Basmati pirinç, nişasta içermediğinden dolayı pişirmeden önce ıslatmaya gerek yoktur. Diğer pirinç kullananların alışkın olduğu pirinci su da bekletme dönemi basmati pirinçle taşınınca kapandı. Nişasta oranı bulunmayan basmati pirinci suda bekletmeye gerek yoktur.
Basmati pirinç, nişasta içermediğinden dolayı pişirmeden önce kesinlikle ısıtmaya gerek yoktur. Pirinci suda bekletme bu pirinç türünde yoktur. Pirinci pişirmeden önce yıkamanız yeterli olacaktır. Basmati pirincinin pişmesi diğer pirinç türlerine göre daha uzundur.
Basmati Pirinç Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır? Pirinci ayıklayın sıcak ve tuzlu suda 15 dakika bekletin, 2 – 3 su yıkayın ve süzün. Tencereye tereyağını ve zeytinyağı karıştırıp eritin, sıcak suyu ve tuzu da ekleyin. Pirinçleri ilave ederek karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın.
1 su bardağı basmati pirinç 2 su bardağı su. Yarım çay kaşığı tuz.
Kavrulan pirinçlerimize sıcak suyumuzu ekleyip, tuzunu ilave ediyoruz. Kısık ateşte, yaklaşık 10 dk. suyunu çekene kadar pişirelim.
İlgili 16 soru bulundu
Basmati pirinç yıkanır mı sorusunun cevabı evettir ama çok yıkama bile yeterlidir. Çünkü diğer pirinçler nişastalardan arındırmak için yıkanırken nişasta içermeyen basmati pirinci suda uzun uzadığa yıkamaya gerek yoktur.
Basmati Pirinci
Diğer pirinç türleri ile karşılaştırıldığında daha ince ve uzun bir görünüme sahip. Baldo pirincin aksine basmati pirincinin kendine has bir aroması var. Zaten basmati sözcüğü de Sanskritçede “kokulu, parfümlü” anlamına geliyor.
Ana vatanı Hindistan'ın Punjab eyaleti olan basmati pirinç, Himalaya Dağları'nın eteklerinde yetişiyor. Himalaya Dağları'nın karlı sularından besleniyor.
Pişirildiğinde yumuşacık dokusu, lezzetli tadı, üstün aroması ve belirgin tadıyla Basmati pirinci, diğer aromatik uzun taneli pirinç çeşitleri arasında benzersizdir. Kendine has aroması ile sevilen yemeklerinize ekleyerek özellikli ve lezzetli yemekler yapabilirsiniz. Peki basmati pirinci nasıl pişirilir?
Püf 6: Ölçünüzü bilin
Yani 1 su bardağı pirinç koyuyorsanız 1,5 su bardağı da su koyun. Suyunuz ise kaynamış ve en az 2 dakika beklemiş bir su olsun. Eğer pirinci daha önceden ıslatıp beklettiyseniz ölçünüzü 1'e 1 olarak alabilirsiniz.
Şeker oranı en düşük seviyede olan pirinç türüdür. Besin değerleri dikkate alındığında sağlıklı kilo alıp vermek isteyenlerin tüketmesi gereken bir pirinçtir.
Suyun içerisinde bırakılan pirinçlere klasik 1'e 1,5 veya 1'e 1 oranında su ilave etmek yerine su miktarını biraz daha azaltmak daha yararlı olacaktır. Pirinç zaten suda beklerken suyu çekeceği için pişirme aşamasında fazlaca su ilave etmek tane tane kıvamda pilavlar elde etmemize engel olabilir.
Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırarak pilavınızın lapa olmasını önler. Bu yüzden pilav yapmadan evvel yarım saat kadar pirincinizi sıcak suda bekletmelisiniz.
Deneylere göre, yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor. Pirinci pişirince söz konusu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Ancak bilim insanları, pirincin ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
Pirinç suyun yüzeyine çıkarsa, dikkatli olun bu pirinç büyük ihtimalle sahte. Ateş testi: Biraz pirinci çakmak ya da kibritle yakmayı deneyin. Eğer birden alev alırsa, bilin ki sahtedir. Havan testi: Havan ya da tokmak yardımıyla ezdiğiniz pirinç taneleri beyaz bir toz haline gelirse ortada bir sorun yok.
Yasemin pirincine, esans olarak daha yoğun olması ve yasemin çiçeği gibi kokmasından dolayı kokulu pirinç de denmektedir. Basmati pirincinin en önemli farkı ise pişerken kendi boyutunun iki katına çıkabilen bir tür olmasıdır. Bu iki pirinç de ülkemizde en çok tüketilen pirinç türü olan baldoya kıyasla daha sağlıklıdır.
Aroma varlığına bağlı olarak pirinç, aromatik ve aromatik olmayan pirinç olarak sınıflandırılır. Türk Gıda Kodeksi, “aromalı pirinci” şu şekilde tanımlamaktadır: “Genetik olarak kendine has aroması ve kokusu olan pirinç”.
Basmati Pirincin normal pirince göre glisemik indeksi daha düşüktür. Orta glisemik indeksteki gıda grubundadır. Nişasta içerikli bir karbonhidrat kaynağıdır. Hem karbonhidrat kaynağı olması hem de düşük glisemik indeksi vardır.
Özellikle pilav yapımında kullanılan baldo pirinç, su çekme konusunda diğer türlere göre daha fazla su ister. Pilav yaparken suyu az mı koydum çok mu ekledim stresi oluşturan bu pirinç, püf noktaları ile pişirildiğinde tam tadında bir pilav sunar.
Genel olarak esmer pirinç, beyaz pirinçten daha sağlıklıdır. Öğütme işlemi, beyaz pirincin sağlık yararlarının çoğunu ortadan kaldırır. Esmer pirinç bir tam tahıldır ve daha önemli vitaminlere sahiptir. Aynı zamanda bir lif kaynağıdır.
Pirinci ölçtüğünüz bardağın iki katı su ekleyin. Ben 3 bardak normal sıcak su ve 1 bardak içinde çözülmüş toz tavuk bulyon ekledim. Tuzu, limon suyu ve şekeri ekleyip kapağını kapatalım. Su fokur fokur olunca altını kısın ve göz göz olana kadar pişirin.
Sporcuların yemesi gereken pilavın malzemeleri üç su bardağı su, bir su bardağı pirinç, yarım limon suyu, bit tutam tuz, bir yemek kaşığı zeytinyağıdır. Tencereye önce su ve limonun suyu eklenmelidir. Su kaynayana kadar beklendikten sonra iyice yıkanmış pirinç ve tuz eklenerek ağzı kapatılmalıdır.
İşte iyi bir pilav yapabilmek için pirinçlerin yapışmamasını sağlayacak püf noktalar... Kullanılan pirinç iri taneli bir pirinçse, sıcak suda içine bir kaç damla limon damlatarak bekletilebilir. Ardından soğuk suda iyice durulanır. Bunun haricinde pişirirken de bir kaç damla limon suyu konulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri