Kahramanmaraş İl genelinde, Merkez Onikişubat ve Dulkadiroğlu İlçeleri başta olmak üzere Türkoğlu, Pazarcık ve Andırın İlçelerinde zeytin yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Zeytin soğuk iklim koşullarında yetişmez.
Bu nedenle sert karasal iklime sahip Doğu Anadolu Bölgesi ile karasal iklime sahip İç Anadolu Bölgesi'nde zeytin tarımı yoktur.
Yetiştiği Bölgeler: Çanakkale, Ege Bölgesi Körfez yöresi, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin'e kadar uzanmaktadır. Toplam ağaç sayısının %19'unu, Ege Bölgesinin %25,3'ünü oluşturur.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yoğun olarak zeytin üretimi yapan illere bakıldığında en fazla üretimin Gaziantep'te (479.700 adet ağaç ve 2.616 ton üretim) olduğu, bunu sırasıyla Kilis, Şanlıurfa, Mardin ve Adıyaman'ın izlediği görülmektedir (Anonim, 2015).
Genellikle çizme ve kırma yeşil zeytin olarak işlenecek zeytinler Eylül-Ekim aylarında toplanır.
İlgili 17 soru bulundu
Zeytin Ağacı
1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.
Marmarabirlik'te 2023-2024 iş yılı kampanyasında ürün alım fiyatları belli oldu. Marmarabirlik Yönetim Kurulu'nun almış olduğu karar doğrultusunda; tavan fiyat 180 dane 110 Lira, 190 dane 105 Lira, 200 dane 100 Lira, taban fiyat 380 dane 47 Lira ve yağlık zeytinin kg fiyatı ise 45 Lira olarak belirlendi.
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Adıyaman ilinde zeytin yetiştiriciliği Adıyaman Merkez, Besni, Kahta ve Samsat'ta yapılmaktadır. Merkez ve Samsat ilçesinde ağırlıklı olarak sof- ralık çeşitler yetiştirilirken, Besni ve Kahta'da ise yağlık çeşitler bulun- maktadır.
Kilis'in majör, Gaziantep'in ise ikincil yerel zeytin çeşididir. Kilis ve Gaziantep dışında Mardin, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'ın bazı ilçelerinde de yetiştirilmektedir.
Zeytin ağacının anavatanı Anadolu'nun Kahramanmaraş, Hatay ve Mardin üçgenidir. Zeytin, dünyada sadece Akdeniz ülkelerinde ekonomik olarak tarımı yapılabilen bir bitki türüdür. Dünyanın önde gelen zeytin üreticileri sırasıyla İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'dir.
Bölgede en fazla zeytinin yetiştiği şehir Aydın'dır. Bölgede Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilmektedir. Aynı zamanda İzmir, Denizli, Muğla illeri de Ege Bölgesi'nde zeytin yetiştirilen diğer yerlerdir.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İl Müdürü Öztürk; "Manisa, sofralık zeytin ve zeytinyağı rekoltesine göre, Ülkemizde ağaç sayısı bakımından birinci sırada yer almaktadır. İlimizde toplam 25.996.080 adet zeytin ağacı bulunmaktadır.
Adana'nın Tarsus, Seyhan, Hatay'ın İskenderun, İçel'in Anamur, Erdemli, Isparta'nın Sütçüler ilçelerinde yetiştirilmektedir. Meyveleri iri.çekirdekleri meyve büyüklüğüne göre küçük olup % 20.2 oranında yağ içerir. Meyve eti yumuşak olduğundan hasat ve taşıma sırasında dikkat edilmelidir.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
Son yıllarda önemi gittikçe artan Coğrafi İşaret kavramı ile, her bölgenin zeytinyağının kendine has özellikleri tescil edilmektedir. Coğrafi işareti en önce alan zeytinyağı üreticisi olan Ayvalık ise, Ayvalık Zeytinyağı'nı markalaştırma açısından tüm Türkiye'ye iyi bir örnek olmuştur.
Ülkemiz zeytin üretiminin %8'i Hatay ilinden karşılanmaktadır. 15 milyon civarında zeytin ağacının bulunduğu kent 135.900 tonluk zeytin üretimi ile Türkiye Sıralamasında 7. Sırada yer almaktadır.
Malatya ikliminde zeytin yetiştiriciliği yapmak biraz zordur ama ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
Osmaniye'nin zeytin ağacı sayısı bakımından Türkiye'de 12'nci sırada yer aldığını aktaran İlmeç, şöyle konuştu: "2002'de kent genelinde 25 bin dekar alanda 460 bin zeytin ağacı bulunuyordu.
Sonuçta yeşil zeytinin asitlik derecesi düşük, siyah zeytin formunun ise olgunlaşmanın bir yerde önce hızla tatlanıp sonra kötü bir tad almasından da anlaşılacağı üzere bir bozulma olduğunu çıkarımına ulaşabiliriz. Dolayısıyla yeşil zeytinin daha sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz.
Trilye zeytini yapısı bakımından ve yetiştirilme tarzına bağlı olarak kilogram başına en çok yağ veren bir zeytin türüdür. Lezzeti ile ünlü olan trilye zeytini sofraların baş tacıdır. Trilye zeytini Gemlik ve Mudanya bölgelerinde yetişmekte olup çok uzun yıllardır bu bölgelerden ihracatı yapılmaktadır.
Memecik zeytin türü sofralık olarak da tüketilmektedir. Küçük ve orta boyutlarda olan bu türün meyveleri oval şekilli ve koyu siyah renktedir. Meyve ucu memelidir. Etli yapısı nedeniyle bu türün yağ oranı en yüksek zeytin çeşidi olarak bilinmektedir.
1 Kg Zeytinyağı Kaç Kg Zeytinden Çıkar? 1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
ZEYTİNİN KALİBRESİ VEYA DANE ADEDİ NEDİR? Zeytinin irilik derecesini anlatmak için kullanılan rakamlardır. Kalibre, 1 kg zeytinde bulunan tane adetidir. Örnek olarak; 180-200 kalibre bir zeytinin 1 kilogramında ortalama 190 adet zeytin bulunur.
TARİŞ, 2023-2024 sezonu zeytinyağı alım fiyatını kilogram başına 295 lira olarak belirledi. TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Hilmi Sürek, ürün alım fiyatının üreticinin alın terinin karşılığını alabilmesi ve ürünün değerini bulması açısından önemli olduğunu söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri