Türkiye'de fındık en çok Doğu Karadeniz Bölümündeki illerde yetiştirilmektedir. Bu iller; Rize, Ordu, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Bayburt ve Artvin'dir. Orta ve Batı Karadeniz Bölümlerinde fındık yetiştirilen iller; Bolu, Kastamonu, Tokat, Amasya, Çorum, Sinop, Samsun, Zonguldak, Düzce vb.
SİVAS - Sivas'ın Zara İlçesine bağlı Kayadibi köyünde doğada kendiliğinden yetişen yabani fındıkları vatandaşlar dalından ücretsiz bir şekilde toplayarak ihtiyacını karşılıyor. Sivas'ın Zara ilçesine 42 kilometre uzaklıktaki Kayadibi köyünde doğada kendiliğinden yetişen yabani fındık ağaçları dikkat çekiyor.
Fındık yetiştiriciliği özel iklim koşulları gerektirmektedir. Bu nedenle üretim genellikle Karadeniz, Akdeniz veya Pasifik Okyanusu gibi büyük su kütlelerinin yakınlarında yoğunlaşmıştır. Üretim Günümüzde önemli üretici ülkeler Türkiye, İtalya, ABD, Gürcistan, Azerbaycan ve İspanya'dır.
Fındığın yaklaşık yüzde 60'ı Doğu Karadeniz Bölgesi'nde (Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Artvin ve illeri), yüzde 40'ı da Karadeniz'in orta ve batı kısımlarında (Samsun, Sinop Kastamonu, Bolu, Düzce, Sakarya, Zonguldak, Kocaeli ve illeri) üretilmektedir.
Gelen Adana haberlerine göre Feke'de fındık hasadı başladı Feke ilçesinde fındık üreten üreteciler, verimden ve kaliteden memnun Adana'nın Feke ilçesinde fındık hasadı başladı. ADANA - Adana'nın Feke ilçesinde fındık hasadı başladı.
İlgili 25 soru bulundu
En çok Giresun ve Trabzon illerinde yetişir. Levant kalite fındık ise Giresun kalite fındığa göre daha az yağ içeren fındıklardır. Bu kalitedeki fındıklar ise Trabzon, Ordu, Samsun, Bolu, Sakarya, Zonguldak ve Bartın illerinde üretimi bulunmaktadır.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir.
Şanlıurfa'nın Suruç Ovası'nda pamuk, buğday, arpa ve mercimeğin yanı sıra Karadeniz'e has fındık da yetiştirilmeye başlandı. Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde bir çiftçi 10 dönüm alanda fındık üretimi yapmaya başladı.
Ülkemizde trüf mantarının 42 türü tespit edilmiştir. Özellikle Aydın, Denizli, Muğla, Antalya ve Burdur'da yaygındır. Karadeniz Bölgesi'ndeki fındık alanları da yetiştiricilik için çok uygundur. Fındık fidanlarına trüf mantarı aşılanarak yetiştirilebilir.
Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Ordu'yu 96 bin ton ile Samsun ve 93 bin ton ile Giresun takip etmektedir.
Ordu, Rize, Trabzon ve Artvin Giresun'dan sonra adı ön plana çıkan şehirlerdendir. Haritada Orta ve Batı Karadeniz ele alındığında Düzce, Samsun, Bolu, Sakarya, Zonguldak şehirleri de fındık üretimiyle kendinden söz ettirir.
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği Bölümü çatısı altında yazılan Fındık Toplama Makinası Tasarımı adlı makaleye göre, fındık verimi Türkiye'de dekar başına 130 kilogram hesaplanıyor. Bakıma, arazi ve iklim şartlarına bağlı olarak, bir dönümden yılda 80 ile 200 kilogram arasında fındık elde ediliyor.
TÜRKİYE'de büyük bölümü Karadeniz Bölgesi'nde yetişen ve ülkemizde en çok ihracatı yapılan tarım ürünü olan fındık, Aydın'a bağlı Kuyucak İlçesi'nin Sarıcaova Mahallesi'nde de yetiştirilmeye başlandı.
Fındık Türkiye'de bol yağış olan, nemli ve mutedil bir iklime sahip olan tüm bölgelerde yetişmektedir. Bu tanıma en uygun bölge Karadeniz'dir. Geçmişte Marmara bölgesinin bir bölümünde fındık yetiştirilmiş olsa da, bugün artık Marmara bölgesinde fındık yetiştirilmemektedir.
En çok merak edilen sorulardan birisi olan ” En kaliteli fındık nerede?” sorusuna elimizden geldiğince açıklamaya çalışacağız. Fındık, özellikle su ihtiyacının karşılandığı iklim şartlarını sevmektedir. Bu yüzden Karadeniz Bölgesinde özellikle Ordu, Giresun, Samsun, Trabzon, Rize ve Artvin illerimizde yetişmektedir.
Böylece, fındık bitkisi için en uygun yağıĢ Ģartlarının Doğu Karadeniz baĢta olmak üzere Karadeniz kıyısı boyunca görüldüğü ortaya çıkmaktadır. Yaz mevsiminin kurak geçtiği illerde (Antalya, Adana, KahramanmaraĢ, Mardin, Elazığ, Isparta …
Türkiye'de fındık en çok Doğu Karadeniz Bölümündeki illerde yetiştirilmektedir. Bu iller; Rize, Ordu, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Bayburt ve Artvin'dir. Orta ve Batı Karadeniz Bölümlerinde fındık yetiştirilen iller; Bolu, Kastamonu, Tokat, Amasya, Çorum, Sinop, Samsun, Zonguldak, Düzce vb.
Durmaz, Artvin ilinde üretilen tarımsal ürünlerin ülke genelindeki payına bakıldığında fındık üretimin % 1,2'sine, yaş çay üretimin % 11,54'üne ev sahipliği yaparak tarımsal faaliyetlerin yürütülmesindeki kısıtları avantaja çevirebilmenin cömertliğini bizlere ziyadesiyle yaşatmaktadır.” dedi.
Araştırmalar sonucunda fındığın Erzurum'da yetişebildiğini tespit ettiklerini anlatan Kızılcı, "Bu durum bizi çok şaşırttı. Benim de yer aldığım bir ekiple bölgeye giderek fındık bitkilerinde incelemeler yaptık.
Giresun ve Levant olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Giresun kalite fındık, tadı ve içerdiği yağ oranı ile dünyanın en üstün özellikli fındığıdır.
Karadeniz fındık bölgesinde hasat zamanı yıllara göre az çok değişmekle beraber, sahil kolunda 1-10 Ağustos, orta kolda 10-20 Ağustos, yüksek kolda ise 20 Ağustos' tan sonra başlamaktadır [4]. - Hasat olum kriteri olarak kullanılan bir diğer kriterde kabuklu ve iç meyve iriliğidir.
Fındık Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Tam verime geçen bir fındık ağacı bir yılda 25 kiloya kadar ürün üretebilir ve her yıl verimi devam eder. Ancak dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer. Yani yeni dikilen fındık fidanları ağaç odunsu gövdeye ulaşana kadar meyve vermez.
Sivri Fındık Çeşidi
Sivri fındık: Fındık üretilen hemen her bölgede görebileceğiniz sivri fındık oldukça verimli ve üretimi kolay bir fındık çeşidi olarak bilinir.
Henri, 1403 yılında Timur' a elçi gönderir, elçi Timur ile görüşür, Trabzon' dan İstanbul' a deniz yoluyla döner. Yolculuk izlenimlerini yazdığı Seyahatnamesinde şu cümle yazılıdır: 17 Eylül 1403' te Trabzon' dan; kaptan Nicolos Cojen yönetimindeki fındık yüklü bir gemiyle 25 günde İstanbul' a gittik.
Tüm bu kriterleri alt alta sıraladığınızda dünyada en kaliteli ürünün Giresun fındığı olduğunu ifade edebiliriniz. Giresun fındığı Giresun'un yanı sıra Trabzon'un bir bölümünde de üretilmektedir. Giresun fındığı bir fındık çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri