Zira mantarlar tıpkı sünger gibidir. Suyla temas eden mantarlar suyu tamamen içine çekerler ve ne kadar silseniz, ne kadar bekletseniz de asla ama asla tam olarak kurumazlar. Suyla yıkandıktan sonra pişirilen mantarlar ise asıl tadını kaybeder ve yemeklerinizin tadını bozar.
Yaklaşık 10 dk sonra mantarlar iyice suyunu verdiğinde kapak açılır ve mantarların suyu geri çekildikten sonra ocak kapatılır. ( kapak kapalı durdukça buhardan dolayı sulu kalmaya devam edecektir bu yüzden kapağı açarak daha hızlı suyunu çekmesini sağlamış olduk) Sıcak sıcak servis yapabilirsiniz.
Mantarı yıkadığınız takdirde süngerimsi dokusu anında suyu çekecektir. Bu durum ise yemeklerinizin lezzet kalitesini düşürebilir. Ayrıca su çeken mantarlar daha geç pişer.
Mantarlar yıkandıkları zaman suyu ve kiri içine hapseder. Sünger gibi bir yapıya sahip oldukları için yıkandıklarında tatları bozuluyor ve hemen kararıyorlar. Bu nedenle yıkanmadan, limonlu su ya da normal suyla ıslatılmış bir bez veya kağıt havlu yardımıyla silinmesi gerekiyor.
İçeriğinde çok su olduğu için mantarlar temizlenme esnasında çok fazla su çekerler. Pişirilirken ise ısının verdiği yoğunluktan ötürü çektikleri suyu geri salarlar.
İlgili 16 soru bulundu
Ortalama 8-9 dakika, suyunu salana kadar pişirin. Mantarların suyu çok fazla ise tencerenin kapağını açın ve suyunu çekmesi için 2-3 dakika daha pişirin.
Suyla temas eden mantarlar suyu tamamen içine çekerler ve ne kadar silseniz, ne kadar bekletseniz de asla ama asla tam olarak kurumazlar. Suyla yıkandıktan sonra pişirilen mantarlar ise asıl tadını kaybeder ve yemeklerinizin tadını bozar.
Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz. Bu süngerimsi dokunun özelliğinden dolayı, mantar suyla temas ettiğinde hem suyu içine çeker hem de suyla birlikte mantarın üstündeki kirler de içine nüfuz etmiş olur.
Mantar sıcak, nemli, ıslak, terli ve kapalı vücut bölgelerini sever. Havaların ısınması ile birlikte mantarlar için, bu şartlar fazlası ile sağlanmış olur. Özellikle ıslak mayo ile kalmak, mantar enfeksiyonunun en önemli nedenlerinden biridir.
Hemen hemen tüm tedavilerde oral yolla alınan ilaçlar ya da topikal krem, losyon ve pomatlar kullanılır. Bazı ileri derece vakalarda bu tedavi yöntemlerinden birlikte yararlanılır. Çeşitli formlardaki antifungal ilaçlar öncelikle tercih edilen yöntemlerden biridir.
Sulama aralıkları ve miktarı oda sıcaklığı ve nemi ile hasat edilen mantar miktarına bağlı olarak değişir. Pratikte toplanan 1 kg mantar için 1 litre su hesap edilir. Sulamalar yine püskürtme şeklinde yapılmalıdır.
Mantar tıpalar su geçirmez özelliğe sahiptir.
Mantar misellerinin gelişmesi ile karpofor oluşumu aşamalarında sıcaklık istekleri değişiktir. Misel gelişmesi için en iyi sıcaklık 23-25 °C'dir. Bunun altına ve üstüne doğru gittikçe misel gelişmesinde gerileme görülür. 28 °C'de gelişme durur ve 30 °C'de miseller ölür.
Mantarlarını ne kadar iyi koşullarda buzdolabında saklansan da en iyi halleri ilk 4-5 gündür. Mantarları bir fırça yardımı ile temizledikten sonra, hepsini kahverengi kağıt bir torbaya koymak da çok iyi bir yöntemdir. Bu şekilde torbaya koyduğun mantarları buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsin.
Mantarlar özellikle yağmurdan sonra bir anda ortaya çıkan ve hızlı büyüyen organizmalardır.
Çok fazla soğuk, mantarların muhafazasında kullanılmaktadır. Sıfırın altında 195°C'de mantarlar uzun süre canlı kalabilirler.
Havuzlar, nemli ve havasız ortamları seven mikroorganizmaların (mantar) bulaşması için gayet uygun ortamlar. Ayrıca ayakların ve ellerin nemli, ıslak bırakılması, yıkadıktan, havuz ve denizden sonra yeterince kurulanmaması mantar hastalığı için gerekli nemi sağlıyor.
Mantarlar hem suda hemde karada yaşar.
İçeriğinin çoğu su olan mantarları temizleme aşamasında suda yıkamak daha çok su çekmesine neden olacaktır. Bu durumda yumuşayan mantar kararır. Su ile yıkamak yerine nemli bir bezle silmeyi tercih edin. Eğer mantarlar çok topraklı ise suya daldırıp çıkararak, su ile mümkün olduğunca az temas ettirerek yıkayın.
Mayadan kaynaklanan deri enfeksiyonları için tavsiye edilen kedilerde mantar banyosu ise mantar hastalığını yok etmek için çok etkili bir tedavi yöntemidir. Hastalığı etkisiz hale getirmek için mayadan kaynaklanan enfeksiyonlar için özel olarak üretilmiş şampuanlar ile kedinizi yıkamanız gerekir.
Mantarları bekletmeniz gerekiyorsa limonlu ve unlu suda 5 dakika bekletmeniz daha iyi olacaktır. Pişerken de birkaç damla limon eklemeniz etkiyi artıracaktır. Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir.
Eğer mantarın taze olduğundan eminseniz, 3-4 gün içerisinde tüketmeye özen gösterin. Dilimlenmiş mantarların bozulma süresi, diğerlerine göre daha kısadır. Dilimlenmiş mantarlar 1-2 gün içerisinde tüketilmelidir. Pişmiş mantarlar, buzdolabında kapalı bir şekilde 3 gün saklanabilir.
Mantarlar bütün ve taze şekilde marketlerden alındıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmelidir. Ancak markette çok uzun süre ya da kısa bir süre geçirmiş olabilir. Bu bilinmediği için 1 – 2 gün içinde bozulmaya başlayabilir. Bu nedenle satın alınan bir mantar 3 – 4 gün içinde tüketilmeye çalışılmalıdır.
Mantarın üzerinde çürükler ve ve kahverengi lekeler olup olmadığına bakmalısınız. Çürüklü ve kuru mantarları yememeye dikkat edin.Mantarda değişikliği asla iyiye işaret değildir. Çürükler ve kahverengi veya siyah noktalar, mantarlarının bozulduğunun ilk işaretlerinden kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri