Kedinizin Gelişim Evrelerindeki Yaşı İlk 6 ay ve bu süreyi tamamlayan patili dostunuz, kedi yaş hesaplama tablosuna göre 10 insan yaşında olmaktadır. *6 ay ve 2 yaş aralığında olan kedinizin cinsellik ve davranış yapıları olgunlaşmaya başlayacaktır. *Kediniz 3 ve 6 yaşına ulaştığında ise artık olgunlaşmışlardır.
Ancak bu her kedi için geçerli değildir. Kedilerde 12 aylık olana kadar meydana gelen değişimler insanlardaki 15 yaşına kadar olan değişimlere benzetilebilmektedir. Kediler 18 aylık olduğunda ise tam yetişkin olarak kabul edilirler.
Yavru kediler (ilk 6 ay) 6 aylık süreyi tamamladıklarında 10 insan yaşında olurlar. Ergen kediler (6 ay ile 2 yaş arası) bu aşamadaki kedilerin davranış ve cinsellikle ilgili konularda olgunlaşmaya başlar. Yetişkin kediler (3 yaş ile 6 yaş) 3 yaşına ulaşan kediler olgun kabul edilir. Bu süreç 6 yaşına kadar devam eder.
Yavru kediler yaklaşık 12 aylıkken yetişkinliğe ulaşırlar, daha büyük kedi ırkları ise 15 aylığa kadar yetişkinliğe ulaşmazlar. Yavru kediniz yetişkin bir kedi olmaya geçiş yaparken, onu yavaş yavaş, ırk ve yaşam tarzının beslenme gereksinimlerini destekleyen yetişkin mamasına geçirmenin zamanıdır.
7 Aylık Kedi Kaç Yaşında Olur? -7 aylık bir patili dostunuz var ise, kedi insan yaşına eş değer olarak 13 ile 14 yaş aralığındadır.
İlgili 27 soru bulundu
Kediler genelde on sekiz aydan sonra olgunlaşır ve sakinleşir ve ikinci doğum günü geldiğinde kediniz tamamen büyümüş ve yetişkin kişiliğine erişmiş olur.
Bir yavru kedinin annesinden ayrılması için ideal dönem 8 haftalık olduğu zamandır. Anne sütü yavru kedinin gelişimi için hayati önem taşıyan besinlerin yanı sıra, onu ilk haftalarda bulaşıcı hastalıklardan koruyacak olan antikorları da barındırır.
Kedilerin ortalama ömrü 12 ile 16 yıl arasında değişmektedir. Ancak sokakta doğan ve yaşayan kedilerin ömürleri bu kadar uzun olmamakla birlikte 1 yılı bile dolduramadıkları görülebilir. Beslenme eksikliği, zorlu hava şartları ve kötü muamele kedilerin yaşam sürelerini evde yaşayan kedilere 3'de 1 oranında düşmektedir.
İlk yıllarında oyun oynamaya, çevresini keşfetmeye odaklıdır. Yalnız zaman geçtikçe karakterleri de gelişerek enerjik yapıları sakinliğe dönüşür. Sarman kediler ne zaman sakinleşir sorusunun cevabı kedinin büyümesiyle alakalıdır. Daha çok gündüz uyumaya meraklı olan kediler geceleri oldukça hareketlidir.
Aslında günde bir kez beslemek kedilerin büyük çoğunluğu için makul olacaktır. Cornell'in bildirdiğine göre "kediler yetişkin olduklarında, sağlıklı oldukları ve farklı şekilde beslemeyi gerektirecek bir sağlık sorunu olmadığı sürece günde bir kez beslemek uygundur".
Yani doğumundan itibaren ikinci yılını tamamlamış olan bir kedinin yaşı insan yılına göre 24'tür. İkinci yılından sonra kedilerin büyümesi hızı azaldığı için bitirdikleri her bir yıl 4 insan yılına eş değerdir. Özetle kediniz eğer 4 yıl önce dünyaya geldiyse yaşının insan yılına göre 32 olduğunu söyleyebiliriz.
Kedilerin çiftleşmesi erkek kedilerde 7.ayda başlamaktadır. Dişi kedilerde ise kızgınlık dönemi 6.ayda başlamakta ve 10. aya kadar devam etmektedir. Kedilerin çiftleşmesi için en uygun zaman pek çok insanın bildiği gibi Mart ayıdır.
Ev içinde yaşayan kediler mevsimsel ışık değişikliklerine çok maruz kalmazlar, ancak yapay ışık bile hormon dengesini etkileyebilir. Bu yüzden onlar tüm yıl boyunca kızgınlık dönemleri yaşayabilirler.
Bunun dışında safkan kediler, diğer evcil ve kırma kedilere göre daha geç pubertaya ulaşırlar. Dışarıda serbest olarak gezen kediler cinsel olgunluğa evde yaşayan kedilere göre daha erken girmektedirler. Dişi kediler için ideal anne olma ve üreme yaşları 1.5-6 yaş arasındadır.
İnsanların kokularını alır ve içgüdüleri ile yaklaşırlar. Kokuların onlara verdiği güven duygusu ile insanlara yaklaşırlar.
Maksimum süre ise 24 saat kabul edilir. Kedilerin 24 saatten fazla yalnız kalmaları mutsuzlaşmalarına neden olabilir. Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yetişkinlerden farklı olarak, yavru kediler, evde daha kısıtlı sürelerde yalnız bırakılmalıdır.
Kediler günlerinin ortalama 15 saatini uyuyarak geçirirler; bu iyimser bir yaklaşımdır. Uykuda göründükleri süre gözler kapalı dinlenmelerle artabilir. Gelişim dönemlerindeki ihtiyaçları doğrultusunda da "kediler günde kaç saat uyur?" sorusunun yanıtları değişebilir.
Kediler genel olarak bağımsız canlılardır ve kısa süreli yalnız kalabilmeleri için doğal bir yetenekleri bulunur. Birçok yetişkin kedi ırkı, 24 ila 48 saat boyunca evde yalnız kalabilmektedir.
Yavru kediler annelerinden ayrıldığında akla gelen sorulardan birisi de "Kediler annelerini unutur mu?" sorusudur. Kedilerin evrimsel tarihi ve güçlü sosyal hiyerarşisi bu sorunun kolay bir şekilde cevaplanmasını sağlar. Yavru kediler annelerinden ayrıldıklarında onu unuturlar.
Anne kediler yavruları gidince üzülür mü? Yavruları ilk defa ayrıldığı zaman kediler üzgün olabilirler. Onları umutsuz şekilde evde arayabilirler.
Bir yavru kediyi sekiz haftalık olana kadar asla sahiplenmemelisiniz. Bazı üreticiler yavruları 12 haftalık olana kadar anne ve kardeşleriyle tutabilir. Bu aşamada sütten kesilmeleri ve diğer kedilerle etkileşime girmeleri için gereken temel sosyal becerileri öğrenmiş olmaları gerekir.
Kedinizin size güvendiğini anlamanın en bariz işaretlerinden birisi de sizinle zaman geçirmek istemesidir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kediler de sevmedikleri ya da güvenmedikleri canlılarla vakit geçirmek istemezler. Kediniz size güveniyorsa mutlaka yanınıza gelecektir.
Aşırı miyavlama, mama kabının çevresinde dolanıp miyavlama, ağzını her zamankinden sık yalama ve agresifleşme de kedi kısa sürede acıkıyorsa gözlemlenebilecek davranışlar arasında sıralanabilir. Kediler çok acıktıklarında her zamankinden hızlı bir şekilde mama yiyebilir.
Kedilerde en sık görülen korku belirtileri arasında kaçma, zıplama, denge kaybı, saklanma, agresifleşme, olduğu yerde donakalma, idrar kaçırma, dışkılama ve kendi tuvaletini kullanmama gibi davranışlar sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri