Örtük öğrenme, "öğrendiğinizin farkında olmadan öğrenme" olarak tanımlanabilir. Yani bilinçsiz bir öğrenme türü. Eğer bilinçsiz şekilde öğrendiğiniz şey, doğada veya etrafınızda var olan örüntülerse (mesela kendisini tekrar eden diziler, düzen, vs.), buna örtülü örüntü öğrenmesi deniyor.
Doğduktan sonraki süreçte, ana dilimizi öğrenirken meydana gelen gelişmeler konusunda hemen hemen hiç birimizin kesin bir anısı bulunmamaktadır. Genellikle farkında olmadan meydana gelen bu öğrenme şekli ikinci dil edinim teorilerinde “implicit (örtük) öğrenim” terimi ile ifade edilmektedir.
Farkına varmadan, ödül olmadan, bilinçsizce yapılan öğrenmedir. Kişi ihtiyaç durumuna kadar bu öğrenmenin farkında olmaz, ihtiyaç ortaya çıktığında bilginin farkına varır. Örn. Her gün aynı yoldan evine giden bir kişi, yol üstündeki mağazaları görür, ancak farkına varmadan etraftaki bilgiyi zihnine kaydeder.
Gizil-örtük program ile birlikte okulda uygulanan informal öğrenme türlerinden biridir. Gizil-örtük programın, Jackson tarafından 'Life in Classroom' adlı kitabında tanımlanan yaklaşımı. Norm ve değerlerin benimsemesi zorlamadan, öğrencilerin motivasyonunu artırma fikrini savunur.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
İlgili 18 soru bulundu
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
Öğrenme nedir konusu insanoğlunun tüm hayatı boyunca olmakta ve devam etmektedir. Beyin ne şekilde öğrenir sorusunun ise birkaç cevabı vardır. Örneğin; kişi yanan bir sobaya elini dokundurduğunda eli yanar ve acır. Bu öğrenmeyi öğrenme şeklinde tanımlanabilir.
eğitim programı içinde bulunupda yazılı olmayan program çeşididir. örneğin çocuğa bir kitaptaki sıfatlarını bulmasını istersek o çocuk kitabı okumuş olur eğer kitap ona bir şey katarsa bu örtük olur.
Örtük program olarak adlandırılan bu program, okullarda uygulanan eğitim programlarında belirtilen amaç ve etkinliklerin dışında öğrenme-öğretme süreci içerisinde ortaya çıkan bilgi, fikir ve uygulamalar şeklinde tanımlanmaktadır.
Philip Jackson (1968) “örtük program” kavramını ilk kullanılan kişi olarak kabul edilmektedir.
Sezgisel öğrenme daha çok yaparak öğrenmek kavramı gibidir. Yani belirli bir matematiksel formülü olmayan deneyerek sezgilerimiz ile yollar arayarak bulduğumuz çözümleri bir formülasyon haline getirdiğimiz yöntemlerdir. Karınca kolonisi algoritması bu sezgisel öğrenmeye örnek verilebilir.
Freud (1915a, 1917, 1938) dürtünün dört karakteristiğini ayırt eder. Bunlar; kaynak, nesne, hedef ve olayın fevriliğidir. Kaynak, Freud'a (1905 a) göre vücutta meydana gelen bir uyarılma durumu, hedef ise bu uyarılmanın ortadan kaldırılmasıdır. Kaynaktan hedefe giden yolda dürtü psikolojik olarak etkili olmaktadır.
Tolman yaptığı deneyler sonucunda farklı bir şekilde öğrenme olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bir bireye pekiştireç vermeden ve dikkati başka bir şeye odaklı iken bile bir şeyler öğretilebileceğini keşfetmiştir. İşte bu kurama gizil öğrenme demiştir.
Gizli, saklanan ve informal program olarak da adlandırılan örtük program, resmî/formal program dışında yazılı ve resmîolmayan, farklı hedeflerin kazanılmasını sağlayan bir program türüdür. Resmîprogramda açıkça belirtilmediği hâlde öğrencilerin bilişsel ve duyuşsal davranışlarını etkileme özelliğine sahiptir.
Örtük programın tanımı ilk olarak sosyolog Philip Jackson tarafından 1968'de yapılmıştır. Jakson'a göre örtük program, iş, otorite, sosyal kurallarla ilgili okulda verilen mesajları içerir. Örtük program, öğrencilerin toplumla uyumlu olması için sadık olma, itaat etme gibi olgularının öğretim aracı olarak tanımlanır.
Örtük programın temel amacı, öğrencilerin sadece teorik bilgiyle yetinmeyip, sosyal ve kültürel alanda da deneyim kazanmalarını sağlamaktır. Örtük Program Nedir? Okul müfredatında yer alan, sosyal ve psikolojik etkileşime dayalı her türlü eğitici etkinlik ve çalışma örtük program olarak nitelendirilir.
Müfredat programlarının sosyolojik boyutlarından birisi de, açık müfredat dışında bir de gizli ya da örtük müfredat kavramının varlığıdır. Ders dışı etkinlikleri de içine alan, yazılı olmayan bir kavramdır. Amaçlanmış ya da amaçlanmamış bir öğrenim sonucunu ifade eder.
niyet ederek açık (explicit) bir şekilde değil de kendiliğinden oluşan öğrenme (örn., sosyal kuralların öğrenilmesi) kapsamında edinilen bilgi. ÖRTÜK ÖĞRENME ve ÖRTÜK BELLEK'le, PRATİK ZEKA'yla yakından ilişkilidir. Kişinin belirli ortamlarda ve belirli hedeflere ulaşmada başarılı olmasını sağlar.
Resmi program dışı olan örtük programdan farklı olarak planlı olan; sportif, sanatsal, kültürel etkinlikleri kapsar.
4- Örtük/Gizli/Saklanan/İnformal/Üstü Kapalı Program :
Resmi programda yer almayan, kast edilerek kazandırılmayan, yazılı olmayan programdır. Bu program okuldaki sosyal ve psikolojik etkileşimle oluşan yan ve informal öğrenmeleri kapsar.
Winkler, 2003), örtük programın okulda, formal program ve sınavlar dışındaki her şeyi; öğretmen tutumlarını, günlük işleyişi, öğrenci tutumlarını, üniformaları, ders dışı etkinlikleri vb. kapsadığını belirtmektedir.
Örtük programın analiz edilmesinde izlenen iki yaklaşım vardır. Makro-sosyolojik ve mikro-sosyolojik analiz yöntemleri. Makro analiz çalışmaları eğitimle toplum arasındaki ilişkileri bir bütün olarak ele almaktadır. Bu, İşlevselcilerin ve Marksist yaklaşımların “sosyal sistem” anlayışlarının bir parçasıdır.
Öğrenmeyi öğrenme teknikleri kişinin belirlediği öğrenme amacının gerçekleştirilmesine yönelik olan ve öğrenme sürecini kolaylaştıran tekniklerdir. Öğrenmeyi öğrenme teknikleri öğrenen kişinin kolay ve kalıcı öğrenmesini sağlarken öğrenmedeki verimliliğini arttırmayı sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri