Suriye ile sınır komşusu olan Mardin kendine özgü mimarisi ile merak uyandıran bir şehrimizdir. Büyük şehir statüsünde yer alan Mardin ilinin ilçeleri de oldukça merak edilmektedir.
Mardin şehrinin merkez olduğu Mardin ili Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman ve Şırnak illeriyle komşudur. Ayrıca güneyden Suriye topraklarıyla sınırlanır. Merkez ilçeden başka Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Mazıdağı, Midyat, Nusaybin, Ömerli, Savuş ve Yeşilli adlı on ilçeye ayrılır.
Mardin yakın görünümü. Nüfusun çoğunluğunu Kürtlerin (>%85) oluşturduğu ilçe merkezinde azınlık olarak Arap (% 10) ve Süryaniler de mevcuttur. Kürtleşmiş Çeçen aileler de bulunmaktadır.
Mardin Kürt Nüfusu
Büyükşehir statüsünde olan Mardin'in büyük çoğunluğu Kürt'tür.838.778 olan nüfusun %70'lik bir kısmı Kürtlerden oluşmaktadır. Geri kalan %30′luk büyük kısmını ise Arap ve az sayıda Süryani nüfus oluşturur. Şanlıurfa ve Siirt'ten sonra 3. büyük Arap nüfusun olduğu yer Mardin'dir.
Ortaçağ'ın ünlü yazarı Prokopios kenti, bir kale-kent olarak Margdis diye anıyordu. Daha sonraki dönem Bizans yazarlarına göre, kentin adı Mardes'ti. Diğer kaynaklara göre Persler Marde, Ermeniler Mardi, demişlerdi. Çoğu kaynaklarda; Mardin'in gerçek adı “Merdin” diye geçer.
İlgili 31 soru bulundu
Mardin (Kürtçe: Mêrdîn), Türkiye'nin aynı adlı ilinin merkezi olan şehirdir.
Mardin ili genel nüfusuna baktığımızda Kürt nüfusunun çoğunlukta olduğu bir şehirdir. Ancak Kürt nüfusu kadar Arap nüfusu da kentte en az Kürt nüfusu kadar etkindir. En önemli iki yerleşim olan Mardin Merkez ve Midyat ilçesi Arap nüfusunun çoğunlukta olduğu yerlerdir.
Ankara (Rûdaw) – Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla 77 milyon 695 bin 904 kişi olan nüfus, 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 2015 sonunda 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri içinde en çok nüfusa ise Antep sahip.
Çoğunlukla Türkiye'nin Suriye sınırındaki Mardin ilinin Savur, Midyat ve Ömerli üçgeni içindeki elli kadar köyden geldikleri iddia edilir.
Mezopotamya'nın ve özellikle Mardin'in en eski yerleşimcileri, yazılı anıtlardan, yazılı gelenekten, Sümerlerden başka, Akadlar veya Akadlardan önce M.Ö. 3. binyılın sonlarına doğru Kuzey Mezopotamya'da görülen ve Hurilerin ataları veya yakın akrabaları olan Subarulardır.
1517 yılında Mardin ve yöresi Osmanlı topraklarına katılmış, bir sancak durumunda Diyarbakır Beylerbeyliği'ne bağlanmıştır. 1518'de Mardin Sancağı, Merkez kazası ile Savur ve Nusaybin nahiyelerinden oluşmaktaydı. Mardin, uzun müddet Diyarbakır-Bağdat ile Musul'un Sancağı durumunda kalmıştır.
260 nüfusu ile Mardin'in en kalabalık ilçesi Kızıltepe; Artuklu, Mazıdağı ve Derik ilçeleri ile komşudur. Şanlıurfa il sınırında ve Suriye sınırında bulunmaktadır. Şehir merkezine 25 km uzaklıktaki Kızıltepe; Artuklular döneminde önemli bir ticaret merkezi olarak gelişmiştir.
Mardin'de bugün İslam, Hıristiyan ve Zerdüşt dinlerine mensup, Türk, Kürt, Arap, Süryani, Ermeni ve Zaza gibi etnik kökene sahip yurttaşlar bir arada yaşamaktadır. Mardin'in taş yapı sanatında ve mimarisinde; Süryaniler, Osmanlı, Arap ve Türklere göre daha etkili olmuşlardır.
Din, mezhep ve etnik gruplar yanında birden fazla kabile, aşiret ve büyük aile de bu yelpazede yerlerini almıştır. Mezhep dağılımı açısından Mardin-şehir merkezi Hanefi, çevre köyleri Şafii'dir.
Günümüzde Estel kesiminde ağırlıklı olarak Araplar yaşarken Midyat kesimde ise Süryaniler ve Kürtler yaşamaktadırlar.
Mhalmiler, Mardin ve çevresinde yaşayan ve Türkiye'de genelde Araplar olarak bilinen bir etnik topluluktur.
Bugün dünyada en büyük Kürt nüfusu, 14-16 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de kayda değer önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır.
İran'ın Kirman bölgesinden Hemedan(Kuzey Batı İran) ve Horasan'a(Kuzey Doğu İran) doğru göç etmişlerdir. Göç ettikleri bölgelerde Kürt kültürünü komşu bölgelere de yayılmıştırlar.
Türkiye Cumhuriyeti'nin merkezi ve mahalli idareler yapılanmasının esasları Anayasa'nın 126 ve 127'nci maddelerinde net bir şekilde düzenlenmiştir. Bu esaslar dahilinde, Türkiye Cumhuriyeti devleti içinde 'Kürdistan' adıyla herhangi bir idari ve coğrafi bir birim bulunmamaktadır.”
Mardin Kürtleri, Kurmanci lehçesini konuşmaktadır. Lübnan'a göç eden ikinci ve üçüncü kuşak Kürtlerin günlük yaşamlarında daha çok Arapça konuştukları görülmektedir.
Günümüzde Kürtçe; Türkiye, Irak, İran ve Suriye'de resmi olmayan rakamlara göre yaklaşık 40 milyon insan tarafından konuşuluyor.
Çeşitli araştırmalara bakıldığında Türkiye'de kendini Kürt olarak tanımlayan vatandaş sayısı 12-15 milyon civarındadır. Bu nüfusun büyük kısmı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşamaktadır. Ancak 20.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri