Mantarları teker teker soyduktan sonra hafif nemli veya kuru bir bezle teker teker silebilirsin. Ancak bezin ıslak değil hafif nemli olmasına özen göstermelisin. Aksi takdirde tüm suyu yine içine çekecektir.
Öncelikle limon suyu ve suyu karıştırarak minik bir su hazırlayın. Minik bir not: Mantarlarınız çok topraklı ya da kirliyse bu işlemi yapın. Mantarlarınızı bu suyun içerisine batırıp çıkarın. Burada amaç mantarı yıkamak değil, bu nedenle çok bekletmeyin.
Fırında pişerken ya da ızgara yaparken yaşanan en büyük problemlerin başında ise mantarların içindeki suyu bırakması ve tadının acılaşması geliyor. Bunu engellemek için yağdan destek almak gerekiyor. Özellikle mantarlarınızı fırınlarken tereyağı ya da sıvı yağ desteği çok mühim.
Mantarın süngerimsi yapısı suyu içine çekip hapsedeceği için bu durum mantarın lezzetini ve rengini negatif etkiler. Ayrıca dış yüzeydeki bakteri ve mikroplar mantarın içine hapsolmuş olur. Bu nedenle mantarlar su ile yıkanmamalıdır. Mantarı yıkadığınız takdirde süngerimsi dokusu anında suyu çekecektir.
Ortalama 8-9 dakika, suyunu salana kadar pişirin. Mantarların suyu çok fazla ise tencerenin kapağını açın ve suyunu çekmesi için 2-3 dakika daha pişirin.
İlgili 30 soru bulundu
Mantar suyunu geri çeker mi? İçeriğinde çok su olduğu için mantarlar temizlenme esnasında çok fazla su çekerler. Pişirilirken ise ısının verdiği yoğunluktan ötürü çektikleri suyu geri salarlar.
Mantar oldukça su salan bir sebze olduğu için kendi suyunda rahatlıkla pişecektir zaten.
Mantarın bazı bölgeleri soyularak yenebilir. Mantar saplarını mantarın şapka kısmından hafifçe çekerek ayırt edin. Daha sonra şapka kısmında siyahlıklar bulunur, bu siyah kısımları soyabilirsiniz.
Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz. Bu süngerimsi dokunun özelliğinden dolayı, mantar suyla temas ettiğinde hem suyu içine çeker hem de suyla birlikte mantarın üstündeki kirler de içine nüfuz etmiş olur. Ayrıca suyla bir kez temas ettikten sonra içine giren su ve yabancı maddeleri çıkarmak imkânsız.
Dilimlenmiş mantarların bozulma süresi, diğerlerine göre daha kısadır. Dilimlenmiş mantarlar 1-2 gün içerisinde tüketilmelidir. Pişmiş mantarlar, buzdolabında kapalı bir şekilde 3 gün saklanabilir. Pişmiş mantarları 2 gün içerisinde kullanmaya özen gösterin.
Mantarları bekletmeniz gerekiyorsa limonlu ve unlu suda 5 dakika bekletmeniz daha iyi olacaktır. Pişerken de birkaç damla limon eklemeniz etkiyi artıracaktır. Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir.
Mantarları önce sotelediğinizde suyunu salıp çekiyor, hem sulu kalmıyor hem de lezzeti yoğunlaşıyor. Sonrasında eklediğiniz ince kıyılmış soğan ise mantarın lezzetinin önüne geçmeden bir bütün oluşturuyor. Damak tadınıza göre soğan ile birlikte 1 diş ince kıyılmış sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Mantar hassas yapılı bir besin olduğu için yıkanması önerilmez. Mantar yıkandığı takdirde şeklinde bozulma ve yüzeyinde yapışma hissi bırakabilir. Bazı mantar çeşitlerinde mantarın üzerine soğuk su ilave edilerek yarım limon sıkılır. Limon suyu mantarı kararmasını önleyecektir.
Suyla yıkandıktan sonra pişirilen mantarlar ise asıl tadını kaybeder ve yemeklerinizin tadını bozar. Yıkandıktan sonra hemen kararmaya başlayan mantarlar ayrıca bu şekilde pişirilip ısıyla karşılaştıklarında ise dışarı çok fazla nem verirler, bu da sotelenen mantarların renginin de formunun da bozulmasına sebep olur.
Şapkanın altında bulunan siyah ince zarları ise ince bıçak veya cımbız yardımıyla temizleyebilirsiniz. Eğer kuru bez, mantarın üzerindeki kirleri çıkartmıyorsa, nemli temiz bez kullanabilirsiniz.
Mantar sıcak, nemli, ıslak, terli ve kapalı vücut bölgelerini sever. Havaların ısınması ile birlikte mantarlar için, bu şartlar fazlası ile sağlanmış olur. Özellikle ıslak mayo ile kalmak, mantar enfeksiyonunun en önemli nedenlerinden biridir.
Genel doğru kabul edilen fikre göre mantarın yıkanması doğru değildir. Mantar çok su çeken bir besindir ve yıkandığı takdirde sünger gibi içine su çekeceği için pişirildiğinde tadını da kaybedecek aromasını yitirecektir.
Mantar yapısı gereği sünger gibi ve sulu olduğu için dondurmadan önce yıkamak iyi bir fikir değildir. Eğer yıkarsan çözdürdükten sonra içindeki tüm suyu bir anda salacağı için diriliğini kaybeder. Mantarları tazeliğini en iyi şekilde korumaları için mümkün olan en kuru ve en temiz şekilde dondurmalısın.
Mantarın halk arasında yoğurt ile tüketilmemesi gereken bir besin olduğu bilinmektedir.
Zehirli mantarın anlaşılması konusunda kesin bir kriter bulunmazken, kişilerin topladığı ve zehirli olup olmadığı laboratuvar ortamlarında inceleme sonucunda belirlenebilir. Uzmanlık ve bilgi gerektiren bu konuda, bilgi sahibi olmayan kişiler yanılabilir ve zehirlenebilir.
Şapka veya gövde üzerinde kırmızı renkler olan mantarlar da, ya zehirlidir veya kuvvetli bir uyuşturu etkisi vardır. Bitkilere gelince; Zehirli yaprakların kenarları pürüzsüz de olabilir tırtıklı da olabilir. Üst yüzeyleri parlak veya mat olabilir.
Tavaya yağ eklenir ve mantarlar 4 dakika kavrulur. Kavrulan mantarların üzerine, daha önce sotelediğiniz biberli karışım ilave edilir. Tuz ve karabiber ekledikten sonra birkaç dakika daha sotelemeye devam edilir. Ardından sotelenen mantarlar tabağa alınır.
Temizlediğiniz mantarları bütün olarak kaynar suda yaklaşık 5 dakika kadar haşlayın.
Demir döküm ya da yanmaz yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alın. Kısık ateşte açın ve içerisine zeytinyağını ilave edin.Zeytinyağı kızdığında ve tava güzelce ısındığında içerisine doğranmış mantarları ilave edin. Orta ateşe alın ve üzerine az miktarda tuz atın, bu şekilde bir süre pişmeye bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri