Mardin seyahatinde, pek çok tarihi ve turistik bölgeyi ziyaret etmek için havalimanından araç kiralama seçeneği tercih edilebilir. Şehir içi ulaşımda hizmet veren otobüs ve minibüslerin sayısı ve çalışma saatleri kısıtlı olduğundan, araç kiralama seçeneği daha uygun olabilir.
Mardin/Midyat: Biz Mardinliler olarak depremi oldukça az hissettik, dolayısıyla depremden etkilenen iller listesinde şehrimiz resmi olarak bile yer almıyor. Çünkü Mardin, fay hatlarına en uzak ve bu noktada en güvenli illerden biridir.
Zinciriye Medresesi, Ulu Camii, Mardin Kent Müzesi, Şehidiye Camii ve Medresesi, Mardin Kalesi, Dara Antik Kenti ve Dara Zindanı ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Yorucu ve keyifli gezilerinizin ardından Güneydoğu'nun iddialı mutfaklarından olan Mardin lezzetlerini tadabilirsiniz.
Mardin Havalimanı'ndan Şehir Merkezine HAVAŞ İle Ulaşım
Mardin Havalimanı'nın 'Gelen Yolcu' salonunun önünde hareket eden HAVAŞ otobüsleri, trafiğin yoğunluğuna göre 45 dakika içerisinde şehir merkezine ulaşımı sağlamaktadır. Bilet ücreti ise tek yön kişi başı 10 TL'dir.
Meşhur sıra gecesi, Mardin Konağı'nda yaşanır.
İlgili 37 soru bulundu
Mardin kaç günde gezilir? derseniz Mardin ve çevre gezileri için minimum 2 günlük bir gezi planlamanızı tavsiye ederiz.
Mardin, yaz aylarında oldukça sıcak ve kurak bir havaya sahip olduğu için özellikle bahar dönemlerinde keyifle gezilebilecek bir şehir. Bu sebeple şehrin tarihî konumlarını gezebilmek için bahar aylarını tercih edebilirsiniz.
Mardin Şehir Merkezinden Havalimanına Ulaşım
Şehir merkezinden 20 kilometrelik mesafede yer alan havaalanına ulaşabilmek için havaalanına bağlı servisleri, HAVAŞ ve belediye otobüslerini kullanabilirsiniz.
Mardin Havalimanı, Türkiye'nin tarihi yapılarıyla ünlü Mardin şehrinde bulunuyor. Mardin Havalimanı, 1999 yılı itibarıyla sivil havalimanı statüsünde hizmet vermeye başlamıştır. Şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan havalimanında dış hat terminali olmasına rağmen sefer mevcut değildir.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
Telkarisi, kahvesi, sabun çeşitleri, bakır eşyaları ile Mardin seyahatinizi hatırlatacak harika hediye seçenekleri bulabilirsiniz. Tarih boyunca Süryaniler için önemli bir merkez olan Mardin'de; Süryani kahvesi, Süryani çöreği, Süryani şarabı, Süryani çayı ve daha pek çok Süryani ürünü hediye olarak alınabilir.
Mardin ; dicle ve fırat'ın suladığı topraklarda, Yunanlıların nehirler arasında toprak mesopotamia arap coğrafyacıların -ada- el-cezire dedikleri ilkçağlardan beri insanlık tarihi için önemli yerleşim alanı olmuş yer alır. Verimli topraklar tarih boyunca farklı kültürlerin ve inançların, dinlerin uğrak yeri olur.
Mardin, Türkiye'nin bir ilidir. Mardin merkezli ilin 2021 yılı TÜİK verilerine göre nüfusu 862.757'dir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Dicle Bölümü'nde yer alır. Suriye ile sınır komşusudur.
Kentin birçok farklı noktasında hem Müslümanlar için önemli cami ve medreseleri, hem de Hristiyan, Musevi ve Süryaniler için kilise, havra ve manastırları görebilirsiniz. Yukarı Mezopotamya'nın en eski şehri olan Mardin'de, milattan önce 4 binli yıllarda yerleşim başlamıştır.
Diyarbakır - Mardin arası toplam 91 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 1 saat 30 dakika sürüyor.
Yolculuk 2 saat sürmektedir ve bilet fiyatları 250 TL'den başlamaktadır. Mardin Havalimanı'nda inen ziyaretçiler, Havaş servisleri ile şehir merkezine ve oradan Midyat otobüslerine binerek ulaşım sağlayabilir. Havalimanı taksileri veya araç kiralama seçeneği de tercih edilebilir.
İstanbul - Mardin arası en uygun fiyatlı otobüs biletini bulun. Kamil Koç ile İstanbul - Mardin yolculukları ekonomik ve konforludur. İki şehir arasındaki mesafe 1712 km km'dir ve seyahat etmek yaklaşık 21 saat 15 dakika kadar sürer.
Evet, kışın Mardin biraz soğuk olabilir ama yine de şehrin sokaklarında mistik bir gezintiye çıkmak içini ısıtacaktır diye düşünüyoruz. Karlı günlere denk gelirsen, şehri bambaşka bir açıdan görmenin ve fotoğraflamanın tadını çıkarabilirsin. Eski Mardin evleri, üzerlerine karlar düştüğünde oldukça fotojenik oluyor.
Mardin denilince akla gelen meşhur yemeklerin başında sembusek, ikbebet, kibe (işkembe dolması), kaburga dolması, soğan kebabı, dobo, zingil ve irok (Mardin usulü içli köfte) gelmektedir. Bu yemeklerin bazıları için Mardin ilimize coğrafi işaret verilmiştir.
Karasal bir iklime sahip olan ilçede yazlar kurak ve sıcak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Bitki örtüsü maki türü meşeliklerdir. Mardin ilinin iklimi üzerinde kuzeydeki yüksek dağlar etkili olmaktadır.
Geleneksel Mardin mutfağının vazgeçilmezi şerbetler, yaz aylarında serinlemek isteyenler için hem göze hem damağa hitap ederken, mor reyhan şerbeti ferahlık verip harareti gideriyor. Mardin kültüründe geçmişten bugüne nişan şerbeti olarak bilinen reyhan şerbeti, sıcak yaz aylarının vazgeçilmezi haline geldi.
Mardin'in en önemli turistik yerlerinden biri, tarihi Midyat bölgesidir. Midyat, eski taş evleri, dar sokakları, geleneksel dokumacılığı ve takı işçiliği ile ünlüdür. Diğer turistik yerler arasında Mardin Kalesi, Dara Antik Kenti, Kasımiye Medresesi, Zinciriye Medresesi, Sabancı Kent Müzesi ve Hasankeyf yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri