Mardin denilince ilk akla gelen Mardin Taş Evleri, mimarlık harikası olarak geleneksel yaşayın bir simgesidir. 1979 yılında kentsel SİT alanı ilan edilerek bu evler koruma altına alınmıştır. Bölgede kolayca erişilebilen sarı kalker taşı, Mardin Evleri'nin başlıca yapı malzemesi olmuştur.
"Mardin evlerinin tarihi çok eskilere, M.Ö. 4500'lü yıllara dayanıyor." "Evlerin mimarisi özgün ve geleneksel; planını mimar, inşasını mühendis yapmasa da kullanımı oldukça işlevsel!" Modern mimaride hem trendlerin hem de ihtiyaçların farklılaştığını düşünürsek bu evler Mardinliler için hep yeterli kalmış.
Özet: Mardin iline bağlı bir ilçe olan Savur, özgün dokusunu günümüze kadar koruyan önemli bir tarihi yerleşim merkezidir.
Uzun yıllar bozulmadan günümüze gelmeyi başarmış yapılar, bölgenin kendi ocaklarından çıkarılan sarı kalker taşı sayesinde sağlamlığını koruyor. Kolayca işlenebilen sarı kalker taşı, Mardin evlerinin temel yapı malzemesini oluşturuyor. Evlerde zorunlu durumlar dışında asla başka malzeme kullanılmıyor.
Tarihsel geleneğin günümüze dek sürdürülmesinin bir sonucu olarak özgün mimari karaktere sahip bir yapılaşmayla birlikte anılan Mardin'in, kentle özdeşleşen kagir evleri, gerek plansal özellikleri gerekse malzeme ve bezemeleriyle Anadolu konut mimarisinde ayrıcalıklı bir konuma sahiptir.
İlgili 39 soru bulundu
Mardin evlerinin en önemli özelliği taş işçiliğidir. Kapı ve pencereleri, sütuncuklar, kemerler ve değişik motiflerle süslenmiştir. Merkez yerleşim, 1979 yılında kentsel SİT ilan edilmiştir. Nusaybin'e giden yolda Vali Konağı yanındadır.
Katman katman yapılardan oluşan Mardin evleri birbirinin üstüne gelecek şekilde dizayn edilmiştir. Bu yapısal özelliği sayesinde hiçbir evin gölgesi bir başka evin üstüne düşmez. Özgün bir mimari yapıya sahip evlerin eğimli konumda yer alması yapıların en az iki katlı olarak inşa edilmesini sağlamıştır.
Yerleşme eğiminin fazla olması nedeniyle bir bina diğerinin manzarasını kapatmaz. Kademeli planlama nedeniyle alt katın çatısı üst katın terası olabilmektedir. Eğimin fazla olması evin, kat sayısının artmasına da neden olmaktadır. Mardin evi hem yatayda hem de düşeyde gelişmektedir [22].
Mardin. Ülkemizde taş mimarinin en güzel örneklerinin bulunduğu illerden biri olan Mardin'de ahşap, sadece kapı ve camlarda kullanılmış. Coğrafi nedenlerden dolayı inşa edilen taş evler kışın sıcak, yazın ise serin bir ortam oluşturuyor.
Mardin ; dicle ve fırat'ın suladığı topraklarda, Yunanlıların nehirler arasında toprak mesopotamia arap coğrafyacıların -ada- el-cezire dedikleri ilkçağlardan beri insanlık tarihi için önemli yerleşim alanı olmuş yer alır. Verimli topraklar tarih boyunca farklı kültürlerin ve inançların, dinlerin uğrak yeri olur.
2—Mardin evlerinin bu özelliği için:Kışın sıcak-yazın serin olmasının nedeni duvarların perlitli Mardin taşı ile yaklaşık 40 cm kalınlıkta yapılmasıdır.Bu kalınlık ve malzeme ısı yalıtımı ve deprem riski için çok iyi yerel çözümlerdendir.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
Şehrin adı Süryanice kaleler kenti demek olan "Marde" den gelir. Romalıların Süryanilerden alarak 'Maride' dedikleri şehire, Araplar 'Maridin' dediler. Plinus'a göre , Nusaybin civarında yaşayan Mardanî adlı Arap kabilesinden almıştı Maridin adını.
4500'den başlayarak klasik anlamda yerleşim gördüğü belirlenen Mardin; Subari, Hurri, Sümer, Akad, Mitani, Hitit, Asur, İskit, Babil, Pers, Makedonya, Abgar, Roma, Bizans, Arap, Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı döneminden birçok yapıyı bünyesinde harmanlayabilmiş önemli bir açık hava müzesidir.
Kelimenin Farsça, Yunanca, Arapça ve Süryanice olduğu söylenmektedir. Bir dağın tepesinde kurulmuş olan Mardin, Yukarı Mezopotamya'nın en eski şehirlerinden biridir.M.Ö.4500' den başlayarak klasik anlamda yerleşim, gören Mardin, Arami Süryani öz yeridir.
İzmir Foça'da inşa edilen tarihi evler bitişik düzen, tek ev ve kule evler olmak üzere üç farklı tarzda yapılmış. Tıpkı Harran evleri gibi yazın serin kışınsa sıcak tutan bu evlerin bir bölümü yıkılmış olsa da bölgede halen farklı örneklerini görmek mümkün.
Betonarme bir binanın ömrü 40-50 yıl iken, gerçek taş ustalığı ile inşa edilen taş evlerin ömrü ortalama 300 yıldır.
Safranbolu evleri, Karabük iline bağlı Safranbolu ilçesinde, 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı kent dokusunun günümüze kadar korunduğu bölgenin genel adıdır. UNESCO tarafından 17 Aralık 1994'te Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır.
Tamamen taş örgü kullanılarak yapılan evlerde harç malzemesi olarak bu taşlardan oluşan kum ve kireç karıştırılarak kullanılmaktadır. Evlerde sıva yapılmadığı gibi gerek görülmediği sürece ahşap malzeme kullanılmamaktadır. Bunu nedeni ağaç olmaması değil Mardin mimarisinin taştan ev yapmaya bağlı olmasıdır.
DUVAR - Mardin'in Artuklu ilçesinde bulunan Akres Bölgesi'nde dere yatağına Venus Yağı tarafından konut ve villa inşa ediliyor. “Avlu Mardin” adlı inşaat projesi kapsamında, 66 bin 710 metrekare alan üzerine 387 konut ile 69 villanın yapılması planlanıyor.
Ayrıca, Bodrum'da yağış miktarı düşük olduğu için, suyun hızla tahliye edilmesi gerektiren eğimli çatılara duyulan ihtiyaç azdır.
İlk Artuklu, Döger Türkmen boyu aşireti, Selçukluların Malazgirt zaferinden sonra, 1073 yılında Anadolu'ya gelerek Selçuklu Melikşah'ın komutasında hizmet görmeye başladı. Artuklular daha sonra Mardin'e yerleşerek Mardin'de küçük bir krallık (melik) kurdular.
I. Justinianus dönemi tarihçisi Prokopius, şehirden Margdis adıyla ikinci derece önemde bir kale olarak bahsetmiştir. Kale, 640 yılında İyâz bin Ganm komutasındaki İslam ordularınca ele geçirildi. Bu dönemde bölgeye yoğun bir Arap nüfusu yerleşimi başladı.
eski mardin tüm o tarihi dokuyu barındıran yerdir. eski taş evler, medreseler, kiliseler, camiiler, çarşılar vs. eski mardin'deyken teknolojik ve modern ne varsa yeni mardin'dedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri