Dış cephe masraflarının bölümü nasıl gerçekleşir? Yönetim kurulunun kat malikleri toplantısında almış olduğu karara ve yapmış olduğu mantolama sözleşmesine tüm kat malikleri uymakla yükümlüdür. Dış cephe mantolama masrafları tapu senetlerinde belirtilen arsa payına göre bölüştürülmektedir.
Dairelerin arsa paylarının belirlenmesinde tapu senetlerinin üzerinde yazan arsa payı oranı esas alınır. Dairelerin tapu senetleri üzerindeki arsa payı oranları bütün dairelerde eşit ise mantolama uygulamasının maliyeti bütün dairelere eşit olarak bölünür.
Binalardaki ortak kullanım alanlarıyla ilgili bakım-onarım giderleri de mülk sahibine aittir. Dış cephe boya badanası, mantolama, asansör bakım masrafları, bina tesisatında tadilat gibi masrafları mülk sahibi öder.
Çatı ısı yalıtımı giderleri ortak gider olarak kabul ediliyor.
Yargıtay tarafından faydalı değişik kapsamında değerlendirilen mantolama işlemi, kat malikleri kurulunda yapılan oylama ve oy çokluğunun sağlanması sonucunda gerçekleşir. Bu kapsamda kat malikleri kurulu düzenlenir ve yapılacak olan oylama sonrasında mantolama kararı alınır ya da alınmaz.
İlgili 32 soru bulundu
“Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarında mantolama işlemi “faydalı değişiklik” kapsamında değerlendirilmektedir. Bu sebeple oy birliği değil oy çoğunluğu yeterli olacaktır.”
Sonuç olarak 2017 yılı itibari ile enerji kimlik belgesi olmayan binaların alım – satım ve kiralamaları yapılamayacak üstelik daha yüksek vergiler ödemek zorunda kalacaklardır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için mevcut yalıtımsız binalarımıza ısı yalıtımı yaptırmak artık bir zorunluluk haline gelmiştir.
Zemin kat ısı yalıtımı ortak gider midir? Anayapının izolasyonu için yapılan ısı yalıtımı masrafı ortak gider olarak kabul ediliyor ve başka türlü anlaşma olmadığı sürece kat maliklerinin arsa payına göre masrafa katılmaları gerekiyor.
Kat Mülkiyeti hakları Kanuna göre çatı binaların ortak kullanım alanı olarakbelirtilmektedir. Bu kanuna göre çatı yalıtımı da ortak kullanım hakkı tüm kat maliklerine ait olup yine çatı tamiratı ve tadilatından kaynaklanan giderleri tüm bina sakinlerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır.
TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir. Dikkat edilirse bunlar, kiracının kullanımına bağlı olan giderlerdir.
2022 Hazır Mantolama Malzeme m2 Birim fiyatları ise şu şekildedir. 3 cm fugalı mantolama levhası m2 birim fiyatı 78.00TL + KDV, 4 cm hazır mantolama levha fiyatı 83.00TL + KDV'dir. 5 cm mantolama levhası 90.00TL +KDV'dir. Mantolama malzemeleri fiyatları 6 cm için 100.00TL + KDV'dir.
“Mantolama kararı nasıl alınır?” sorusuna yanıt olarak; kat maliklerinin yönetici veya yönetim kurulu başkanlığında usulüne uygun olarak toplanması sonucu oy çokluğu ile karar alınabilmektedir.
Ortalama olarak, mantolama işleminin metrekare fiyatı 120-390 TL arasında değişebilir. Ancak, daha kaliteli malzemeler kullanılırsa veya işin yapılacağı bölgenin zorlu şartları varsa bu fiyatlar artabilir. Fiyatlandırma için mantolama firmaları ile iletişime geçmeniz ve fiyat teklifi almanız önerilir.
Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya, faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer. Yukarıda ifade edildiği üzere apartmanın dış cephesi de ortak alanın konusuna girer. Ortak alanlarda kat malikleri eşit hakka sahiptir.
Ancak balkonun taban, tavan ve dış cephe yan duvarları ortak alanlara dahildir.
İç cephe mantolama dış yüzeyde su sızıntısı yoksa sadece duvardaki rutubeti engelleyebilir, fakat tavan ve döşemelerde rutubeti artırmış olur. Dış cephe mantolama binadaki tüm rutubeti engeller ve binayı tüm dış etkenlerden korur.
Mantolama için ise en doğru zaman bahar ve yaz aylarıdır. Bu dönemde uygulanan mantolama ile kış aylarını daha sıcak yaz aylarını ise daha serin geçirmek mümkün oluyor.
1 paket 10,08 m2 yer kaplar. düz ve pürüzlü olmak üzere 2 çeşiti vardır. ısı yalıtımını maksimum seviyede tutar. detaylar için lütfen iletişime geçiniz.
Ortak giderler, bir topluluk, site, apartman gibi ortak kullanılan alanların bakım, onarım ve çalışmasını finanse etmek için ödenen para miktarlarıdır. Bu giderler arasında, site güvenliği, temizlik, asansör, elektrik, su, doğal gaz vb. gibi hizmetler bulunabilir.
Kat Mülkiyeti Kanunu madde 42 gereğince, çatıda ısı yalıtımı yapılması kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar ile mümkün olabiliyor. Alınan karar tüm kat maliklerini bağlayıcı nitelikte olup, gereği karar alınmış ise tüm kat malikleri yapılan işin giderlerine katılmak zorunda oluyor.
Kat malikleri apartmanın günlük giderlerine eşit olarak; apartman demirbaş giderlerine ise arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür.
Hayır, mantolama şart değildir. Yalıtımsız binalarda Enerji Kimlik Belgesi alabilir. Enerji Kimlik Belgesi uygulaması için Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğine göre 01.01.2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan binalar yeni bina olarak adlandırılır.
Zorunlu olan binaların enerji kimlik belgesi alması. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mantolama olmayan binalara da bu belgeyi verecek. Ancak her bina enerji kimlik belgesine göre sınıflandırılacak. Enerji değeri düşük yani yalıtımsız olan binalardan daha yüksek emlak vergisi alınması gibi bazı yaptırımlar uygulanacak.
Fakat eski yapılarda yalıtım işlemlerinin gerçekleştirilmesi için bazı yenilemeler, takviye ve düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Bu işlem, inşaat sektöründe ve resmi kayıtlarda mantolama işlemi olarak da belirtilirken mantolama işleminin yapılması için konusunda bilgili firmalar ile çalışılması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri