun 100 gramı 90 kalori ve ortalama bir muz 87 gram olduğu için kişi 135 kalori bile almıyor. Yani tam bir muz yediğinizde aldığınız kalori miktarı 76 oluyor." Dolayısıyla muzun elmadan daha hafif bir meyve olması, elmadan daha az kalorili olmasını sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri