Merkezi Kahramanmaraş olan iki depremin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın güney ucunda yer alan Hatay'da yıkımın bu kadar büyük olmasının nedenleri arasında bölgenin alüvyon zemini ve buna uygun inşa edilmeyen yapılar gösteriliyor.
Doğu Anadolu Fay Hattı'yla ilişkili çok sayıda fay segmentinin kırılmasına (yaklaşık 300-350 km uzunlukta) neden olan bu iki büyük deprem, hem can kaybının, hem yaralı sayısının, hem yıkılan ve hasar gören bina sayısının fazla olmasına hem de doğrudan etkilenen alanın çok geniş olmasına yol açtı.
Özet: Antakya ve yakın çevresi aktif Ölü Deniz Fayı'nın etki alanında yer alır. Bu nedenle tarihsel dönemde birçok yıkıcı depreme maruz kalmıştır.
Depremin ardından Hatay'daki zeytinliklerde dev yarıklar. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6'lık depremlerde Hatay büyük hasar aldı. Uzmanların değerlendirmelerine göre ise, kırılan fayın yıkıcı etkisi Hatay'a 50 saniye sonra ulaşmış.
Görür, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Denizgören-Yayladağı/Hatay açıklarında 4.1 deprem. Bu deprem Antakya Fay sisteminin deniz içerisindeki devamında olan artçı bir deprem. Şubat depremlerinde kırılmamış bir kesim. Endişe yok" ifadelerine yer verdi.
İlgili 35 soru bulundu
Görür, “Hatay'dan Adıyaman'a, Malatya dahil, büyük deprem beklemiyoruz” dedi. Artı Gerçek - Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremin etkilediği 11 ile dair sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarda “Hatay'dan Adıyaman'a, Malatya dahil, büyük deprem beklemiyoruz.
Haber Merkezi – Malatya'da meydana gelen 2 depremle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, “AFAD'ın Battalgazi olarak verdiği yerlerin doğru olmadığı kanaatindeyim. Bu depremlerin 6 Şubat depremlerinin artçısı olarak kabul edebiliriz” dedi.
Bu fayların deprem üretme aralığı da 400-500 yıl olduğundan bilimsel anlamda bu faylar üzerinde deprem bekleniyordu. Bugün meydana gelen deprem, Doğu Anadolu fayının güney kolları üzerinde, Malatya ile Hatay arasındaki fay parçalarının kırılması sonucu gerçekleşmiş olmalı" dedi.
Doğu Anadolu fay hattının geçtiği iller araştırılıyor. 11 ilde büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ardından artçı sarsıntılar sürerken gözler Doğu Anadolu fay hattı risk haritasına çevrildi. 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş depremi bu fay zonu üzerinde gerçekleşti.
Maraş depremini, Şili depreminden ayıran en önemli fark; ana ve artçı iki deprem arasındaki sürenin 9 saat gibi kısa bir süre olması. Şili'deki 9,5 şiddetinde ana depremden sonra en güçlü artçı deprem 14 gün sonra 7,7 şiddetinde gerçekleşti.
"FAYIN ZORLANDIĞINI GÖSTEREN ÇATLAKLAR GÖZLEMİŞTİK"
Antakya fayı bu strese dayanamadı ve kırıldı. Büyük deprem Antakya fayını tetikledi. Geçen hafta bu fay üzerinde yaptığımız gözlemlerde fayın kırılmaya karşı zorlandığını gösteren çatlaklar gözlemiştik." diye konuştu. Prof.
KAF sistemi, Anadolu Levhası'nın, güneyde Arap Levhası ve kuzeyde Avrasya Levhası'nın arasında kalması ve bu sebeple batıya doğru açılma şeklinde hızla hareket etmesi sebebiyle yüksek sismik aktivite göstermektedir. Yaklaşık Van Gölünden Saros Körfezine kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser.
Kıtasal hareketliliğin fazla olduğu Anadolu'da levhalardaki hareketlilikten dolayı çok fazla deprem görülmektedir. Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 büyük fay hattı bulunmaktadır.
Hürriyet'in haberine göre, uzmanlar, 10 ili yerle bir eden depremin ivmesinin, yerçekimi ivmesinin 2 katı büyüklüğünde olduğunu söyledi. Bu yıkıcı etkinin 'anormal büyük' olduğuna dikkat çeken uzmanlar, "Pazarcık'ta böyle bir deprem 1500'de oldu. O zaman 'kozmik afet' denmişti.
27 Aralık 1939'daki 7,9 büyüklüğünde "Büyük Erzincan Depremi"nde yaklaşık 33 bin kişi hayatını kaybetti, 100 bin kişi yaralandı ve 116 bin civarında bina yıkıldı. Erzincan depremi, dünyada meydana gelen büyük depremlerden biri olarak sayılıyor. Bu deprem, Türkiye sınırları içerisinde yaşanmış en büyük sarsıntı oldu.
Deprem merkezi koordinatlarına göre en büyük yer ivmesi 0.664 (g)=0,664×9,81=6,51 m/sn2 ve bir binada oluşabilecek en yüksek ivme 2 (g)=2×9,81=19,62 m/sn2 olarak tespit edilmiştir.
Fransa, Almanya ve İngiltere'de deprem tehlikesi yok
EFEHR'nin haritasına göre Fransa, İngiltere ve Almanya'da neredeyse deprem tehlikesi yok. Yine Hollanda ve İskandinav ülkelerinde de PGA değer oldukça düşük.
Almanya'nın Avrupa kıtasındaki konumu ve jeolojik yapısı, depremlere Türkiye kadar duyarlı değildir. Ayrıca Almanya'nın sağlam altyapısı ve bina yönetmelikleri de binaların meydana gelen depremlere dayanacak şekilde inşa edilmesini sağlar.
Yine 6 Şubat`ta 13.24'te Elbistan (Kahramanmaraş) merkezli 7,6 büyüklüğündeki deprem Çardak Fayı ile Doğanşehir Fay Zonu üzerinde yüzey kırığı oluşturdu, Sürgü parçası üzerinde bir hareket sahada gözlenemedi.
Levhaların birbirlerine sürtünmesi sırasında, büyük kaya kütlelerinin arasında kalan “fay” adını verdiğimiz zayıf yerler zorlanırlar ve buralarda gerilme enerjisi birikir. Zorlanma ve sürtünmenin etkisiyle kısa bir zaman içerisinde çok şiddetli bir kırılma ve hareket ortaya çıkar.
Raporda, Doğu Anadolu Fay Zonu'nda (DAFZ) depremlerin olduğu kesimin en son 1114 ve 1513'teki depremlerde kırıldığı, en az 500 yıldır deprem sessizliği bulunmasının yer bilimi çalışmalarında "sismik boşluk" olarak nitelendirildiği belirtildi.
Depremler, yer kabuğunun en üst katmanında bulunan tabakada yer alan ve fay hattı adı verilen kırıkların hareket etmesi ile meydana gelir. Fay hattı, yer kabuğu üzerindeki kayaların gerilme, sıkışma gibi yüksek basınç oluşturan şartlar altında kırılması ile oluşur.
Bir de Malatya fayı var, Malatya'nın batısında. Bir de Pülümür'den giden Ovacık fayımız var. Bu fayların hepsi aktif faylar.
Fay zonunun Ovacık bölümünde yapılan hareket hızı çalışmaları fayın 3 mm/yıl hız ile hareket ettiğini göstermektedir. Malatya bölümünde yapılan çalışmalar ise fay üzerinde son on bin yıl içerisinde dört büyük deprem meydana geldiğini ve en son depremin günümüzde yaklaşık olarak 2430 sene önce oluştuğunu göstermektedir.
NACİ GÖRÜR DEPREM AÇIKLAMASI NEDİR? Kahramanmaraş depremlerinin her şeyi etkilediğini, fayların stres alanını değiştirdiğini söyleyen Prof. Dr. Naci Görür, "Deprem beklentim değişti" diyerek, Kayseri'ye dikkat çekti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri