İlk yardım eğitimi, herhangi bir yaşta herkesin öğrenebileceği bir beceridir. Bu eğitim, insanların kendilerini ve çevrelerindeki insanları acil durumlarda koruyabilecekleri, ilk yardım uygulayabilecekleri ve hayat kurtarabilecekleri bilgi ve becerileri öğretir.
İlk yardım eğitimi sonrasında alınan belge ile acil durumlara yönelik kaza ya da hastalık anında en doğru şekilde, en doğru uygulama yapma yetkisine ulaşabilirsiniz.
Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.
Eğitim süresi 2 gün (16 saat) olup hem uygulamalı hem teorik konular anlatılmaktadır. Eğitim programı sonunda katılımcılar İl Sağlık Müdürlüğünce belirlenmiş sınav merkezlerinde teorik ve pratik sınava tabii tutulurlar.
İlkyardım eğitiminin kuruma sağlayacağı yararlar ; * Şirket içinde ve dışında oluşan acil durumlarda, ilk müdahalenin bilinçli bir şekilde yapılmasını sağlar. * Toplumda oluşmamış ilkyardım bilincinin düzeltilmesine katkı sağlar. * Personelin kuruma ait olma duygusunu güçlendirir.
İlgili 17 soru bulundu
En az ilkokul mezunu olan ve 18 yaşını doldurmuş kişiler Sağlık Bakanlığının yetkilendirdiği kurumlara başvurup 16 saat süren eğitime katılarak ve sonrasındaki sınavı başarıyla tamamlayarak ilk yardım sertifikası alabilirler.
İlk yardım sertifikası nereden ve nasıl alınır? Sağlık Bakanlığından yetkili ilkyardım eğitim merkezimizde 16 saatlik "Temel İlk Yardım Kursu"na katılarak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açılan uygulamalı ilkyardım sınavlarına girip başarılı olarak "İlk Yardım Sertifikası" sahibi olabilirsiniz.
Sağlık Bakanlığı onaylı İlkyardım Eğitmeni Sertifikası verilmektedir. İlk yardım yönetmeliği gereği sadece sağlık hizmetlerinde görev alan kişiler İlkyardım Eğitmeni olabilmektedir.
İlk yardım eğitimi, birçok konuyu kapsar. Bu konular arasında kaza nedeniyle oluşan yaralanmalar, kalp krizi, felç, zehirlenme, çarpma veya düşme sonucu oluşan kırıklar ve burkulmalar, kusma, ateş, solunum yolu tıkanması, kanama, sıcak çarpması ve soğuk çarpması gibi acil durumlar yer almaktadır.
16 saatlik teorik ve pratik uygulamaları içermektedir. Sağlık Bakanlığı onaylı sertifikalı temel ilk yardım eğitimi, günde 8 saat olmak üzere 2 gün süren, toplam 16 saatten oluşan eğitimlerdir. Eğitimlerden sonra 1-2 hafta içerisinde il sağlık müdürlüğü tarafından düzenlenen sınavlar yapılır.
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma(KBK) olarak ifade edilir.
İlk yardımın en önemli aşamalarından birisi solunumu kontrol etmektir. Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak. Hasta ya da yaralının durumunun kötüleşmesini engellemek. İyileştirmeyi kolaylaştırmak.
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma (KBK) olarak ifade edilir. Koruma: Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için olay yerinin değerlendirilmesini kapsar. En önemli işlem olay yerinde oluşabilecek tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.
İlkyardım sertifikaları ve ilk yardımcı kimlik kartları 3 yıl boyunca geçerlidir. 3 yıl sonunda güncelleme eğitimi alınması gerekir.
İlk yardım yenileme eğitimlerinde ortalama 8 saatlik ilk yardım eğitimi alacakların 1848 TL + KDV ödemeleri gerekir. 16 saatlik genel ilk yardım eğitimi alacakların ise ödeyecekleri tutar ortalama 2957 ,00 + KDV TL'dir.
İlk Yardım Sertifikası Ne İşe Yarar
İlk Yardım Sertifikası sahibi bireyler; Halk eğitim merkezlerinde İlk Yardım Eğitimi verebilirler. Sürücü kurslarında İlk Yardım Eğitmenliği yapabilirler. Sağlık Bakanlığı tarafından İlk Yardım Eğiticisi olarak istihdam edilebilirler.
c) Çok tehlikeli işyerlerinde, her 10 çalışana kadar 1 ilkyardımcı, bulundurması zorunludur. (2) Özel güvenlik ve sürücü kursları gibi ilkyardım eğitiminin zorunlu olarak verildiği kurslarda ilkyardım eğitimlerinin, bu Yönetmeliğe göre yetki belgesi almış eğitimciler tarafından verilmesi zorunludur.
MADDE 19– (1) İş sağlığı ve güvenliği kapsamında; a) Az tehlikeli işyerlerinde, her 20 çalışan için 1 ilk yardımcı, b) Tehlikeli işyerlerinde, her 15 çalışana kadar 1 ilk yardımcı, c) Çok tehlikeli işyerlerinde, her 10 çalışana kadar 1 ilk yardımcı, bulundurması zorunludur.”
İlk yardımın ABC'si
Bilinç kontrol edilmeli, kapalı ise aşağıdakiler hızla değerlendirilmelidir: A: Hava yolu açıklığının sağlanması ve rahat nefes alıp vermeyi kolaylaştırma. B: Solunumun olup olmadığının değerlendirilmesi. C: Nabız olup olmadığının kontrol edilmesi.
İlk yardım eğitmeni; sürücü kursu, özel okul, ilk yardım eğitim merkezi, kamu ve özel sektörde çalışabilir.
2 - e-Devlet İlk Yardım Sertifikası Sorgulama İşlemleri
e-Devlet sayesinde bireyler birçok veriye rahatça ulaşabiliyor. Özellikle resmi kurum ve kuruluşlardan alınan evrak ve bilgiler e-Devlet platformu sayesinde artık ulaşılabilir konumda.
EĞİTİME KATILMA ŞARTLARI
18 Yaş ve Okuma-Yazma bilen tüm vatandaşlar. c) % 85 Başarı sağlayan kişilere Sağlık Bakanlığı onaylı “İLK YARDIMCI SERTİFİKA VE KİMLİK KARTI” verilmektedir.
İlk Yardım Eğitimi 2 gün / 16 saat sürmektedir. Temel İlk Yardım Eğitimi kapsamında bu süreçte teorik ve uygulamalı bilgiler uzman eğitmenlerimiz tarafından öğretilir. Eğitim sonrası kursiyerler İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenen yerlerde teorik ve uygulamalı olarak sınava girerler.
(3) Milli Eğitim Bakanlığı eğitim programı dahilinde, ilkyardım eğitimi verecek öğretmenlerin 16 saatlik ilkyardım eğitimini almaları zorunludur. İlk Yardım Yönetmeliği kapsamında, Sağlık Bakanlığı Onaylı Zorunlu Sertifikalı İlk Yardım Yönetmeliği Eğitimi Kursunu bizimle iletişime girerek alabilirsiniz.
32. İlk yardım sertifikası olmadan ilk yardım yapabilir mi? İlk yardımcı kartı ve sertifikası olamadan yaralanmalar, donmalar, yanıklar, zehirlenmeler ve kanamalarda ilk yardım yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri