Ülkenin ilk başkenti olma özelliğini taşıyan şehir Atlas dağlarının dibinde bulunmakta ve Atlantik ile Fas arasında bir geçiş noktası oluşturmaktadır. Marrakesh veya Marrakech (Beriberi Dilinde: Murakush, Arapça مراكش Murrākush), "Kırmızı Şehir" olarak bilinir. Fas'ta önemli şehir/vilayetlerden biridir.
Kaynaklarda “Kızıl şehir” olarak geçen Marakeş'e neden bu ismin verildiğini, daha şehre adım atar atmaz anlamak mümkün. İsmi Berberî lisanında “Allah'ın toprağı” anlamına gelen “murr-akuş”tan türetilen Marakeş, bölgede bolca bulunan kızıl renkli topraktan yapılmış evleriyle ünlü.
Berberi dilinde ''Tanrının Ülkesi'' anlamına gelen Marakeş; Fas'ın ilk başkenti olması nedeni ile sadece ülkesi için değil, otantik havasıyla turistler için de son derece önemli bir şehirdir.
Toplam 75 adet ikinci düzey idari bölüm olup bunlardan 62'si il (إقليم iklim) ve 13'ü prefektörlüktür (عمالة emaliye).
"Morocco" kelimesi; Latince'deki "Morroch" kelimesinden gelir. Morroch, Latince'de Murabıtlar ve Muhavvidler'in başkentleri olan Marakeş'e verilen isimdir. İranlılar "Marrakech" ve Türkler de antik İdrisî ve Marinî başkent Fes'ten dolayı bu ülkeye Fas demişlerdir.
İlgili 29 soru bulundu
8 Eylül 2023'te Fas'ın Marakeş-Safi bölgesini Mw 6,8 ve ya 6,9 şiddetinde deprem vurdu. Depremin merkez üssü Marakeş'in 71,8 km (44,6 mil) güneybatısında, Atlas Dağları'ndaki Ighil kasabası yakınlarındaydı. Sıradağların altındaki sığ eğik bindirme faylarının bir sonucu olarak meydana geldi.
Fas'ın Fransa'ya karşı bağımsızlığını kazandığı tarih ise 1956'dır. Günümüzde ise meşruti monarşiye dayalı bir sistemle yönetilmekte olan Fas; Afrika Birliği, İslam Konferansı Örgütü ve Arap Ligi gibi çeşitli uluslararası organizasyonlara da üye durumundadır. Bir Kuzey Afrika ülkesi olan Fas'ın başkenti Rabat'tır.
Fas'ın en renkli ve turistik şehri ise tabi ki de Marakeş. Jemaa El-Fna Meydanı, birbirinden güzel riad otelleri, çeşitli restoranları ve birbirinden güzel sarayları ile Marakeş'te kendinizi bambaşka bir zaman diliminde hissedeceğinize eminim.
Nüfusunun yüzde 99'unu arapların oluşturduğu Fas, Afrika kıtasında yer almaktadır. Fas'ın başkenti Rabat iken en bilinen ve büyük şehri ise Kazablanka'dır.
Fas'taki ana din, resmî devlet dini olarak kabul edilen İslam'dır. Resmi olarak nüfusun %99'u Müslüman ve bunların da neredeyse tamamı Sünni'dir. Fas'taki Müslümanların çoğu Sünniliğin Mâlikî mezhebindendir. Yapılan anketler, nüfusunun %80-95'inin en azından bir şekilde dindar olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Dünyanın en büyük fosfat yataklarına sahip olan Fas, ekonomisini tarım, imalat, balıkçılık ve turizm sektörü gelirleri ve dış ülkelerde çalışan Faslıların ülkeye getirdikleri dövizlerle ayakta tutmaktadır.
Fas İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkenin pek çok kentinde hissedilen depremde ölü sayısının 820'ye çıktığı, yaralı sayısının ise 672 olduğu belirtildi. Ancak daha sonra bu sayılar güncellendi. İçişleri Bakanlığı can kaybının 2 bin 122'ye, yaralı sayısının 2 bin 421'e çıktığını açıkladı.
İki resmi dil Standart Arapça ve Standart Fas Berberi'dir. Fas Arapçası ( Darija olarak bilinir), Fas'ta birçok Arap tarafından yerel olarak konuşulur. Faslıların yaklaşık %33'ü için Fransızca gibi bazı yabancı diller ikinci dildir.
Marakeş'te Nerede Kalınır? Marakeş eski şehir Medina ve yeni şehir Gueliz olarak iki bölümden oluşmakta olup, en az 2 -3 gün vakit ayırarak şehrin turistik yerlerini gezebilirsiniz.
Fas'ın ülke adı dillere göre farklılık gösterebiliyor. Bu da seyahat planlama aşamasında biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. Fas'ın kendi dilindeki adı, en batıdaki yer anlamına gelen El-Magrip. İngilizce ismi Morocco, Fransızca adı ise Maroc.
Fas'ta konaklama maliyeti, kısıtlı bütçeyle seyahat edenler için son derece ucuz olabilir. Bir şehir merkezindeki ucuz bir yurt yatağı, gecelik 5 dolara kadar düşebilir. Yemekler kişi başı 2 $ gibi düşük bir fiyata mal olabilir ve otostop ve kamp, şehirler arasında seyahat etmenin yaygın yollarıdır.
Gelelim Fas Marakeş Gece Hayatına… Bu şehirde gece hayatı aslında şehir hayatına göre çok kaliteli diyebiliriz. Şehir merkezinde hayat ne kadar ucuz ise gece hayatı da bir o kadar pahalıdır.
Burada ayrıca belirtecek olursak, Mahzen sadece devletin bir organı veya basit bir hükümet sistemi olarak algılanmamalı. Mahzen'in, aynı zamanda baskıcı bir araçla donanmış bir dünya vizyonuna dayanan bir operasyon biçimi olduğunu da unutmamalıyız. Modern Fas'ın kurucusu Kral Beşinci Muhammed (1906-1961).
Arap coğrafyasının en batı bölgesinde olduğu için Arapçada batı anlamına gelen Mağrip, Avrupa bölgesinde ise Morocco ismi ile bilinir. Fas, resmi adı ile Fas Krallığı'dır.
Fas'ın yeşil çay, nane, su ve şekerle hazırlanan geleneksel çayı “etey”, halkın günlük yaşantısında en çok tüketilen içecek kabul ediliyor. Faslılar "Eş-Şay el-Mağribi" olarak da bilinen eteyi, günün her anında "sohbetleri tatlandıran sihirli içecek" olarak görüyor.
Fas Mutfağında Sabah Kahvaltısı
Faslılar için kahvaltı, güne enerji dolu başlamanın önemli bir parçasıdır. Genellikle kahvaltıda taze ekmek, zeytin, peynir, reçel ve bal gibi yaygın malzemeler bulunur.
Fas mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemek, tajindir. Tavuk, safran, zencefil, zerdeçal gibi farklı malzemelerle hazırlanan bu yemek, toprak güveçte pişirildikten sonra sofralardaki yerini alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri