Mantardan etkilenen bölgeye kekik yağı sürebilirsiniz. Ancak cilt üzerinde tahriş edici olabilir. Bunun için zeytinyağı ile seyreltmenizi öneririz.
Zeytinyağı, dokunun yenilenmesine yardım ederek mantar enfeksiyonunun iyileşmesini hızlandıracaktır.
Mantarlarınızın kabuklarını soyup iyice yıkayın. Süzüldükten sonra irice doğrayın. Geniş bir tavaya tereyağı ve sıvı yağı ekleyin.
Mantarlar kendi suyunu çekene kadar sotelenir, ardından zeytinyağı eklenir. 5 dakika kadar sotelenir, soğanlar eklenir kavrulur, kapya biberler ve domates eklenir, baharatlar ve tuz eklenir pişirilir. Piştikten sonra sarımsaklı yoğurtla yenir, sarımsaklı yoğurtla çok lezzetli oluyor. Afiyet olsun.
İlgili 45 soru bulundu
Demir döküm ya da yanmaz yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alın. Kısık ateşte açın ve içerisine zeytinyağını ilave edin.Zeytinyağı kızdığında ve tava güzelce ısındığında içerisine doğranmış mantarları ilave edin. Orta ateşe alın ve üzerine az miktarda tuz atın, bu şekilde bir süre pişmeye bırakın.
Mantarları yıkayıp su çekmelerine müsaade etmeden hemen doğrayın, Yapışmaz bir tavaya koyup harlı ateşte sürekli karıştırarak suyunu salıp çekene kadar pişirin, Suyunu çektikten sonra tereyağını, tuzunu ve karabiberini ekleyip birkaç dakika soteleyin.
Mantarları önce sotelediğinizde suyunu salıp çekiyor, hem sulu kalmıyor hem de lezzeti yoğunlaşıyor. Sonrasında eklediğiniz ince kıyılmış soğan ise mantarın lezzetinin önüne geçmeden bir bütün oluşturuyor. Damak tadınıza göre soğan ile birlikte 1 diş ince kıyılmış sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Mantarın en çok yakıştırıldığı lezzetlerden biri de kuşkusuz makarna. Onu bol mantarlı olacak şekilde hazırlamak, sosuyla damakta iz bırakan bir ana yemeğe dönüştürmek de işte bu kadar kolay.
Artık suyunu tamamen çeken mantara ince doğradığınız sarımsakları her tarafına gelecek şekilde dağıtın. Tuz, karabiber ekleyin. Son kez mantarı karıştırıp ocaktan alın. Son işlem olarak üzerlerine ince ince kıydığınız maydanoz ve taze kekiği serpin.
Tırnak mantarına iyi gelen yağlar arasında biberiye yağı ilk sırada yer alır. Bunun nedeni biberiye yağının içeriğindeki antioksidan ve antiseptik bileşenlerin fazla olmasıdır. Buna ek olarak limon yapı, çay ağacı yağı ve kekik yağı da tırnak mantarına iyi gelen yağlar arasında yer alır.
Hindistan cevizi yağı antifungal özelliklere sahip olduğu için mantarlar için öldürücüdür. Mantardan etkilenen cildinize günde üç defa hindistan cevizi yağı sürün. Ayrıca Hindistan cevizi yağı ve tarçın yağını eşit miktarda karıştırarak da sürebilirsiniz.
Çay Ağacı Yağı: Antifungal özelliğe sahip yağların en etkilisidir. Kandida enfeksiyonlarını çok kısa sürede geçirmesiyle ünlüdür. Ayrıca acıbadem yağı, tarçın yağı, lavanta yağı, nane yağı da genital mantar enfeksiyonları üzerinde etkili antifungal yağlar arasında yer almaktadır.
Bu kez ise marifetini mantar enfeksiyonunu iyileştirmekten yana kullanacak. Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Zeytinyağı Masajı: Vajina bölgesinde meydana gelen kararmalar için birkaç damla zeytinyağı ile masaj yapmak yeterli olacaktır. Zeytinyağı onarıcı bir etkiye sahip olduğundan, sürülen bölgenin peçeteyle kurulanması yeterli olacaktır.
Vücut mantarı tedavisinde doktor tarafından önerilen ilaçlar kullanılır. Mantar enfeksiyonu için kullanılan ilaçlar düzenli olarak ve doktorun önerdiği miktarlarda tüketilmelidir. Saç mantarının tedavisinde oral olarak verilen ilaçların yanı sıra antifungal şampuan kullanımı da önerilir.
Şekerli ve glütenli gıdalar mantarı besler
Tedavi süresi boyunca şeker, glüten ve lektinden uzak durulması gerekmektedir. Şekerlemeler, laktoz, süt ürünleri fruktoz, glikoz, tatlandırıcılar ve yüksek şekerli meyveler maya mantarını beslediği için ilk olarak diyetten çıkarılması gerekmektedir.
Mantarın halk arasında yoğurt ile tüketilmemesi gereken bir besin olduğu bilinmektedir.
Ortalama 8-9 dakika, suyunu salana kadar pişirin. Mantarların suyu çok fazla ise tencerenin kapağını açın ve suyunu çekmesi için 2-3 dakika daha pişirin.
Mantarların hızla suyunu salıp geri çekmesini sağlayın. Ardından son aşamada tuz ve karabiberini eklemeyi ihmal etmeyin.
Mantarları bekletmeniz gerekiyorsa limonlu ve unlu suda 5 dakika bekletmeniz daha iyi olacaktır. Pişerken de birkaç damla limon eklemeniz etkiyi artıracaktır. Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir.
Mantar Sote Nasıl Yapılır? 1- Mantarları güzelce temizleyip kabuklarını soyun dilimleyin. 2- Bir tavaya yağ alıp üzerine doğradığınız kapya biberleri, sarımsak, soğan ve çarliston biberleri ilave edin. 3- Üzerine doğradığınız mantarları ilave edip orta hararetli ateşte mantar suyunu salıp çekene kadar kavurun.
Patatesleri ekleyin ve 3-4 dk karıştırarak pişirin. Mantarları ve sarımsağı ekleyip karıştırın. Son olarak tuz ve baharatları ekleyin. Mantarlar suyunu salıp çekene kadar ara ara karıştırarak pişirin.
Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz. Bu süngerimsi dokunun özelliğinden dolayı, mantar suyla temas ettiğinde hem suyu içine çeker hem de suyla birlikte mantarın üstündeki kirler de içine nüfuz etmiş olur.
Mantar Sapı Yenir Mi? Mantarın sapı temizlendikten sonra yenebilir. Birçok şef tariflerinde mantar saplarını da kullanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri