Mardin'in meşhur tatlılar arasında harire tatlısı, zingil tatlısı ve kahiye tatlısı bulunur. Sumak şerbeti ve mırra da içecek olarak tercih edilir.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
Ziloti (złoty veya PLN), Polonya Cumhuriyeti'nde kullanılan para biriminin adıdır.
Harire tatlısı; pekmez, un, su ve tarçın ile pişirilerek, ortaya çıkan oldukça doyurucu, besleyici ve hafif bir tatlıdır. Üzeri bol ceviz ile süslenip, kaselerde servis edilir. Harire, Mardin yöresine ait vazgeçilmeyen çok lezzetli bir pekmezli tatlıdır.
İlgili 27 soru bulundu
datça'ya özgü bir tatlı. birazdan lüpleteceğim. yanimdakilerden duydugum uzere tereyagi kullanilmayan, hamurunda yumurta olmayan bademli baklava.
En çok beğenilen masterchef tariflerinden biri olan armudiye tatlısı, ismini armut kolyeye benzemesinden alıyor. İçinde yıldız anason, tarçın ve karanfil gibi keskin baharatların kullanıldığı bu tatlı, helva köpüğü ve ceviz krokan eşliğinde sunulur. Tatlıya altın rengi vermek için safran baharatı kullanılır.
Yöreye özgü içli köfteler ıkbebet, kitel ve irok tarifleri, belki de Mardin'den başka hiçbir yerde bu kadar lezizini yiyemeyeceğiniz kaburga dolması, lahmacuna benzer bir lezzet sunan sembusek böreği, işkembe dolması kibe, her bayram muhakkak evlerde hazırlanan mamul, kiliçe çöreği, pekmezi bol olduğu için sağlıklı bir ...
Nüfusun çoğunluğunu Kürtlerin (>%85) oluşturduğu ilçe merkezinde azınlık olarak Arap (% 10) ve Süryaniler de mevcuttur. Kürtleşmiş Çeçen aileler de bulunmaktadır.
Şu “abi orası 1 günde gezilir ya” diyen arkadaşları asla dinlememenizi öneriyor ve Mardin gibi bir şehri hakkını vererek gezmek için şöyle bi' 3 gün ayırmanızı öneriyoruz. En azından 2 tam gün garanti.
Mardin gece hayatında sıra gecesi, fasıl, canlı müzik veya keyifli bir akşam yemeği yemek için tercih edebileceğiniz mekanlar arasında; Cercis Murat Konağı, Bağdadi, Antik Sur Restoran, Midyat Cağ Sofrası, Abbara Türkü Bar, Mardehan Restaurant, Delmar Cafe Restoran yer almaktadır.
Telkarisi, kahvesi, sabun çeşitleri, bakır eşyaları ile Mardin seyahatinizi hatırlatacak harika hediye seçenekleri bulabilirsiniz. Tarih boyunca Süryaniler için önemli bir merkez olan Mardin'de; Süryani kahvesi, Süryani çöreği, Süryani şarabı, Süryani çayı ve daha pek çok Süryani ürünü hediye olarak alınabilir.
MİDYAT MUTFAĞI
Yöreye has baharatlar kullanılarak lezzeti arttırılan geleneksel yemekler arasında, kitele(haşlanmış içli köfte), ırok (kızarmış içli köfte), şemburek, sembusek , etli dolma, kibe (işkembe ve bumbar dolması), kaburga dolması, metfune(türlü), acin(üzeri yumurtalı çiğköfte), lebeniyye sayılabilir.
Cevap. eşek, deve si ile ünlüdür mardin.
Kaleler anlamına gelen Merdin kelimesi zamanla Mardin olarak değişse de, halkın büyük çoğunluğu Merdin diyor hala yaşadıkları şehre.
Midyat'a geldiğinizde her şeyden önce alacağınız ilk şey gümüş işlemeciliğinin en özgün örneklerini sergileyen hediyelik eşyalar ve takılar. Hem kendinize hem de sevdiklerinize orijinal ve el yapımı telkari örnekleri alabilirsiniz. Taş işlemeciliğinin en özgün örneklerini ve figürlerini satın alabilirsiniz.
Damadın evinde çalgılı bir düğün kurulur, sofralar hazırlanır, kurbanlar kesilir, etler dağıtılır ve hane halkı için bol miktarda etli yemek ve pilav yapılır. Yemeklerin yanında genellikle zerde adı verilen bir tatlı yapılır. Öğlen kurulan yemek akşama kadar devam eder.
Mardin kebabı, Adana ve Urfa'daki kebapların aksine yuvarlak formda şişe çekilen bir kebap. Zırhta çekilen et, ustası tarafından Erzurum'daki Emir Şeyh Nedim ya da İzmir'deki Tire Köftesi vari bir forma bürünüyor.
Mardin ilinin ilçeleri 10 tanedir.
Bir Zaza yemeği olarak bilinir. Kimi yörede zarafet, kimisinde zarfet ya da zirfet, ilçemiz Pıran'da ise zarbet denir. En yaygın olarak Dersim, Bingöl Diyarbakır'da yapılır.
Pekmez ve suyu bir tencereye alın, nişastayı da bir kaseye koyun ve bir çay bardağı su ile iyice ezin. Pekmezli su karışımının altını yakın, fokur fokur kaynayınca içine nişastayı ve cevizi (üzeri için bir miktar ceviz ayırın) atıp hızlıca karıştırın, Top olmasın ve kaselere alıp üzerine ceviz dökün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri