Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
MİDYAT MUTFAĞI
Yöreye has baharatlar kullanılarak lezzeti arttırılan geleneksel yemekler arasında, kitele(haşlanmış içli köfte), ırok (kızarmış içli köfte), şemburek, sembusek , etli dolma, kibe (işkembe ve bumbar dolması), kaburga dolması, metfune(türlü), acin(üzeri yumurtalı çiğköfte), lebeniyye sayılabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Telkarisi, kahvesi, sabun çeşitleri, bakır eşyaları ile Mardin seyahatinizi hatırlatacak harika hediye seçenekleri bulabilirsiniz. Tarih boyunca Süryaniler için önemli bir merkez olan Mardin'de; Süryani kahvesi, Süryani çöreği, Süryani şarabı, Süryani çayı ve daha pek çok Süryani ürünü hediye olarak alınabilir.
Nüfusun çoğunluğunu Kürtlerin (>%85) oluşturduğu ilçe merkezinde azınlık olarak Arap (% 10) ve Süryaniler de mevcuttur. Kürtleşmiş Çeçen aileler de bulunmaktadır.
Mardin'in meşhur tatlılar arasında harire tatlısı, zingil tatlısı ve kahiye tatlısı bulunur. Sumak şerbeti ve mırra da içecek olarak tercih edilir.
Mardin gece hayatında sıra gecesi, fasıl, canlı müzik veya keyifli bir akşam yemeği yemek için tercih edebileceğiniz mekanlar arasında; Cercis Murat Konağı, Bağdadi, Antik Sur Restoran, Midyat Cağ Sofrası, Abbara Türkü Bar, Mardehan Restaurant, Delmar Cafe Restoran yer almaktadır.
Şu “abi orası 1 günde gezilir ya” diyen arkadaşları asla dinlememenizi öneriyor ve Mardin gibi bir şehri hakkını vererek gezmek için şöyle bi' 3 gün ayırmanızı öneriyoruz. En azından 2 tam gün garanti.
Eski Mardin bölgesini bir günde gezebilirsiniz ancak manastırlar, Dara Antik Kenti, Midyat'ı da görmek isterseniz 3-4 günlük bir planlamayla yorulmadan, keyif alarak gezmiş olursunuz. Mardin'i gezmek için vaktiniz kısıtlıysa aşağıdaki gezi planına göre seyahatinizi şekillendirebilirsiniz.
Mardin kebabı, Adana ve Urfa'daki kebapların aksine yuvarlak formda şişe çekilen bir kebap. Zırhta çekilen et, ustası tarafından Erzurum'daki Emir Şeyh Nedim ya da İzmir'deki Tire Köftesi vari bir forma bürünüyor.
Mardin'in başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, pirinç, nohut ve pamuktur. Dicle Nehri kıyısında sebzecilik yapılır. Turfanda sebzecilik de gelişmiştir. En çok domates, patlıcan, hıyar, kavun-karpuz ekilir.
Savur ve çevresinde bol çeşit ve kalitesi ile meşhur üzümlerinin yanında, kayısı, elma, fındık, armut, erik çeşitleri, vişne, kiraz, ceviz, badem, şeftali ve fıstık, bıtım ayrıca narenciye dışında her türlü meyve sebze ve bakliyat yetişmektedir.
#13 Kana Cafe Shop:
Süryani çöreği tatmak ve hatta evinize de paket olarak almak için gelmeniz gereken yer tam da burası. Süryani çöreğini Eski Mardin'deki çoğu yerde göreceksiniz zaten; ancak önemli olan orijinal Süryani reçetesi ile yapılanı bulmak.
Mardin yakın görünümü. Nüfusun çoğunluğunu Kürtlerin (>%85) oluşturduğu ilçe merkezinde azınlık olarak Arap (% 10) ve Süryaniler de mevcuttur.
Mardin adı Arapça kaynaklarda Mâridîn, Süryanice kaynaklarda Marde olarak geçmektedir.
Süryaniler (Süryanice: ܣܘܪܝܝܐ, Suryoye), Mezopotamyalı Sami kökenli bir etnik gruptur.
Klasik kahvaltılarda ( zıbde ) tereyağ ve bal ile yapılan kahvaltılar, sonbaharda yeni yapılmış taze şeredin veya kalliye (et sucuğu) ile yapılan kahvaltıların da hakkı yenmez. Mardin' in 5-6 km uzağında ve kuzey, güney, doğu ve batısında bulunan köylerin tamamı yeşillik içindedir.
Mardin'e geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken lezzet duraklarından biri Bağdadi Restoran'dır. Mardin'in yöresel yemeklerini arasında yer alan meşhur soğan kebabını bu restoranda tadabilmeniz mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri