Dağlık alanda yetişen bademden şeker üretimi yaptıklarını vurgulayan Yertüm, badem şekerinin mavi rengini Lahor ağacının kökünden aldığına işaret ederek, "Ama rengi kaldıkça beyazlaşıyor. Eğer boya olsa her zaman mavi kalır." dedi.
Mardin badem şekeri, sadece Mardin yöresine özgü mavi renkliolan badem şekerine bu rengi veren Lahor ağacından elde edilen kök boyadır. Bu kök boyadan elde edilen mürekkebin bebeklerin ağzında oluşan pamukçukları iyileştirme özelliği bulunmaktadır.
Mardin yöresine has olan mavi renkli badem şekerine, renk veren bölgede yetişen Lahor ağacından elde edilen kök boyadır. Bademler şeker eriğinden elde edilen şerbetin içerisine batırılır.
Kavrulmuş badem içi özel bakırdan yapılmış şeker tavasına alınır ve şerbetine kavuşur. Şerbet işlemi en zor kısmıdır çünkü irileştirme için tava sürekli dönmek zorundadır ve 2-3 dakikada bir tekrarlanan şerbet dökülmesi yaklaşık 45-55 defa tekrarlanır. Soğutulduktan sonra servis edilmeye hazır hale gelir.
Eğer boya olsa her zaman mavi kalır. Ama bu kaldıkça beyazlaşıyor ve doğal olduğu ortaya çıkıyor. Onun dışında zencefil tarçın, mahlep ile damla sakızı ve serpme badem şekeri üretiliyor. Genelde müşteriler rengini lahor ağacından mavi renkli 'hayalet' denilen badem şekerini tercih ediyor.
İlgili 38 soru bulundu
Mardin'de en çok yetişen ağaçlardan biri badem ağaçlarıdır. Bu yüzden Mardin bölgesinde badem şekeri meşhurdur.
Dağlık alanda yetişen bademden şeker üretimi yaptıklarını vurgulayan Yertüm, badem şekerinin mavi rengini Lahor ağacının kökünden aldığına işaret ederek, "Ama rengi kaldıkça beyazlaşıyor. Eğer boya olsa her zaman mavi kalır." dedi.
Antioksidan özellikte olması ve lif oranının yüksek olması vücudun kansere karşı dirençli olmasını sağlar. Özellikle kolon kanserinde koruyucu bir etkiye sahiptir. İçeriğinde bulunan E vitamini sayesinde damar sertliğinin önlenmesini sağlar. Badem şekerinin her gün dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Mardin yöresine has olan mavi renkli badem şekerine, renk veren bölgede yetişen Lahor ağacından elde edilen kök boyadır.
İÇİNDEKİLER :Toz Şeker, Badem , mısır nişastası. MUHAFAZA KOŞULLARI :Serin ve Rutubetsiz Ortamda Korunmalıdır. Doğrudan Güneş Işınlarına Maruz Bırakılmamalıdır. AMBALAJ AÇILDIKTAN SONRAKİ RAF ÖMRÜ :Ambalaj açıldıktan sonra 1 hafta içinde tüketilmelidir.
1 Kiloda yaklaşık 130 Adet şeker bulunur.
Mardin yöresinde Isatis tinctoria bitkisinden elde edilen boya ile renklendirilerek yapılan mavi renkli bir çeşit badem şekeridir.
Cevap: Merhaba, hayır efendim badem şekerlerimiz gluten içermektedr.
Özenle seçilmiş bademlerin üzerinin çikolata ve şeker ile kaplanması ile elde edilir. Badem içerir. Eser miktarda fındık, antep fıstığı, ceviz, gluten ve yumurta içerebilir.
Imlebbes aslında Arapça kökenli bir kelimedir ve “Üzeri kaplanan, örtülen.” anlamına gelir. (Etimolojik olarak: Lebbes = Libas = Elbise gibi düşünebilirsiniz.) Imlebbes aynı zamanda “Coğrafi İşaret Tescil Belgesi” almış bir şekerlemedir.
Badem şekeri, bademin kavrulup şeker ağdasıyla pürüzsüz bir şekilde kaplanması ile elde edilen draje şeklinde bir şekerleme türüdür. Şeker ya da çikolatayla kaplanan meyve ve kuruyemişe draje dendiği için badem draje olarak da adlandırılmaktadır.
Mevcut ara renkler ana renklerin karışımı neticesinde elde edilmektedir. Mavi bir ana renk olduğundan dolayı herhangi bir rengin karışımından oluşmaz.
Esmer şeker, beyaz şekere oranla daha yüksek nem tutma kapasitesine sahip, yani daha higroskopiktir. Bu da, esmer şekerin topaklanma ihtimalini arttırır. Esmer şekerin parçaçık büyüklüğü değişiklik gösterebilmekle birlikte, genel olarak beyaz şekerden daha küçüktür.
Bademin alt tonlarını incelediğimizde sarı bulunmaktadır, ancak boyanın işleniş biçimi dolayısıyla kahverengi ile özdeşleşen bir renk olarak karşımıza çıkmaktadır. Badem kurusu ana renkler kategorisinde bulunmadığı gibi birkaç farklı rengin bir araya gelmesi ile meydana gelmektedir.
Mardin deyince akla gümüş işlemeciliği (telkari) gelmektedir. Gümüş işlemeciliği Midyat ilçesinde de yapılmaktadır.
Halk arasında hayalet şeker olarak bilinen badem şekeri, cevizli sucuk, anasonlu şeker ve üzüm pestili de iyi birer hediye seçeneğidir. Bakır cezveler, bakır bardaklar, çaydanlıklar ve diğer bakır eşyalar da burada oldukça ünlüdür.
Evet, şekerin bir rengi yok aslında. Kristal bir yapıya sahip olan şeker, çay kaşığının içinde ya da kavanozda göründüğü beyaz rengi, tek başına kaldığında koruyamaz. Çünkü, kristal yapılar üzerine düşen ışınları kırarak saydam bir görünüme sahip olur.
Bu doğrultuda, Badem Şekeri kalori değeri de oldukça merak edilmektedir. 100 gram Badem Şekeri, ortalama 76,88 kaloriye, 10,92 karbonhidrata, 1,48 proteine ve 4,32 yağ değerine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri