Fuerte çeşidine tozlayıcı olarak Zutano, Hass, Rincon, Bacon, Jalna, Topa Topa çeşitleri kullanılabilir. 4-5 yılda meyve vermeye başlar. 12-15 yaşlarında en yüksek verim alınır. Dekara 800-1500kg verim alınabilir.
Ortalama profesyonel avakado bahçelerinde ağaçların boyu genelde 6 metre civarında yani nerdeyse 2 katlı bir ev yüksekliğindedir.Verime geçmiş bir avokado ağacı 10. Yaşından sonra üzerindeki çeşide göre 400 adet ile 800 adet arasında bir meyveyi rahatlıkla verebilmektedir.
Avokado, iyi drenajlı ve nemli bir toprakta yetiştirilmelidir. Genellikle ilkbahar aylarında dikilen avokado ağacının meyve vermesi 5 ile 13 yıl arasında olmaktadır.
Aşılı bir avokado ağacının meyve vermesi fidanı dikildikten sonra 3 yıl içerisinde olmaktadır.Avokado fidanı çiçeklerini çeşide göre şubat mart ayları içerisinde açmaktadır.
Avokado ağaçlarının hasat zamanı diktikten 3-4 yıl sonra başlamaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Avokado bitkisini susuz bırakmamaya çalışın. Ancak avokado fazla su seven bir bitki değildir. 7-10 gün ara ile kök bölgesini ıslatacak kadar sulamak yeterlidir. Sulama suyunun tuzdan ve klordan arınması bu konuda çok önemlidir.
Çiçek tipi A olup, ilkbaharda çiçeklenir. Tek ağaç olarak periyodisiteye eğilimli ise de, bahçe halinde meyve tutumu kararlıdır.
Her çiçek ilk açıldığında dişi safhadadır. Bu safhada dişi organ başka çiçeklerden gelen çiçek tozlarını kabul eder, erkek Page 2 organlar çiçek tozu saçmazlar. Bu safhaya “Dişi Safha” denir. Daha sonra çiçek kapanır, gece kapalı kalır, ertesi gün aynı çiçek tekrar açılır.
Bunlardan biri, aynı zamanda aralarında en lezzetli olanı Hass çeşidi. Hass tipi avokado aynı zamanda avokadonun başkenti olarak anılan Kaliforniya'da da en çok tercih edilen tür.
Avokado yetiştiriciliğinde en yaygın kullanılan gübreler azotlu gübrelerdir. Genç ağaçlarda azotlu gübreleme her yıl artan miktarlarda ve dikkatli yapılmalıdır. Gübreler genç ağaçların gövdesine temas ettirilmemeli, gövdeden 20-50 cm uzaklıktaki taç izdüşümüne verilmelidir.
Avokado yetiştiriciliği oldukça karlı ve çok kolay yapılan bir yetiştiricilik çeşididir. Avokado yetiştiriciliği için devlet desteği veriliyor. Profesyonel bir şekilde avokado yetiştiriciliği ile uğraşanlar devletin meyve bahçeleri için verdiği hibe desteğinden yararlanabilirler.
İlk yıllarda meyvesi az oluyor ama 10-12 yaşındaki bir ağaç ortalama 600-700 meyve veriyor.
Genellikle, dikine gelişim gösteren 'Zutano' ve 'Bacon' çeşitlerinde 6 x 6 m, dağınık gelişim gösteren 'Fuerte' ve 'Hass' çeşitlerinde 7 x 7 m dikim aralıkları olarak tavsiye edilmektedir (Resim 3).
Düşük sıcaklıklardan etkilenme avokado çeşitlere göre -2 0C ile-6.5 0C arasında değişmekte ve Hass -1.1 0C'ye kadar dayanabilmektedir.
Dilcikli aşı yöntemi hem avakado,ceviz ve diğer meyve çeşitlerinin üretiminde yaygın olarak kullanılan bir aşı yöntemidir. Aşı kaleminin üst kısmı aşı macunu ile kapatılır.Mart sonu ile beraber aşılarda uyanma gerçekleşecektir. Dilcikli aşı zamanı genelde sşubat ayı içerisindedir.
BİR AĞAÇTAN 3 YIL SONRA VERİM ALINIYOR
Avokado, türüne göre tanesi 7 ile 10 lira arasında alıcı buluyor. Bir ağaçtan en verimli döneminde 3 bin 500 lira kazanç elde ediliyor. Yetiştirilmesi aşamasında hiçbir ilaç kullanılmayan ağaca, sadece su ve zaman zaman gübre ile destek vermek yeterli oluyor.
Aşılanmamış avokado da meyve verir.
Etli kısım açık yeşil renkte olmalıdır; siyahsa veya kahverengiyse avokado yenmemelidir. Tek tük, küçük kahverengi lekeler şeklinde bazı ufak çürükler varsa avokado yenebilir.
Bebeğimize Ne Zaman Avokado Vermeye Başlayabiliriz? Bebeğe 6 aylık iken avokado verilebilir. Bebek için mükemmel denebilecek ilk gıda olan avokadoyu yalnız başına sunmak yerine, elma, şeftali, armut, muz püreleri veya yoğurtla karıştırarak sunmak, başarı ihtimalinizi arttırır.
Avokadonun Osmanlı serüveni, 1730 Eylül ayında patlak veren Patrona Halil Ayaklanması sırasında son bulmuştur. İsyancılardan bazıları avokadonun “timsah ile ağacın ciması ile yetiştiği” dedikodusunu ve mekruh olduğunu yaymışlardır. Bu olay, Osmanlı'da avokado üretimini sona erdirmiştir.
Avokado türlerine göre farklı derece soğukluklara dayanabilmektedir. Orta Amerika orijinli olan türler soğuğa karşı dayanılılığı düşüktür ve minimum 1,5 °C soğuklluklara dayanabilmektedir. Meksika türleri -4 °C / -5 °C soğuğa dayanabilmektedir.
En fazla sulama yılın en sıcak ayları olan temmuz ve ağustos aylarında olmalıdır. Bu aylarda fidan ve ağaçlar susuz bırakılmamalıdır. . Eğer susuz bırakılırlarsa, şiddetli meyve dökülmeleri ortaya çıkar.
Kese kağıdı içerinde kalan avokadonun ürettiği gaz içerisinde kalacağı için olgunlaşması hızlanacaktır. Muz ve elma da avokadonun olgunlaşmasına destek olacaktır. Bir kese kağıdının içine elma ya da muz koyarak bekletin. 1-2 gün içinde avokado yemeğe hazır olacaktır.
Avokadolar, minimum 1 m derinlikte, iyi drenaja sahip olan, yüksek verimli, kumlu-tınlı ve alüvyal topraklarda daha verimli yetişir. Toprağın pH'sı 6-6.5 arasında olmalıdır. Toprak nötr veya hafif asidik olabilir. Avokado yetiştiriciliğinde, azotlu gübre kullanılabilir.
Yeni sürgün oluşumunda ve meyve vermesine yakın zamanlarda sık aralıkta sulama ihtiyacı duyarlar. Aynı zamanda Avokado fidanları yaz aylarında sulanmadığı takdirde meyvelerini erken dökerler ve kalitesiz meyve oluştururlar. Normalde avokado fidanlarını 10-15 günde bir sulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri