Manyas Sepet Peyniri , Manyas köylerinin doğal otlar ile beslenen hayvanlarının kaymağı içinden alınmamış sütlerinden peynir imal eden butik mandıramızın peyniridir. Kullanılan maya, şirden mayasıdır. Lezzetlidir çünkü katkısız ve koruyucu içermiyor.
Ege yöresinin, özellikle Balıkesir'de yoğunlukla yapılan Sepet Peyniri özel bir tada sahiptir. İsmini, hazırlandığı örme sepetlerden alır. Büyük oranda inek sütü içerirken keçi, koyun sütleriyle harmanlanır. Bu harmanlama sayesinde farklı bir lezzet taşıyan sepet peyniri %100 doğal şirden mayası ile mayalanır.
Yuvarlak, delikli ve az tuzlu bir peynir olan Balıkesir sepet peyniri, tat olarak kaşar peynirini andırmaktadır ancak bu peynirin kendine özgü bir aroması bulunur. Otlu sepetle yapılan çeşitleri de vardır. Meşhur Ayvalık tostunda kullanılan peynir Balıkesir sepet peyniridir.
Balıkesir sepet peyniri ise koyun, keçi ve inek sütü karışımından üretilir. Yuvarlak, delikli ve az tuzlu bir peynirdir. Daha çok kaşar lezzetinde olan bu peynirin kendine özgü bir aroması bulunur.
Türkiye'de sadece Balıkesir yöresine özgü olan bu peynir Mihalıç, Mihaliç, Mahalıç, Manyas Peyniri gibi isimlerle anılır. Aslı oldukça tuzludur, ancak günümüzde insanların tuzdan kaçışı nedeni ile bugün az tuzlusu oldukça rağbet görmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
KG Fiyatı: 210₺'dir 500 gr'lık vakumlanmış paketlerde satılmaktadır. Madra Dağı'nın yaylalarında serbest otlayan ineklerimizin sütünden butik mandıramızda özenle hazırladığımız içerisinde sadece pastörize inek sütü, şırdan mayası ve tuz bulunan tamamen doğal taze kaşar peynirimiz.
diğer peynirlere kıyasla daha lezzetli olan ve kokmayan peynir çeşididir. eski ve kuru tuketilen, 40-50 cm capinda, disi beyaz, ici sarimsi ve delikli, sert ve tuzlu peynir.
Özellikle beyaz peynir gibi yumuşak dokulu salamura içerikli ürünlerde çözdürme konusu daha riskli. Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
Bir dilim sepet peyniri kaç kalori? Sepet Peynirinin 100 gramında 349 kcal kalori, ayrıca 1 İnce Dilim yani 20 gram Sepet Peynirinde 70 kalori bulunmaktadır.
Tüketilmeden önce 15-20 dakika suda bekletilirse içerdiği tuz gider ve gerçek lezzeti ortaya çıkar. Beyaz peynir ve Burgu dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar. Peynirler derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Oda sıcaklığında bekletilmemelidir.
Füme tada sahip olan isli peyniri aynı zamanda mevsim yeşilliklerinden hazırladığınız salatalara ekleyerek salatanızın lezzetini de arttırabilirsiniz. Genel olarak sabah kahvaltıları yerine, şarap gibi alkollerin yanında servis edilir. Şayet ilk kez tadacaksanız tadı yoğun gelebilir.
Ege bölgesine özgü kekikli sepet peyniri tam yağlı ve az tuzlu yöresel bir peynirdir. Sade olarak kahvaltılarınızda tüketebileceğiniz gibi makarnalara ve salatalara katarak veya kızartarak da tüketebilirsiniz.
İsli Çerkez Peyniri elastiki bir yapıya sahip krem rengi görüntüsüne sahip, Adapazarı yöresinde bilinirliği yüksek bir peynir çeşididir. Çerkes ailelerin geleneklerini yaşatması sonucunda sofralarımıza kadar uzanan İsli Çerkes Peyniri'nin yolculuğu için uzun bir zaman ve emek gerekir.
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
🔅Vakum ambalajındaki peynirlerimiz 6 ay süre içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Vakum ambalajı açılmış ürünlerin maksimum 1 ay içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Derin dondurucuda 1 seneye kadar saklanabilir. 🔅Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
Kolot peyniri Karadeniz'de sıkça tüketilen ve özellikle kuymak için kullanılan, eriyebilen bir peynirdir. Kolot peynirini tek başına yemek çok yaygın değildir. Sıcaklığa maruz kaldığında eriyen ve uzayan, soğukta ise sert bir yapıya sahip olma özelliği vardır.
Yüksek kalorili rokfor ve gravyer peynirinin yanı sıra, otlu peynir, cheddar peyniri gibi yağ oranı ve kalorisi yüksek peynirlerin de diyet süresince tüketilmemesi gerekmektedir. Tost için kaşar peyniri yerine civil peyniri ya da lor peyniri tercih ederek, daha hafif ve sağlıklı bir sonuç elde etmeniz mümkün olacaktır.
Yumuşak olgunlaştırılmış peynir: Beyaz peynir, Camembert ve Brie. Yarı sert ve sert peynir: İsviçre peyniri, Çedar, Edam, Gouda, Colby, Muenster, Parmesan, Pecorino ve Romano.
Dünyanın en pahalı peyniri Sırbistan'da üretiliyor. Kilosu 700 sterlin yani yaklaşık 2 bin 800 Türk lirası olan peynirin üretiminde eşek sütü kullanılıyor. Sırbistan'da üretilen Pure adındaki peynir, 2 bin 800 Türk lirası fiyatıyla dünyanın en pahalı peyniri.
İşte dünyanın en pahalı peyniri: Sırbistan'da üretilen ve kilosu tamı tamına 1000 dolar olan pule peyniri!
Yurt içerisinde yöreden yöreye farklılıkları bulunan tulum peynirinin en meşhur, en lezzetli olanı da Erzincan'dadır. Bu bölgelerde yetişen peynirlere de zaten Erzincan tulumu ya da Şavak peyniri de denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri