Mardin'in bu çok etnili yapısının unsurlarından biri de “Ortadoğu'nun Çingeneleri” (Mat- ras, 2000: 53) olarak bilinen Domlardır1. Midyat, Kızıltepe, Dargeçit gibi Mardin'in daha pek çok ilçesinde yaşayan Domlar bulunsa da bu çalışmanın kapsamını Nusaybinli Domlar oluşturur.
Çingeneler, dünyanın en renkli göçebe topluluklarından biridir. Türkiye'de yoğun olarak yaşadıkları yerlerin başında özellikle Adana (Cono aşireti) olmak üzere, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Düzce, İstanbul ve İzmir gelir.
Türkiye'deki Çingenelerin çoğu yerleşiktir. Esas olarak Adana, Çanakkale, Edirne, Gaziantep, Kırklareli, Tekirdağ, Düzce, İzmir, İstanbul, Kemer'de ikamet ederler. Türk Çingenelerinin geleneksel etkinlikleri arasında müzik, sokaklarda çiçek alışverişi, demircilik, sepetçilik sayılabilir.
Mardin'de 11 yerleşim . Nüfusun çoğunluğunu Kürtlerin (>%85) oluşturduğu ilçe merkezinde azınlık olarak Arap (% 10) ve Süryaniler de mevcuttur. Kürtleşmiş Çeçen aileler de bulunmaktadır.
Günümüzde ise Rom, Dom ve Lom gruplar olarak Türkiye coğrafyasının farklı bölgelerinde yaşayan Çingene gruplarına rastlanabilir. Bununla birlikte Türkiye'de kamusal söylemde “Roman” ya da “esmer vatandaş” olarak tanımlanan ve batı bölgesinde yaşayan Rom grupları en fazla bilinen Çingene grubunu oluşturmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Özkan'a göre ise "Türkiye'de İslam inancına sahip. olan Çingeneler, itikadi açıdan kendilerini Bektaşi-Alevi ve Sünni olmak üzere iki gru- ba ayırmaktadır. Özellikle göçer durumda olanların pek çoğu Bektaşi-Alevi Müslüman, yerleşik durumda olanların büyük çoğunluğu ise Sünni Müslüman olarak bilinmekte dir.
Anadilleri Domanice olan Domlar, Orta Doğu'da başta Mısır ve İran olmak üzere birçok ülkede yaşıyor. Türkiye'de ise Dom yurttaşlar ağırlıklı olarak Akdeniz bölgesinin doğusu ile Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde bulunuyor. Hatay, Domların en yoğun yaşadığı kentlerden.
Mardin yakın görünümü. Nüfusun çoğunluğunu Kürtlerin (>%85) oluşturduğu ilçe merkezinde azınlık olarak Arap (% 10) ve Süryaniler de mevcuttur. Kürtleşmiş Çeçen aileler de bulunmaktadır.
İlçe merkezi ve köylerini Kürtler oluşturur. Halk genellikle Şafii mezhebine mensuptur.. Kızıltepe, ilçeye bağlı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 4 belde, 145 köy ve 18 mahalleden oluşmaktadır.
Mezopotamya'nın ve özellikle Mardin'in en eski yerleşimcileri, yazılı anıtlardan, yazılı gelenekten, Sümerlerden başka, Akadlar veya Akadlardan önce M.Ö. 3. binyılın sonlarına doğru Kuzey Mezopotamya'da görülen ve Hurilerin ataları veya yakın akrabaları olan Subarulardır.
Çingene adlandırmasını tercih eden akademisyenler Çingene'yi, dünyaya dağılmış bir halkın tüm üyelerine işaret eder biçimde kullanırlarken, Roman adlandırmasını kullananlar ise, daha çok Avrupa'da yaşayanları ve Romani diline sahip olanları işaret ederler.
Hayır, hiç gusül abdesti almam.
Çingene dilleri ya da Çingenece veya Romani–Domari dilleri, Avrasya'da yaşayan Çingeneler tarafından konuşulan ve Hint-Aryan dillerinin Central zone bölümünde sınıflandırılan diller öbeği.
Balkanlara Anadolu'dan geçtikleri varsayılır. Dünya üstünde bugün en fazla nüfus yine Hindistan'da bulunuyor.
Çingeneler göçebe bir halktır. Fakat Yörük değildir. Göçebe sözü bir halk grubu için bir özelliktir. Buna karĢılık Yörüklük esasen bir hayat tarzını bildirmekle beraber etnik bir grup olduğunu da gösterir.
İstanbul ve Rumeli öteden beri Çingeneler için önemli bir yerleşim bölgesi olmuş, Balat semti ise, İstanbul'un fethinden sonra Çingeneler için önem kazanmaya başlamıştır. İstanbul'da suriçinde Balat'tan sonra Çingenelerin yoğun olarak yaşadıkları bölge Edirnekapı ile Topkapı arasında yer alan Sulukule bölgesidir.
Bu noktada köylü ve şehirli ayırımına işaret etmek için Mardin merkezinde yaşayanlara Arap denilirken köylerde yaşayanlara ise Arap isminden ziyada Mahalmi ismi kullanmıştır.
Mardin'de 11 yerleşim . Nüfusun çoğunluğunu Kürtlerin (>%85) oluşturduğu ilçe merkezinde azınlık olarak Arap (% 10) ve Süryaniler de mevcuttur.
Günümüzde Estel kesiminde ağırlıklı olarak Araplar yaşarken Midyat kesimde ise Süryaniler ve Kürtler yaşamaktadırlar.
Türkiye'deki en büyük aşiretlerden birisi yaklaşık 200 bin nüfusa sahip Kikan aşireti. Kürtçe'de 'keke'den gelen Kikan, "iki kardeş" anlamına geliyor.
Mardin adı ilk defa 4. yüzyıl Roma tarihçilerinden Ammianus Marcellinus tarafından bahsedilmiştir. I. Justinianus dönemi tarihçisi Prokopius, şehirden Margdis adıyla ikinci derece önemde bir kale olarak bahsetmiştir.
Etnik grupların Araplar, Kürtler, Türkler ve Asuriler şeklinde sıralandığını söylemek mümkün. Din, mezhep ve etnik gruplar yanında birden fazla kabile, aşiret ve büyük aile de bu yelpazede yerlerini almıştır. Mezhep dağılımı açısından Mardin-şehir merkezi Hanefi, çevre köyleri Şafii'dir.
Günümüz Türkiye Çingeneleri
Çingenelerin, çoğunlukla bulunduğu yerlerin başında Marmara, Ege ve Akdeniz Bölge- leri gelmektedir. Bunu, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri takip etmektedir (Kolukırık, 2009: 64).
Bu bağlamda Çingenelerin Hindistan'dan İran üzerine yaptıkları birinci büyük göç ve bu bölgelerden Avrupa'ya yaptıkları ikinci büyük göçten sonra üçüncü büyük Çingene göçü Avrupa'da Çingene köleliğinin kalkmasıyla birlikte gerçekleşen göçler olarak bilinmektedir.
Roman horahanlarının yaşadığı bölgelerde kendilerine millette (Türk halkı) denen gruba verilen isimdir. Genellikle Bulgarlar onlara (Türk çingeneleri), Türkler ise (Millet çingenesi) ismini vermiştir. Romanların bazıları onları Roman olarak görürken diğerleri onları Türk olarak kabul eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri